Tο παρασκήνιο με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων

Tο παρασκήνιο με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων

Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές – Τι θα βαρύνει στις αποφάσεις Μητσοτάκη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές στις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει με αυτή την κίνηση τα εξής πολιτικά αποτελέσματα:

πρώτον, οι γενικοί γραμματείς αποτελούν κομβικό κρίκο του κυβερνητικού έργου και με αυτόν τον τρόπο θέλει να «επανασυντονίσει» τη δράση των υπουργείων ενόψει του Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου πως οι γενικοί γραμματείς χρειάζονται κάποιο χρόνο προκειμένου να ενημερωθούν για τον χώρο ευθύνης τους, ο Ιούλιος θεωρείται ιδανικός, ώστε να έχουν ένα διάστημα προσαρμογής ενόψει φθινοπώρου, όπου η κυβέρνηση θα κληθεί να «πατήσει γκάζι» και να δείξει απτά αποτελέσματα.

Ο δεύτερος σκοπός του ανασχηματισμού των γραμματέων είναι πως ο πρωθυπουργός θέλει να υπενθυμίσει πως «ουδείς αναντικατάστατος». Είναι δεδομένο πως υπάρχουν γενικοί γραμματείς οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και δεν έχουν καλή συνεργασία με τους προϊσταμένους τους υπουργούς. «Αυτοί δεν μπορούν να παραμένουν στις θέσεις τους», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καθώς το μήνυμα που εκπέμπεται είναι λάθος.

Ο τρίτος, αθέατος, σκοπός των αλλαγών είναι να επέλθει μεγαλύτερη εσωκομματική ηρεμία. Οι βουλευτές το προηγούμενο διάστημα γκρίνιαζαν –και σε πολλές περιπτώσεις όχι άδικα– πως η συνεργασία τους με μεγάλη μερίδα γενικών γραμματέων ήταν πολύ κακή, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχος να δείχνουν σημάδια αλαζονείας και οίησης. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό το οποίο ο πρωθυπουργός θέλει να πατάξει με κάθε τρόπο, καθώς κάνει ζημιά και ως εκ τούτου το ανακάτεμα της τράπουλας μόνο καλό θα φέρει.

Στόχος του «ανασχηματισμού», να σταλεί το μήνυμα ότι «ουδείς αναντικατάστατος», αλλά και να βελτιωθεί η συνεργασία με τους βουλευτές της Ν.Δ.

Αξιοποίηση στελεχών

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δούμε την αξιοποίηση περισσότερων στελεχών της Ν.Δ., ακόμη και κάποιων που κατά το παρελθόν είχαν διατελέσει βουλευτές. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Σάββας Χιονίδης, ο Γιάννης Μελάς, ο Τάσος Γαϊτάνης, ο πρώην περιφερειάρχης Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Από εκεί και πέρα αναμένονται αλλαγές σε πάνω από 15, ακόμη και 20, γενικές γραμματείες είτε με αποχωρήσεις είτε με μετακινήσεις. Βασικό ρόλο θα παίξει και η βούληση των υπουργών, καθώς οι γενικοί γραμματείς καλούνται να υλοποιήσουν κυρίως το πολιτικό σχέδιο των προϊσταμένων τους. Χαρακτηριστικό είναι πως στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλει την αξιοποίηση του Γιώργου Παπαδημητρίου, διαχρονικού συνεργάτη του.

Προς αποχώρηση φαίνεται πως είναι στο υπουργείο Εσωτερικών ο γραμματέας Ιθαγένειας Αγγελος Δημοσθένους και στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οι δύο γενικοί γραμματείς, Ζέφη Δημαδάμα και Μαρίνα Στέφου, ενώ για αξιοποίηση συζητείται και ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας συζητείται η αλλαγή του γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουσουλάκη, όπως επίσης και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του γενικού γραμματέα Μάνου Λογοθέτη, που είναι πιθανόν να μετακινηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης. Το βασικό πάντως κριτήριο είναι ποιοι γενικοί γραμματείς «μπορούν να κάνουν τη δουλειά». Για παράδειγμα ο κ. Μπακογιάννης, που είναι πολεοδόμος και εκτελεί χρέη γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, θεωρείται αμετακίνητος.

Ο πρωθυπουργός για τη Μεταπολίτευση

Με άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τον απολογισμό των 50 ετών της Μεταπολίτευσης. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ανοδική την πορεία της χώρας αυτά τα 50 χρόνια και το πρόσημο «θετικό». «Σήμερα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ, με ικανά θεσμικά αντίβαρα, τα οποία διαρκώς ενισχύονται» και «με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του τόπου εδραιωμένο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός κάνει ωστόσο για λογαριασμό όλου του πολιτικού συστήματος και αυτοκριτική, προχωρώντας σε μία προβολή στο μέλλον. «Ο μισός αιώνας από τον Ιούλιο του 1974 παραπέμπει και στις μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν στη διάρκειά του: ευρωπαϊκά κονδύλια που σπαταλήθηκαν αντί να μετατραπούν σε υποδομές, όπως και αλλαγές που δυστυχώς αναβλήθηκαν, αναπαράγοντας παθογένειες οι οποίες συνοδεύουν ακόμη και σήμερα τις λειτουργίες του κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει πως μία σύγκριση της Ελλάδας «με την εξέλιξη κρατών που εντάχθηκαν στην Ευρώπη αργότερα από εμάς αρκεί για να διαπιστωθεί ότι η πρόοδός μας στους τομείς αυτούς δεν ήταν η επιθυμητή» και αυτό είναι «ένας λόγος για τον οποίο στόχος μας, στο εξής, πρέπει να είναι η ταχύτερη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της ηπείρου σε όλα τα επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT