Π. Μαρινάκης: Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς μεταξύ κυβερνητικών στελεχών

Π. Μαρινάκης: Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς μεταξύ κυβερνητικών στελεχών

«Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο», γράφει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ανάρτηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, προχώρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. 

«Χθες το βράδυ στη Λευκωσία, σε μια συγκινητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που ήταν παρών, ανήμερα της μαύρης επετείου. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την Ε.Ε. Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

 Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στη θέση του»

Νωρίτερα, σε προκλητικό τόνο ο Τούρκος πρόεδρος είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να βάλει τον Δένδια στη θέση του».

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. “Την ίδια μέρα που θα βρεθώ στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της, έμαθα ότι θα είσαι στο Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλο”, του είπα. Είπε ότι σκέφτεται το ίδιο με εμένα».

«Δυστυχώς, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλη διάθεση. Προφανώς, δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη και έκανε δηλώσεις πέρα ​​δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς εκεί [στην Κύπρο]. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «η Τουρκία διεξήγαγε την “Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση” για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει το όνομα, και ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης εδραιώθηκε η ειρήνη. Η Τουρκία έκανε αυτή την ενέργεια για να θέσει ένα ξεκάθαρο τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Με άλλα λόγια, αυτή η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο».

«Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Η πλευρά που είπε “ναι” στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή τη λογική. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια κατάσταση όπου και τα δύο μέρη θα κάθονται και φεύγουν ως ίσοι από το τραπέζι. Ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ το δήλωσε ξεκάθαρα στην ομιλία του στην τελετή, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας», σημείωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «εάν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο Βορρά». 

«Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν βήματα που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», είπε ο Ερντογάν ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Ελληνες ούτε την Ελλάδα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT