Εντός και Εκτός: Ο Μπάιντεν και ο Νίτσε

Εντός και Εκτός: Ο Μπάιντεν και ο Νίτσε

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί είναι η ελληνική θέση και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από εμένα και το σύνολο των μελών της κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση με ενιαία γραμμή, με την εθνική θέση τοποθετείται σε κάθε ευκαιρία». Αυτά υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μεταξύ πολλών άλλων, προκειμένου να αναδείξει μια θέση πάγια, δηλαδή την κοινή στάση κάθε οργανωμένης κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και, βεβαίως, στο Κυπριακό. Τα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αναγκαία, προκειμένου να οριοθετηθεί κάπως αυτή η συζήτηση που έχει ξεσπάσει, με εστία την Τουρκία, περί διαφορών ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον «απείθαρχο» Νίκο Δένδια.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Στο δίλημμα «Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ» η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, απαντάει ουσιαστικά ότι δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν από τους δύο. «Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι βαθιά εδραιωμένες αυτή τη στιγμή. Βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις εκλογές. Η όποια καλή προσωπική σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ ενός ηγέτη και ενός άλλου δεν επηρεάζει τη θεσμική διμερή σχέση που αναπτύσσεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ. Και με την ευκαιρία σχολίασε και την απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τη διεκδίκηση της δεύτερης θητείας, παραπέμποντας στον Νίτσε. «Οπως έγραφε ο Νίτσε, η μεγαλύτερη τέχνη είναι να μπορείς να αποχωρείς στην κατάλληλη στιγμή. Και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο υπέταξε την όποια ματαιοδοξία για μια δεύτερη θητεία, προς χάριν του καλού, όπως το αντιλαμβανόταν, του κόμματος και της πατρίδας του ο πρόεδρος Μπάιντεν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας εμμέσως και για την προτίμησή του στο κλασικό ερώτημα «Νίτσε ή Φρόιντ».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στην αυριανή πεντηκοστή επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου πληροφορούμαι ότι πέρα από τους γνωστούς επισήμους, θα προσκληθούν πρόσωπα που σηματοδοτούν τον χαρακτήρα της σημερινής Ελλάδας με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει προσκαλέσει, μεταξύ άλλων, δημάρχους περιοχών ακριτικών (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Χάλκη, Κάσος) και μαρτυρικών όπως τα Καλάβρυτα. Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος, ο οποίος με τη βάρκα του έσωσε ζωές κατά τη θεομηνία στη Θεσσαλία το 2023, όπως και άλλοι πλημμυροπαθείς, καθώς επίσης οι γονείς της Εριέττας, που αποτελεί το μοναδικό από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του. Στη φετινή επέτειο έχουν ακόμη προσκληθεί εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι, συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη, συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον και συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας. Θα υπάρχει και άρωμα πρωταθλητισμού, καθώς έχουν προσκληθεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που κέρδισε το Euro 2004 και οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν φέτος ευρωπαϊκά τρόπαια (Conference League και Euroleague) κ.ά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αθήνα είναι πρωτεύουσα της χώρας και η πιο σημαντική ενότητα της Περιφέρειας Αττικής. Ωστόσο, σε κάποιους τομείς μέχρι τώρα η κατάσταση παρέμενε τουλάχιστον τραγική. Το καθεστώς μεταβιβάσεων Ι.Χ., ανανέωσης αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ήταν τουλάχιστον θολό και, πλέον, όπως αναφέρει ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, «μπαίνει οριστικό τέλος» στα φαινόμενα διαφθοράς, καθώς οι συγκεκριμένες διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά ψηφιακά. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια, μέχρι αύριο θα εξυπηρετούνται και οι πολίτες που δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας, προκειμένου να υπάρχει ο χρόνος ενημέρωσης του κοινού για τη μετάβαση στην αμιγώς ηλεκτρονική μορφή. Ενώ ήδη η καταβολή των τελών αδείας και μεταβίβασης οχημάτων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά.

H ATAKA

«Δυστυχώς, η Τουρκία παραμένει αμετανόητη. Μια αναθεωρητική δύναμη που προσβάλλει και υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και έχει τεράστια ευθύνη η Ε.Ε. και άλλες ισχυρές δυνάμεις που της επιτρέπουν αυτή τη συμπεριφορά. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω: θέλουμε βιώσιμη λύση, αλλά αν η Τουρκία συνεχίζει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια έχοντας ως στόχο τη διχοτόμηση του νησιού, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά οικονομικές κυρώσεις και βέβαια εμπάργκο όπλων». Αυτά είπε χθες στα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Το έχουμε ξαναπεί σε αυτή τη στήλη. Οι απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα ελληνοτουρκικά είναι διαχρονικά σκληρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT