Mητσοτάκης στο Politico: Θέλουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν

Mητσοτάκης στο Politico: Θέλουμε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να εξασφαλίσει υποστήριξη για δεύτερη θητεία», αναφέρει το Politico, στο οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επίτροπος για τη Μεσόγειο

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα επιθυμεί την πρόσφατα αναγγελθείσα θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο Μητσοτάκης είπε: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μία μεσογειακή χώρα. Υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν σημαντικά, και στο τέλος της ημέρας είναι μία απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος».

Ο σημερινός Ελληνας επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε στο Brussels Playbook αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει στην Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μεγάλη τιμή».

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί, όπως σημειώνει το Politico, αναφέροντας συγκεκριμένα τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως.  

Η Φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη της την ισορροπία των φύλων και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τη γεωγραφική ισορροπία, όταν θα κατανείμει τα χαρτοφυλάκια, όπως επισημαίνεται.  

Η επικεφαλής της Κομισιόν κέρδισε δεύτερη θητεία με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προηγουμένως, είχε κερδίσει την υποστήριξη της πλειονότητας των ηγετών της Ε.Ε.

Για να περάσει η συμφωνία για τα πρόσωπα στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε., ορίστηκαν έξι διαπραγματευτές που έπρεπε να πείσουν τους ομολόγους τους να την υπογράψουν. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσώπησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές. 

Επειτα από χρόνια που η Ελλάδα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα, μετά την οικονομική κρίση, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα δεν θεωρείται πλέον «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή. 

«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει αποφασιστικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να προσπαθώ να βλέπω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθώ να παίρνω αποφάσεις που ενισχύουν και την Ευρώπη. Ετσι βλέπω λοιπόν τον ρόλο μου».

Κοιτάζοντας προς τα εμπρός για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει μια δύσκολη συζήτηση για το πώς θα πληρώσει για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και τις αμυντικές της φιλοδοξίες, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Υποστήριξε ότι υπάρχει «ανακολουθία μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας».  

Χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για επενδύσεις στην άμυνα, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει τη χρήση των λεγόμενων αμυντικών ομολόγων. Ωστόσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος ότι οι χώρες αυτές μπορούν να πειστούν να αλλάξουν στάση, καθώς προσυπέγραψαν τον κοινό δανεισμό μετά την πανδημία.

«Ηταν ακριβώς η ίδια ιστορία πριν συμφωνήσουμε για το ταμείο της Ε.Ε. για την ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό. Ειδικά τώρα, με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς, όταν πρόκειται όχι μόνο για τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά και για την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος όταν πρόκειται για την άμυνα», δήλωσε, αναφερόμενος εμμέσως στην πιθανότητα επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. 

Τους τελευταίους μήνες, το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη προβλήθηκε ως εναλλακτική λύση στη Φον ντερ Λάιεν, εάν εκείνη δεν εξασφάλιζε αρκετή υποστήριξη για δεύτερη θητεία, όπως επισημαίνει το Politico.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ωστόσο ανέφερε ότι η εστίασή του ήταν πάντα στην Αθήνα. Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει σε πέντε χρόνια; «Πέντε χρόνια είναι περισσότερα από έναν αιώνα στην πολιτική», απαντά ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από Politico 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT