ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο και τα «απόνερα» της αποχώρησης Δραγασάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο και τα «απόνερα» της αποχώρησης Δραγασάκη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «τίτλοι τέλους» που έβαλε ο Γιάννης Δραγασάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μια κίνηση μη αναμενόμενη. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε αποστασιοποιηθεί από το κόμμα από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. «Η πλήρης διαφωνία μου με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπό τη νέα ηγεσία δεν μου επιτρέπει να παραμένω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής», είχε τονίσει τότε.

Είχε προηγηθεί και επιστολή που χτυπούσε πολλά «καμπανάκια» προς τη νέα ηγεσία. Την κίνησή του δεν γνώριζε κανείς, ούτε στελέχη της Νέας Αριστεράς με τα οποία, πριν ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από την Κουμουνδούρου, διατηρούσε επαφές.

Αν και ο Γιάννης Δραγασάκης απέφευγε να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους, στην ανακοίνωσή του άσκησε σκληρή κριτική στις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη: «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και “παραδίδει” πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής και δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε και από πριν. Θα είναι, για τον λόγο αυτό, σε μια κρίση διαρκείας», ανέφερε.

Επρόκειτο για μια ειλημμένη απόφαση την οποία επιθυμούσε να ανακοινώσει σε ουδέτερο χρόνο. Να μην είναι κοντά στις ευρωεκλογές, αλλά ούτε και στο συνέδριο. Αποτελεί το «αντίο» του Γιάννη Δραγασάκη την αρχή ενός νέου κύματος αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στην ανακοίνωσή του είναι πως μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας ενός «μαζικού λαϊκού κόμματος της Αριστεράς». Από το περιβάλλον του γίνεται σαφές πως δεν σκοπεύει να ενταχθεί σε κάποιο άλλο κόμμα και απλώς περιγράφει τη σημασία ανασύνθεσης του χώρου, ο οποίος κατακερματισμένος δεν μπορεί να παρουσιάσει την απαιτούμενη δυναμική.

Μιλώντας για την ανάγκη μιας προοδευτικής εναλλακτικής στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Δραγασάκης καταλήγει: «Ας ανταποκριθεί ο καθένας και η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο και από όποια θέση επιλέξει». Οι πιο «καχύποπτοι» είδαν μέσω αυτής της φράσης ένα «σήμα» του ιστορικού στελέχους προς μέλη που ασφυκτιούν με τη νέα τάξη πραγμάτων. Ηδη η εσωκομματική αντιπολίτευση των «87» έχει συγκροτηθεί, η τριάδα των Τεμπονέρα, Κοτσακά, Τσιόκα έχει απομακρυνθεί, χωρίς κανείς, ωστόσο, να έχει αφήσει κάποιον υπαινιγμό αποχώρησης.

«Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής. Και εκφράζεται με πράξεις και όχι με κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες», η αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Αυτό ενδεχομένως ήταν το σημείο της δημοσιοποίησης του «διαζυγίου» που κινητοποίησε την Κουμουνδούρου να σχολιάσει με σκληρό τρόπο. Η απάντηση, αφού πρώτα επεκτάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το κόμμα για την ακρίβεια και τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, εστίασε στον τραπεζικό κλάδο, τον οποίο παρακολουθεί πολιτικά επί σειράν ετών ο Γιάννης Δραγασάκης. Αναφορά υπήρξε στην Attica Bank και σε «όσους ενδεχομένως “ενοχληθούν” επειδή δεν διατηρήθηκε το “σιωπητήριο” μπροστά στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας». Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής. Και εκφράζεται πάντα με πράξεις κι όχι με κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου. ΥΓ. Αυτή τη φορά ο κ. Δραγασάκης δεν έθεσε θέμα ηγεσίας όπως είχε προϊδεάσει πριν μήνες».

Δηλώσεις στελεχών

«Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν με βρίσκει σύμφωνη. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνάει τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή του στην Αριστερά και την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική μας πορεία», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, αν και όπως είπε διαφώνησε με την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη, σημείωσε στέλνοντας μήνυμα στην Κουμουνδούρου: «Η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών». Ειρωνικό ήταν το σχόλιο του Παύλου Πολάκη: «Μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT