Διπλωματικές πηγές: Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη χαίρει ισοπολιτείας

Διπλωματικές πηγές: Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη χαίρει ισοπολιτείας

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν πως τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας, απαντώντας στις αναφορές του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας» και «προβλημάτων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας» του

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν πως τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας, απαντώντας στις αναφορές του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας» και «προβλημάτων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας» του.

Τονίζουν επίσης πως «ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Οι επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν

Μιλώντας σε μέλη του κόμματός του με αφορμή την 29η επέτειο από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ, ιδρυτή του «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» (ΚΙΕΦ) που προβάλλει την άποψη ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι, ο Ερντογάν ανέφερε: «Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των “ομοεθνών μας” στη “Δυτική Θράκη” βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Θα συνεχίσουμε να μεριμνούμε για την “τουρκική μειονότητα” στη “Δυτική Θράκη” και στη συνέχεια».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει:  «Μνημονεύουμε με έλεος και σεβασμό τον δρα Σαδίκ Αχμέτ, τον αξέχαστο ηγέτη των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης” και ιδρυτή του Κόμματος Ειρήνης Φιλίας Ισότητας, στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υποστηρίζουμε τον αγώνα του δρος Σαδίκ Αχμέτ για την εκπλήρωση των νόμιμων δικαιωμάτων της “Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”, στον οποίο αφιέρωσε με θυσία τη ζωή του».

Για την Κύπρο

«Εμείς και οι “Τουρκοκύπριοι” έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδιακή λύση», είχε δηλώσει ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία του, λέγοντας: «Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας», πρόσθεσε. «Ενώ όλες αυτές οι θηριωδίες διαπράττονταν, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Με την “Ειρηνευτική Επιχείρηση” της 20ής Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια που απλώνονταν πάνω στην ανεξαρτησία των “Τουρκοκυπρίων”. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη θέλησή [τους] για ανεξαρτησία αυξάνονται από εκείνη την ημέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT