Διπλή γλώσσα από Ερντογάν για Κυπριακό

Διπλή γλώσσα από Ερντογάν για Κυπριακό

Τόνισε πως η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ζήτημα της Κύπρου, αλλά επέμεινε στην ύπαρξη δύο κρατών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των τελετών που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία υποστήριξε την ύπαρξη «δύο κρατών» στο νησί, αλλά άφησε ανοιχτό παράθυρο για τις μελλοντικές διαβουλεύσεις, πάντα θέτοντας τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας: «Δεν βλέπουμε ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση στην οποία και οι δύο πλευρές θα κάθονται και θα σηκώνονται από το τραπέζι ισότιμα. Θα στρέψουμε τα κέρδη που δημιουργήσαμε με την “ειρηνευτική επιχείρηση” και ενισχύσαμε με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” το 1983, ώστε το “Τ/Κ κράτος” να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο», είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Προσεκτική οργάνωση

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν πως η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, αλλά και η φιέστα που διοργανώθηκε στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ» το περασμένο Σάββατο ήταν προσεκτικά οργανωμένες και δεν υπήρξαν πιο έντονες δηλώσεις σε σχέση με το παρελθόν. Ο κ. Ερντογάν κάποτε μιλούσε για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και την είχε επισκεφθεί μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ στην επίσκεψη αυτή δεν υπήρξε καμία αναφορά. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρακολούθησε τη ναυτική επίδειξη με τα 50 πλοία του τουρκικού ναυτικού και αποχώρησε το μεσημέρι, σχεδόν τρεις ώρες πριν από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. «Την ίδια μέρα εγώ θα βρίσκομαι στη “Βόρεια Κύπρο”, απ’ όπου θα απευθυνθώ στον λαό της “Βόρειας Κύπρου”. Σύμφωνα με όσα έμαθα, και εσείς θα είστε στον “Νότο” και θα απευθύνετε λόγο από εκεί. Σε κάθε περίπτωση υποθέτω ότι δεν θα προβούμε σε κάποια δήλωση που θα ενοχλήσει ο ένας τον άλλον», ανέφερε ότι ειπώθηκε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να έχει θετική επιρροή στο ζήτημα της Κύπρου και αναλυτές αναφέρουν πως σε Αθήνα και Αγκυρα φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για την έναρξη διαβουλεύσεων, που ίσως να μη φέρουν την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, αλλά πρόοδο στα επιμέρους θέματα, όπως το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, τη μείωση της απομόνωσης και αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων κ.λπ.

Σημειώνεται, τέλος, πως δηλώσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη σχετικά με τα F-35 και πώς μπορούν να πλήξουν την Αγκυρα προκάλεσαν την αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία τόνισαν: «Ο Ελληνας υπουργός ξεπέρασε τα όρια», ενώ η εφημερίδα Hurriyet στην ιστοσελίδα της μιλάει για «σκανδαλώδη δήλωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT