Κύπρος: Επίσκεψη – μήνυμα πλήρους στήριξης από Μητσοτάκη

Κύπρος: Επίσκεψη – μήνυμα πλήρους στήριξης από Μητσοτάκη

Στην Κύπρο σήμερα ο πρωθυπουργός – Πώς οι υπερβολές εκ μέρους της Αγκυρας μπορεί να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού την ημέρα της μαύρης επετείου 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή που οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού, έχει έναν σημαντικό συμβολισμό, καθώς στοχεύει να αναδείξει τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη δέσμευσή της στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο, ωστόσο και ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης είναι, βέβαια, προετοιμασμένος για την απολύτως αναμενόμενη ρητορική έξαρση και τις υπερβολές που αναμένονται από την τουρκική πλευρά, η οποία αντιμετωπίζει την 50ή επέτειο της εισβολής μέσα από το πρίσμα της κατάκτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι με ΝΟΤΑΜ του ψευδοκράτους (287/24) έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις σε ύψος κάτω από 10.000 πόδια σε όλα τα Κατεχόμενα, προφανώς προκειμένου να εξελιχθούν οι διάφορες αεροπορικές επιδείξεις. Πάντως, οι σημερινές υπερβολές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε ανατροπές στις ελληνοτουρκικές επαφές, οι οποίες εκ των πραγμάτων εξελίσσονται διακριτά από το Κυπριακό και επόμενος κρίσιμος σταθμός τους είναι η Νέα Υόρκη, όπου σε δύο μήνες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα εξετάσουν ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα.

Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το Κυπριακό, που δεν είναι άλλες από τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Στις τελευταίες επαφές που είχε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ανχελα Μαρία Ολγκίν διαπιστώθηκε το πλήρες αδιέξοδο, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιμονή της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, δηλαδή την a priori και δίχως περαιτέρω διασφαλίσεις αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ανεξάρτητης οντότητας, προκειμένου να αποκτήσει στάτους κράτους στις συζητήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Να αναγνωρίσει δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι το κράτος που δημιουργήθηκε το 1960, ότι αποσχισμένο με τη βία και παράνομα κατεχόμενο από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειο τμήμα είναι νόμιμο.

Αν και η εντολή της κ. Ολγκίν έληξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, γίνεται μια προσπάθεια μήπως καταστεί εφικτή μια άτυπη συνάντηση ανάμεσα στον κ. Χριστοδουλίδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να διερευνηθεί αν πράγματι υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσει κάποια διαδικασία. Τεχνικά αλλά και ουσιαστικά, μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για τους όρους του όποιου διαλόγου. Είναι, βεβαίως, προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι προοπτικές επανεκκίνησης του διαλόγου είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες.

Κασσελάκης, Ανδρουλάκης

Στην Κύπρο βρίσκονται, ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της διασύνδεσης του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν-Μοντανά. «Δεν μπορεί σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να υπάρχουν εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT