Τουρκική φιέστα με 50 πλοία στην Κύπρο

Τουρκική φιέστα με 50 πλοία στην Κύπρο

Στη φιέστα Ερντογάν θα συμμετάσχουν το αεροπλανοφόρο Αnadolu και F-16

6' 27" χρόνος ανάγνωσης

Φιέστα για τα πενήντα χρόνια από τον «Αττίλα» προετοιμάζει η Αγκυρα στην Κύπρο, όπου αύριο θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με 50 πλοία, μαχητικά F-16 και παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Κατεχόμενα, η Αγκυρα κάνει επίδειξη δύναμης, ενώ η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατέθεσε χθες ψήφισμα που ζητάει να μην καθυστερήσει άλλο η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στην Κύπρο θα παρευρεθεί για τις εκδηλώσεις μνήμης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι κάθε συζήτηση για το Κυπριακό πρέπει να κινείται εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Με πενήντα πολεμικά πλοία στα Κατεχόμενα

Του Μανώλη Κωστίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μεγάλη φιέστα στην Κύπρο ετοιμάζει η Τουρκία με την παρουσία 50 πλοίων του πολεμικού ναυτικού, μαχητικών F-16 και του αεροπλανοφόρου Αnadolu με αφορμή την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απόψε «για τα 50 χρόνια από τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας Ζεκί Ακτουρκ εξέφρασε τα συγχαρητήρια για την 50ή επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης της Κύπρου», «που σταμάτησε τις απάνθρωπες διώξεις και τις σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων, και την εορτή της ειρήνης και της ελευθερίας της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Τιμούμε με οίκτο, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους άγιους μάρτυρές μας και τους ηρωικούς μας βετεράνους που πέρασαν στην αιωνιότητα», ανέφερε.

Ο Ζ. Ακτουρκ εξήγησε αναλυτικά το πρόγραμμα που σχεδιάζει η Αγκυρα: σήμερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία και εκδήλωση με τίτλο «Σκοπιά της Αυγής» στην παραλία απόβασης Yavuz με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Διοίκηση Αρμονικής και την ένωση Mehteran (γενιτσάρων). Αύριο, 20 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί πτήση επίδειξης από την ομάδα ακροβατικών «Turkish Stars» και πτήσεις F-16, όπως επίσης «παρέλαση» στη θάλασσα με 50 πλοία και 12 αεροσκάφη του ναυτικού. Και θα γίνει χαιρετισμός με 50 κανονιοβολισμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, μεταξύ 20 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση για τα 50 χρόνια στο «Μουσείο Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα των Τουρκοκυπρίων της Κύπρου στη Λευκωσία».

Σε ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρεται ως μόνη λύση η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Aν και το πρόγραμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει οριστικοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν πως θα φτάσει στη Μεγαλόνησο απόψε και θα συνοδεύεται από τον κυβερνητικό εταίρο του και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτές. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικου Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ έχει ανακοινώσει κι αυτός πως θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και θα συνοδεύεται από δεκάδες βουλευτές του κόμματός του. Μαζί του θα ταξιδέψουν στην Κύπρο 174 βετεράνοι πολέμου από το 1974.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επίσημες τελετές θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί, με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ να καταθέτουν στεφάνι στη Λευκωσία, ενώ αργότερα θα υπογράψουν στο βιβλίο των επισκεπτών, θα πραγματοποιήσουν ομιλίες και θα ξεκινήσουν οι στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και οι επιδείξεις.

Εν τω μεταξύ, σε ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την επέτειο της εισβολής γίνεται λόγος για «πολιτική ισότητα και ισότιμη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού», ενώ ως μόνη λύση εμφανίζεται εκείνη των δύο κρατών στην Κύπρο. Τέλος ζητείται η «διεθνής κοινότητα να αποδεχθεί τα γεγονότα στο νησί, να τερματίσει την απάνθρωπη απομόνωση την οποία υφίσταται ο τουρκοκυπριακός λαός και να αναγνωρίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” όπως της αξίζει».

Επικοινωνία με Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο Tαγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για επίθεση κατά της δημοκρατίας, επαινώντας την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ως γενναία και αξιοθαύμαστη.

«Το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος»

Του Βασίλη Νέδου

Η «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη δυνατότητα επανεκκίνησης κάποιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ (διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία), την οποία εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη φάση διαλόγου την οποία διανύουν στην παρούσα φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι απολύτως διαχωρισμένο από τα ελληνοτουρκικά (πρακτικά αλλά και ουσιαστικά), η καλή επικοινωνία μεταξύ Αθηνών και Aγκυρας ανοίγει ορισμένες προοπτικές. Βέβαια, το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι η βάση στην οποία θα διεξαχθούν πιθανές νέες συζητήσεις, και σε αυτό το πεδίο η αισιοδοξία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς η Aγκυρα ουσιαστικά επιμένει σε αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων σε καθεστώς ισότιμο με εκείνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη σταθερή αξίωση της κυριαρχικής ισότητας που παραπέμπει, βεβαίως, σε λύση δύο κρατών. Επειτα, πάντως, από όποια πιθανή συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σκοπός είναι πενταμερής και όχι τετραμερής (δίχως, δηλαδή, το Λονδίνο), όπως σε κάποια φάση αφέθηκε να εννοηθεί από διάφορους κύκλους.

Τουρκική φιέστα με 50 πλοία στην Κύπρο-1
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν, θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε περίπτωση επανεκκίνησης των επίσημων συζητήσεων για το Κυπριακό. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ]

Χθες ο κ. Μητσοτάκης από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε για τη 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), υπενθύμισε ότι «στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή τού ενός τρίτου του νησιού». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως «αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος». Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση την εκ των προτέρων συνεννόηση των δύο κοινοτήτων, προτού η Αθήνα μπει σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πενταμερή.

Μήνυμα Μητσοτάκη για το Κυπριακό από το Λονδίνο – Θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης, το Σάββατο, στη Λευκωσία.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από το Λονδίνο έχουν και τη συμβολική σημασία τους, καθώς το Ην. Βασίλειο αποτελεί μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει οτιδήποτε στο Κυπριακό δίχως την ενεργό βρετανική συμμετοχή. Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στο Λονδίνο έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και συνεργασία με την Ευρώπη, ως εκ τούτου και σε ζητήματα που εκ των πραγμάτων υπάρχουν ισχυρά βρετανικά συμφέροντα. Eνα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, που έχει καταστεί πέρα από κάθε αμφιβολία αντιληπτή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης η οποία ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τη Μέση Ανατολή.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη καταγράφονται, επίσης, μόλις δύο 24ωρα πριν από τη φετινή επέτειο 50 χρόνων από τον πρώτο «Αττίλα». Οπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που στα Κατεχόμενα θα διεξάγεται η τεράστια φιέστα για την εισβολή, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν. Στην Κύπρο αύριο θα βρίσκονται, επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Τουρκικές αμφισβητήσεις μέσω NAVTEX

H Aγκυρα συνεχίζει την τακτική αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων με την έκδοση NAVTEX. Με τη NAVTEX 693/24 ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) έδωσε άδεια για έρευνες σχετικές με τοποθέτηση υποβρύχιου καλωδίου από το πλοίο IEVOLI RELUME (για το έργο 2GSI-Great Sea Inteconnector) στο Καρπάθιο Πέλαγος μεταξύ 17 και 29 Ιουλίου. Οι τουρκικές αρχές (σταθμός Αττάλειας) με τη χθεσινή NAVTEX 671/24 ισχυρίζονται ότι μέρος των ερευνών θα διεξαχθεί εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, βάσει της επιστολής Σινιρλίογλου (Μάρτιος 2020). Είχε προηγηθεί ακόμη μία τουρκική NAVTEX από την Αττάλεια (662/24) με την οποία αμφισβητείτο η δικαιοδοσία της Αθήνας να δεσμεύσει περιοχή για ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά στα νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT