Κυβέρνηση: Στοιχήματα εν μέσω θέρους

Το Μαξίμου επιδιώκει άμεσες παρεμβάσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντανακλαστικά της στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και, όπως είναι αναμενόμενο, αυξάνουν τη δυσαρέσκειά τους, δοκιμάζει η κυβέρνηση. Εν μέσω θέρους καθίσταται σαφές από την κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επικρατεί η αντίληψη πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώριο για καλοκαιρινή ανάπαυλα ώστε η κυβέρνηση να πιάσει το νήμα από Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να υπάρχει ένα καθαρό πεδίο, με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα να έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αντιμετωπίζονται στην εκδήλωσή τους.

Να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση διαθέτει γείωση στην κοινωνία, αντιλαμβάνεται και καταγράφει άμεσα τα ζητήματα που προκαλούν κραδασμούς και δυσφορία και επιδεικνύει αντανακλαστικά, κάνοντας σε σύντομο χρόνο διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις.

Στόχος της κυβέρνησης, να πείσει τους πολίτες ότι έλαβε τα μηνύματα που εξέπεμψαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Αυτή η κινητικότητα δεν είναι άσχετη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε επίπεδο λεκτικό, ήδη από την επομένη της κάλπης κυβερνητικά στελέχη διατείνονται ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των πολιτών. Αυτό που τώρα επιδιώκεται είναι και εμπράκτως να δοθεί το σήμα ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα.

Τιμές ρεύματος

Είναι χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο η κινητικότητα που επιδείχθηκε για την αύξηση των τιμών του ρεύματος. Οταν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε το ράλι στις τιμές της ενέργειας, χρειάστηκε διάστημα μερικών μηνών πριν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει με παρεμβάσεις στην κατεύθυνση χορήγησης επιδοτήσεων στους καταναλωτές. Τώρα, μόλις διαπιστώθηκε ότι οι τιμές του ρεύματος εξελίσσονται στον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που εξαιτίας και του παρατεταμένου καύσωνα έχουν αυξημένη κατανάλωση, άμεσα ανακοινώθηκε η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στους παρόχους ενέργειας, προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές.

Εφημερίες

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο ζήτημα των εφημεριών των νοσοκομείων και το τελεσίγραφο που απηύθυνε προς τους ιδιώτες γιατρούς ώστε να δοθεί τέλος στο μεγάλο πρόβλημα που προκλήθηκε σε περιφερειακά νοσοκομεία, πολλά από τα οποία καλούνται, εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, να εξυπηρετήσουν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό περιστατικών.

Ασφάλεια

Bαρύτητα δίνεται και στο ζήτημα της ασφάλειας. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δράση εγκληματικών οργανώσεων και κυκλωμάτων έρχονται ως αποτέλεσμα της επιδίωξης να δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Επίσης δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας. Η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Ζάκυνθο αφορά την πάταξη εστιών παραβατικότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ανάλογης κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις αναμένονται και σε άλλα νησιά, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν προβλήματα που πλήττουν το τουριστικό προϊόν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ντόπιων.

Πυρκαγιές

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα. Εγινε ευρεία ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της αντιπυρικής περιόδου στην προ ημερών συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, και μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά από άποψη μετεωρολογικών συνθηκών, ο μηχανισμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών δείχνει πολύ καλά αντανακλαστικά. Ενώ εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σχεδόν καθημερινά, επιτυγχάνεται η κατάσβεσή τους στις περισσότερες περιπτώσεις πριν λάβουν διαστάσεις. Βεβαίως, η αντιπυρική περίοδος έχει ακόμα δρόμο και αυτό είναι κάτι που τονίστηκε στη συνεδρίαση, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης και ότι απαιτείται ο ίδιος ρυθμός ετοιμότητας και στη συνέχεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος με επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT