Εντός και Εκτός – Τσίπρας: Η «κωλοτούμπα» έσωσε τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία

Εντός και Εκτός – Τσίπρας: Η «κωλοτούμπα» έσωσε τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποιεί μια συνολική αποτίμηση των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης προσεγγίζοντας, για δεύτερη φορά μετά το συνέδριο της «Κ», με αυτοκριτική διάθεση τις ευθύνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι “παιδικές ασθένειες” που κουβαλούσε μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση δεν ήταν ο καλύτερος πολιτικός σύμβουλος. Η –πολλές φορές– υπερβολική ρητορική, η επιλογή να μπει ο πήχυς ψηλά, δίνοντας την εντύπωση μιας περίπου εύκολης λύσης στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, η εδραία τότε πεποίθηση ότι το δίκιο της Ελλάδας είναι τόσο εξόφθαλμο ώστε δεν μπορεί παρά να επικρατήσει, οδήγησαν σε κινήσεις που αποδείχτηκαν τουλάχιστον αναποτελεσματικές», αναφέρει.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά υπεραμύνεται της –αναπόφευκτης– επιλογής του να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, αλλά και της στάσης του απέναντι στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. «Αυτό που κάποιοι ονόμασαν υποτιμητικά “κωλοτούμπα” ήταν τελικά ο δύσκολος ελιγμός, που απομάκρυνε όμως το καράβι από τα βράχια ή ακριβέστερα ήταν η σωτηρία της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην πασοκική δεκαετία του ’80 ως μεγάλη αλλαγή που οδήγησε την Ελλάδα μακριά από το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της, ωστόσο τράβηξε μια γραμμή και επέκρινε τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του ’90. Αυτά που έγιναν τότε, αναφέρει, «έθεσαν σε διακινδύνευση τη μεταπολιτευτική συνθήκη της κοινωνικής σταθερότητας. Ανοιξαν τον δρόμο σε μια οδυνηρή χρεοκοπία και για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στο γενικευμένο αίσθημα ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες». Ενώ, μάλλον αναμενόμενα, ασκεί κριτική και στη σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της «μεγάλος ασθενής είναι η θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Επεισοδιακή ήταν η εκλογή της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ελίζας Βόζεμπεργκ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη σημαντική θέση προέδρου της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (Tran) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών για τη σύστασή τους σε σώμα και εκλογή των προεδρείων τους, εφαρμόστηκε από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα η λεγόμενη στρατηγική της «ζώνης ασφαλείας» (cordon sanitaire) ώστε να αποκλειστούν ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις από σημαντικούς θεσμικούς ρόλους. Οπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της «Κ» Αλεξάνδρα Βουδούρη, με αυτή τη στρατηγική «μπλοκαρίστηκε» και η εκλογή του ακροδεξιού Αυστριακού υποψηφίου Ρόμαν Χάιντερ –από τη νέα ευρωομάδα του Βίκτορ Ορμπαν «Πατριώτες για την Ευρώπη»– στην εν λόγω επιτροπή, ενώ το ίδιο συνέβη και σε όλες τις επιτροπές που διεκδικούσαν θέση στο προεδρείο τους. Ο Χάιντερ, όχι μόνο δεν συνεχάρη τη Βόζεμπεργκ, αλλά έκανε λόγο για «κακό κάρμα» που θα καταδιώκει τους πάντες τα επόμενα πέντε χρόνια… Στην ίδια επιτροπή εξελέγη γ΄ αντιπρόεδρος και η Ελενα Κουντουρά από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερά, GUE). Ο Φρέντης Μπελέρης εξελέγη β΄ αντιπρόεδρος στην επιτροπή Αναφορών (PETI) για το ΕΛΚ και δήλωσε ότι αυτό «αποτελεί μεγάλη τιμή και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για έναν νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή, αλλά και για τη χώρα μας. Σύντομα η περιπέτειά μου τελειώνει και θα μπορέσω να εκτελέσω απερίσπαστος τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους οι Ελληνες πολίτες». Στην υποεπιτροπή Δημόσιας Υγείας εξελέγη δ΄ αντιπρόεδρος ο Εμμανουήλ Φράγκος από την Ελληνική Λύση (ευρωομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR).

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του σωβινιστικού κόμματος ΜΗΡ και κυβερνητικό δεκανίκι του ΑΚΡ, βλέπει διαρκώς στον ύπνο του, όπως μάλλον και τη λαϊκή τραγουδίστρια που αρνήθηκε να τραγουδήσει στον Τσεσμέ. «H ασέβεια μιας Ελληνίδας τραγουδίστριας προς τη σημαία μας και τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ στον Τσεσμέ, όπως και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα νησιά, που είναι υπό την κυριαρχία μας, ζορίζουν τα όριά μας και είναι παράδειγμα της λογικής του εισβολέα και της πρωτόγονης στάσης τους. Πρέπει να εξεταστεί με προσοχή πόσο μπορούν να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας με τον γείτονα που έχει αυτή τη λογική», ανέφερε ο κ. Μπαχτσελί, αφού νωρίτερα είχε επιτεθεί (ξανά) στον Νίκο Δένδια για τα περί εισβολής.

Η ΑΤΑΚΑ

Την τιμητική του είχε ο κ. Δένδιας και από τον Ομέρ Τσελίκ, τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ. «Στο σημείο που έχουμε φτάσει, πλέον όλος ο κόσμος βλέπει ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση, όπως δήλωσε και ο πρόεδρός μας. Ούτως ή άλλως οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας δείχνουν ότι δεν έχουν καμία βούληση για μια ομοσπονδιακή λύση και πως θέλουν να “καταπιούν” ολόκληρη την Κύπρο. Αλλά αυτό δεν θα καταστεί εφικτό με κανέναν τρόπο», είπε ο κ. Τσελίκ, επαναλαμβάνοντας και την πάγια θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT