Κύπρος: Τουρκικές απειλές για νέα εισβολή «μια νύχτα ξαφνικά»

Κύπρος: Τουρκικές απειλές για νέα εισβολή «μια νύχτα ξαφνικά»

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επαναφέρει το «μια νύχτα ξαφνικά»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με μια νέα εισβολή στην Κύπρο, σε περίπτωση που χρειαστεί, απειλεί το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας με μήνυμα και βίντεο που δημοσιοποίησε στο Χ. Το βίντεο δείχνει δεκάδες πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου να κατευθύνονται προς τη στεριά, συνοδευόμενα από αποβατικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη, και το μήνυμα αναφέρει «Μη με φωνάζεις τόσο από καρδιάς, μπορεί να έρθω μια νύχτα ξαφνικά».

Εμπρηστικό βίντεο μία ημέρα πριν από την 50ή επέτειο του «Αττίλα» – Σήμερα το πρωί μεταβαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

«Στην 50ή επέτειο της “Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης” [σ.σ. εισβολής] τιμούμε με οίκτο, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν ένα τέλος στις διώξεις που βίωναν οι “Τ/Κ” ομογενείς μας στην Κύπρο. Περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων», αναφέρεται. Στο βίντεο ακούγονται οθωμανικά πολεμικά εμβατήρια.

Η άφιξη Ερντογάν

Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ταξιδέψει στην Κύπρο σήμερα το πρωί. Θα συνοδεύεται, αν δεν αλλάξει κάτι, από τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και βουλευτές. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως 4 μαχητικά F-16 θα πετάξουν στους αιθέρες την ώρα των τελετών, αλλά και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η τελετή με τη διέλευση 50 πλοίων θα πραγματοποιηθεί μετά το μεσημέρι. H εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar και Akinci προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Gecitkale στα Κατεχόμενα, που η Αγκυρα το μετατρέπει σε βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται από χθες ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ και επισκέφθηκε τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Γκιουλέρ υποστήριξε ότι «μετά την “Ευτυχισμένη Ειρηνευτική Επιχείρηση” που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον ηρωικό μας στρατό, ήρθε στο νησί η ειρήνη και η γαλήνη. Αυτή η γαλήνη και η ηρεμία δεν ήρθε μόνο για τα αδέλφια μας στη Βόρεια Κύπρο. Ταυτόχρονα, αυτή η γαλήνη και η ηρεμία ήρθε και για τους Ελληνες και τους Ελληνες της Νότιας Κύπρου και χρησιμοποιείται προς όφελός τους με τον ίδιο τρόπο εδώ και 50 χρόνια». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας προσέθεσε ότι «ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και τους Κύπριους αδελφούς μας με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα, σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, όπως κάναμε πριν από μισό αιώνα».

Ο κ. Τατάρ στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή δήλωσε ότι «όπως τα νησιά του Αιγαίου, οι Ελληνες ονειρεύονται να συνδέσουν με την Ελλάδα και την Κύπρο, την οποία τη βλέπουν ως το «13ο νησί», ενώ υποστήριξε πως υφίσταται ο στόχος της δημιουργίας της «Μεγάλης Ελλάδας. Τέλος επανέφερε την ιδέα των δύο κρατών υποστηρίζοντας πως «όλος ο κόσμος πλέον γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστές δημοκρατίες και δύο ξεχωριστοί λαοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT