Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

«Το γεγονός ότι συζητούμε δε σημαίνει ότι συμφωνούμε ή υποχωρούμε» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Αγκυρα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

Τη δέσμευση ότι «ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η σταθερότητα και η ειρήνη στη μεγαλόνησο», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα και η επιδίωξή μας παραμένει μία. Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και Κύπριοι και Ευρωπαίοι, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί. Ο βορράς του τόπου είναι αιχμάλωτος της κατοχής. Η γη της Αφροδίτης ακόμα είναι διχοτομημένη. Ακόμα έχουμε αγνοούμενους και πρόσφυγες. Συνεχίζει να προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας το οποίο διχοτομεί μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία φωτογραφία ενοχής αυτών που το προκάλεσαν. Ταυτόχρονα και μία απόδειξη ανοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα. Ανοχή που δεν πρέπει να καταλήξει σε λήθη. Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα και η επιδίωξή μας παραμένει μία. Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και Κύπριοι και Ευρωπαίοι, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην πρόοδο του Κυπριακού». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «είμαι ειλικρινής προς την Αγκυρα και προς κάθε κατεύθυνση: το γεγονός ότι συζητούμε δε σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο δεν υποχωρούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ως ισχυρό κράτος σε όλα τα πεδία. Οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος-1
ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα: «Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους και με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν τη σημαντική συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ως δήθεν κίνδυνο για την ασφάλεια της και δεν μπορεί να αγνοούμε το γενικό αίτημα για δικοινοτικές συνομιλίες στο δρόμο της επίλυσης του κυπριακού», πρόσθεσε.

«Εχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δε γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνικού λαού και στη διεθνή κοινότητα», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος-2
ΙΝΤΙΜΕ

Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «είμαι απόψε εδώ, πενήντα χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, για να τονίσω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο δρόμος για εμένα, για τη δική μου γενιά, για τη γενιά της εισβολής, μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι κύρια έγνοια και προτεραιότητά μου είναι ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας». 

«Δεν υπάρχει για εμάς άλλη επιλογή από την προσήλωση στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας. Πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση που διαβρώνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της Κύπρου για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία, που ακυρώνουν το όραμα της ενιαίας, κοινής ευημερούσας πατρίδας, και δεν επιτρέπουν στη χώρα μας να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος-3
ΙΝΤΙΜΕ

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «είναι αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους».

«Μισό αιώνα μετά, η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας και ο παρανόμως κατέχων του 37% της γης μας, ο υπεύθυνος βάσει όλων των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων στην ίδια τους την πατρίδα […] Οι Κύπριοι είμαστε οι μόνοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, εργασίας, της ιδιοκτησίας, τις βασικές μας ελευθερίες στο 37% της πατρίδας μας, στις πατρογονικές μας εστίες», πρόσθεσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT