ΤΟ ΘΕΜΑ
Την άρση ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελενας Ακρίτα εισηγήθηκε ομόφωνα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Η κ. Ακρίτα ζήτησε με επιστολή της προς την επιτροπή την άρση της ασυλίας της, όπερ και εγένετο, κατόπιν μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση που κατέθεσε εναντίον της η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με αφορμή ανάρτηση που είχε κάνει η βουλευτής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θεωρήθηκε προσβλητική από τη σύζυγο του πρωθυπουργού.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Εναν απολογισμό των συγκρούσεων, των ελπίδων και των στόχων του ελληνισμού έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωσή του για την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Τα πενήντα αυτά χρόνια, χρόνια ειρηνικά και δημιουργικά, η Ελλάδα κατέκτησε, με τις μεγάλες προσπάθειες των Ελλήνων, σπουδαίους στόχους. Η ελληνική κοινωνία πρόκοψε, οι Ελληνες κατέκτησαν δικαιώματα και ελευθερίες. Η χώρα εντάχθηκε στην Ε.Ε. και βρέθηκε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών κρατών του κόσμου, απέκτησε ρόλο και λόγο στην περιοχή μας και στην Ε.Ε. Παράλληλα, εντάχθηκε και η Κύπρος στην Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Και έκλεισε λέγοντας ότι «έχει πλέον σημάνει η ώρα να τεθεί φραγμός σε όσους συνεχίζουν να παίζουν με το μέλλον των Ελλήνων ερήμην του λαού. Σε όσους συνεχίζουν να ιδιοποιούνται την εξουσία ως λάφυρο προς ικανοποίηση συμφερόντων και κατεστημένων. Οι κοινοί στόχοι του ελληνισμού, αλλά και η επίτευξή τους, δεν μπορεί παρά να αποτελούν πλέον κτήμα, ιδιοκτησία των Ελλήνων, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια γόνιμη και ασφαλή μετάβαση σε έναν κόσμο μεγάλων προκλήσεων».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Βασικό χαρακτηριστικό κάθε προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα οι διαπραγματευτικές ικανότητές του, και ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επιλέχθηκε άλλωστε από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες πριν από ένα μήνα για το ότι είναι «εξαιρετικά έντιμος διαμεσολαβητής» και εξαιρετικά επίμονος. Το απέδειξε στην πράξη μέσα στην Πορτογαλία, μετά δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2015 και το 2019, όταν ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα του δεν πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία, ο ίδιος κατόρθωσε να σχηματίσει κυβερνήσεις συνασπισμού με αρκετά αριστερά κόμματα. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ευρώπη είναι το ιδιαίτερο χιούμορ του. Το μακρινό 1993, διεκδικώντας τον δήμο Λούρες, ενός προαστίου της Λισσαβώνας, ο Κόστα διοργάνωσε –για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας– έναν αγώνα ταχύτητας μεταξύ ενός γαϊδουριού και μιας Ferrari 288 GTO εν ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, προκειμένου να υποσχεθεί λύση στο βασικό πρόβλημα της πόλης. Το γαϊδούρι φυσικά κέρδισε τον αγώνα, όχι όμως και ο Κόστα, που έχασε με διαφορά μόλις 0,8% από το κομμουνιστικό κόμμα. Η γαϊδουρινή όμως επίμονή του τον οδήγησε στην πρωθυπουργία της χώρας του το 2015 και εννέα χρόνια μετά –διά (πολιτικού) πυρός και σιδήρου– στο ανώτατο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο ΤΟΠΟΣ
Μένουμε στις Βρυξέλλες, καθώς η ανταποκρίτρια της «Κ» Αλεξάνδρα Βουδούρη μεταδίδει ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και η επίτροπος για θέματα Δημοκρατίας Βέρα Γιούροβα έγιναν κάποιες επισημάνσεις αλλά και συστάσεις στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς όσον αφορά τον διορισμό προέδρου και αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας, ανωτάτου δικαστηρίου και Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπιστώνεται «πλήρης εφαρμογή» της σύστασης του 2023 εκ μέρους της Κομισιόν. Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην αποτελεσματικότητα της απόδοσης της δικαιοσύνης (και στην ταχύτητά της). Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών μέσω Predator, ερωτηθείσα σχετικά η κ. Γιούροβα ανέφερε ότι στο ειδικό κεφάλαιο με τις δικλίδες ασφαλείας σε σχέση με το λογισμικό (spyware) «υπάρχει αναφορά ότι έγινε χρήση και στην Ελλάδα». Στις συστάσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών δημιουργίας ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και η υιοθέτηση νομοθετικών και μη διασφαλίσεων για την προστασία των δημοσιογράφων και ιδιαίτερα όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον τους.
Η ΑΤΑΚΑ
«60 εκατομμύρια τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στην Τουρκία, τους περιμένουμε. Περιμένουμε και τον Ελληνα υπουργό για ένα τουριστικό ταξίδι». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη περί ελληνικών F-35 που θα μπορούσαν να κάνουν την Αγκυρα «γης Μαδιάμ». Αν μη τι άλλο η απάντηση του κ. Γκιουλέρ δείχνει ότι κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί τελικά να δουλεύουν ρολόι…