H καθημερινότητα και η ΔΕΘ

Μετρήσιμα αποτελέσματα: αυτό είναι το μήνυμα που, όπως πληροφορείται η στήλη, έχει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς. Και μάλιστα άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, μια και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι για μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας –ακρίβεια, συνθήκες στο σύστημα υγείας, ασφάλεια– η ανοχή των πολιτών εξαντλείται

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρήσιμα αποτελέσματα: αυτό είναι το μήνυμα που, όπως πληροφορείται η στήλη, έχει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς. Και μάλιστα άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, μια και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι για μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας –ακρίβεια, συνθήκες στο σύστημα υγείας, ασφάλεια– η ανοχή των πολιτών εξαντλείται. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ να είναι σε θέση να μιλήσει με στοιχεία για μια καθημερινότητα που αλλάζει και για επιτάχυνση των αλλαγών. Οπότε οι υπουργοί καλούνται να περιοριστούν σε πολύ μικρές αποδράσεις για το καλοκαίρι.

Κράτος δύο ταχυτήτων

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος έμεινε ο πρωθυπουργός από την επίσκεψή του, την περασμένη Τετάρτη, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ενημερώθηκε από τον Δημήτρη Παπαστεργίου για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Βεβαίως, όπως αναφέρει πηγή κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά. «Είναι σαν να κινείται το κράτος σε δύο διαφορετικές διαστάσεις. Κάποια υπουργεία έχουν προχωρήσει σημαντικά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και της εξυπηρέτησής τους. Την ίδια στιγμή, σε άλλα υπουργεία παρατηρείται στασιμότητα και εικόνα ανίκητης γραφειοκρατίας και χαρτοβασιλείου. Είναι ένα στοίχημα, να επιτευχθεί σύγκλιση».

Από τα παράθυρα…

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται το φυλλορρόημα στελεχών, με τελευταία αποχώρηση –τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές– αυτή του Γιάννη Δραγασάκη. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς τα στελέχη που βρίσκονται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη δίνουν μια εικόνα απελπισίας από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Θεωρούν πως πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να οδηγηθούν στην έξοδο, ώστε αυτό που θα απομείνει να είναι ένα κόμμα που θα περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από την ηγεσία.

Οπως με Τσίπρα

Μετά την αποχώρηση Δραγασάκη, από ορισμένα κομματικά στελέχη εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την προσπάθεια απαξίωσης του παλαιού στελέχους του κόμματος, την οποία «διάβασαν» στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Βεβαίως, έτερος «παλιός» της Κουμουνδούρου θεώρησε μάλλον διασκεδαστική την αντίδραση αυτή. «Εδώ δεν διστάζουν να προσπαθούν διαρκώς και με κάθε τρόπο να απαξιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον Δραγασάκη θα είχαν ενδοιασμούς;» αναρωτήθηκε.

Οι 7 ψυχές του ΠΑΣΟΚ

Τι να πει κανείς για το ΠΑΣΟΚ; Αν πριν από μερικά χρόνια, όταν το κόμμα έφτασε να ζει στον αναπνευστήρα, μια ανάσα από την οριστική διάλυση, κάποιος υποστήριζε ότι θα ερχόταν η μέρα που η μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας θα γινόταν με διακύβευμα το ποιος είναι ικανός να φέρει ξανά το κόμμα στη διακυβέρνηση της χώρας, πιθανότατα θα εισέπραττε καγχασμό. Να, όμως, που το κόμμα αποδεικνύεται εφτάψυχο – βοηθούντος και του απολύτως αυτοκαταστροφικού ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη θα φανεί αν μπορεί να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας, το κενό αντιπολίτευσης, που δεν θα μείνει για πάντα ανοιχτό. Για την ώρα, η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη ηγεσίας υπόσχεται συγκινήσεις και πάθη, που μόνο ένα κόμμα με την ιδιοσυγκρασία, τις καταβολές και την πολιτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλέσει.

Συντροφικό βιτριόλι

Η τελευταία προσθήκη στη «βεντάλια» των υποψηφίων, η Αννα Διαμαντοπούλου, μπορεί να έγινε δεκτή με όρους πολιτικού πολιτισμού, ωστόσο, στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν τα βιτριολικά σχόλια. Η επιλογή της να απομακρυνθεί από το κόμμα τα «πέτρινα χρόνια» συγκεντρώνει τα βέλη αρκετών συνυποψηφίων. Από τα πιο ψυχαναλυτικά «πάντα η Αννα έπαιζε εκ του ασφαλούς. Ηρθε τώρα που βλέπει ότι το κόμμα έχει ξανά κάποια προοπτική» μέχρι τις αναλύσεις πολιτικής σκοπιμότητας «θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ εταίρο της Ν.Δ. σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές», και τα πιο χολερικά «έχει πολύ θράσος να εμφανίζεται ξανά».

Ποιος (δεν) φοβάται την Αννα

Είναι βέβαιο ότι η πρώην επίτροπος γνώριζε τις αντιδράσεις που επρόκειτο να συγκεντρώσει η υποψηφιότητά της, αλλά επέλεξε να τις αγνοήσει και να προχωρήσει. Τώρα οι υπόλοιποι υποψήφιοι μετρούν την επιρροή που μπορεί να έχει η υποψηφιότητά της στη δική τους υποψηφιότητα. Στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να διεμβολίσει το κομματικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο πρόεδρος του κόμματος και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί σοβαρή απειλή. Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και στο επιτελείο του Χάρη Δούκα, συνεργάτες του οποίου υποστηρίζουν ότι περισσότερο πιθανό είναι να κόψει ψήφους από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Γερουλάνο. «Εμάς μας βοηθάει η παρουσία της για να αναδείξουμε τις διαχωριστικές γραμμές», αναφέρει συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος εκτιμά πως η κ. Διαμαντοπούλου είναι πιθανό να καταφέρει να προσελκύσει και κάποιους «Κυριακίστας» στη διαδικασία.

Κυριακίστας

Κι αν αναρωτιέστε ποιοι είναι οι «Κυριακίστας», απορία που η στήλη διατύπωσε, έτσι έχουν βαφτίσει τους ψηφοφόρους που επέλεξαν να ψηφίσουν Ν.Δ. αποκλειστικά λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι οποίοι μπορεί να ενδιαφερθούν για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ.

Μπάνια μόνο για τον λαό

Η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχει και παράπλευρες απώλειες, που σχετίζονται με τις διακοπές, τις οποίες έπειτα από μια γεμάτη εκλογική χρονιά σίγουρα περίμεναν με ανυπομονησία οι υποψήφιοι. Τώρα, διακοπές τέλος «και με την έγκριση της γυναίκας μου», λέει ο Μιχάλης Κατρίνης, αποκαλύπτοντας τα μικρά δράματα πίσω από τις υποψηφιότητες.

Το παλιό «κοστούμι»

Είναι και καλό και κακό: Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζονται όλοι πολύ καλά μεταξύ τους και η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας φέρνει αντιμέτωπους υποψηφίους που έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο κοινό κομματικό παρελθόν. Και που δεν ξεχνούν παλιές αντιπαραθέσεις. Οπως ένας εκ των υποψηφίων, ο οποίος πνέει τα μένεα κατά γυναίκας συνυποψηφίας του. Η αιτία εντοπίζεται αρκετά χρόνια πίσω, όταν σε μια μεταξύ τους αντιπαράθεση η σημερινή υποψήφια είχε σχολιάσει απαξιωτικά τις θέσεις που διατύπωσε το άλλο στέλεχος. «Αυτός νομίζει ότι επειδή φόρεσε κοστούμι, έγινε πολιτικός», ήταν το σχόλιο που της αποδίδεται και το οποίο δεν έχει ξεχαστεί από τον άμεσα ενδιαφερομένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT