Εντός και Εκτός: Επιμένει σε «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι και με ξένους ηγέτες

Εντός και Εκτός: Επιμένει σε «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι και με ξένους ηγέτες

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, πέρα από την αποδοχή της προσφοράς για τα F-35 και την αγορά μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100, ενέκρινε, όπως πληροφορούμαι, και κάτι ακόμα. Η «Κ» είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις μεταξύ Αθηνών και Παρισιού για το αντιαεροπορικό σύστημα Crotale και αριθμό βλημάτων του, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αεράμυνα της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα (26 Ιουλίου). Τελικά το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αποδέσμευση 18 βλημάτων για τα αντιαεροπορικά Crotale, που αποτέλεσε και το τελικό αίτημα των Γάλλων. Εντός των αμέσως επόμενων ημερών οι Γάλλοι θα παραλάβουν τα 18 βλήματα και θα τα μεταφέρουν στην πατρίδα τους αεροπορικώς, με αφετηρία την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι είναι πλέον σταθερά προβλέψιμη. Τείνει να «εξαφανίσει» τη συνταγματική και αναγνωρισμένη έναντι όλων (erga omnes), εντός και εκτός Βόρειας Μακεδονίας, ονομασία της χώρας του και την αναφέρει αποκλειστικά και μόνο ως «Μακεδονία». «Σκέτο Μακεδονία», που λένε κάποιοι. Ο κ. Μίτσκοσκι βρέθηκε και αυτός χθες στο Λονδίνο, μαζί με 46 ακόμα πρωθυπουργούς ή εκπροσώπους των κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (ΕΠΚ). Εκεί, πέρα από τη σύνοδο αυτή καθαυτή, έγιναν και κάποιες διμερείς επαφές του κ. Μίτσκοσκι. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε με τον πολιτικό σπόνσορα και προστάτη του κόμματός του Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους. Σε όλες τις συναντήσεις ανέφερε τη χώρα του ως «Μακεδονία», μάλιστα το έκανε με τρόπο ορατό, μέσω των λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα. Ο κ. Μίτσκοσκι εμφανίζεται, εν ολίγοις, απολύτως αδιάφορος για τις προειδοποιήσεις που του έχουν απευθυνθεί από την Αθήνα. Το φθινόπωρο, μαθαίνω, δεν θα είναι ευχάριστο για τον κ. Μίτσκοσκι σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς πέρα από την αδιάλλακτη στάση έναντι της Αθήνας, οι στενές σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουδαπέστη και –κατ’ επέκταση– οι ανοιχτοί δίαυλοι με τη Μόσχα ενοχλούν αρκετούς.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως έχει θέσει, όπως η ίδια λέει, έναν πολύ φιλόδοξο στόχο: Να ψηφιοποιηθεί πλήρως η διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Ευγενής η στόχευση, ωστόσο η υλοποίηση ίσως αποδειχθεί δύσκολη. Η υπουργός, όπως και στα προηγούμενα πόστα της, πρωταγωνίστησε σε ορισμένα σύντομα βίντεο στο TikTok προκειμένου να μας εξηγήσει ότι η ασφαλιστική προϊστορία των Ελλήνων είναι αποτυπωμένη σε 53,4 εκατ. φύλλα χαρτιού και σκοπός είναι όλα αυτά να ψηφιοποιηθούν. Μάλιστα λέει ότι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί με σχετικά μεγάλη επιτυχία. Τα μεταδεδομένα από τις προσπάθειες που ήδη γίνονται αναδεικνύουν ότι το ποσοστό επιτυχούς ενσωμάτωσης της ατελείωτης αυτής χαρτούρας στο ψηφιακό περιβάλλον ξεπερνά το 85%. Βέβαια, μιλάμε για γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, οπότε το υπολειπόμενο 15% μπορεί να χρειαστεί κανέναν αιώνα ώσπου να ενσωματωθεί. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία… Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κεραμέως ως χαρακτηριστικά προσηλωμένη σε ό,τι πόστο τοποθετείται, κατάλαβε πολύ γρήγορα ποιο είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, από αυτά που σηκώνουν λύση, διότι υπάρχουν και εκείνα που προϋποθέτουν και τύχη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η μνήμη των πεσόντων κατά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 δεν θα τιμηθεί μόνο στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα. Αύριο, στον καθεδρικό ναό των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες. Η τελετή διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων θα καταθέσουν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρέπει με κινήσεις φιλικές προς το περιβάλλον να μειώσουμε την τιμή της ενέργειας, με έξυπνες επενδύσεις να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με τη νέα τεχνολογία και με τις αλλαγές που απαιτούνται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να διασφαλίσουμε το εισόδημα των αγροτών και με όρους διαφάνειας να μην αφήνουμε κανέναν να τους εκβιάζει και να πωλούν κάτω από το κόστος παραγωγής. Με πολιτικές κινήσεις πρέπει επίσης να ελέγξουμε πλήρως την παράνομη μετανάστευση». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σκιαγραφώντας –ίσως– και τις προσδοκίες της Ελλάδας για χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT