Κασσελάκης – Πολάκης: Τίτλοι τέλους σε μια δύσκολη συμβίωση
κασσελάκης-πολάκης-τίτλοι-τέλους-σ-563144083

Κασσελάκης – Πολάκης: Τίτλοι τέλους σε μια δύσκολη συμβίωση

Από τη συμπόρευση των πρώτων ημερών μέχρι την αποπομπή Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με απόφαση Κασσελάκη, η σχέση των δύο ανδρών πέρασε από σαράντα κύματα

Θοδωρής Λέννας
Ακούστε το άρθρο

«Από αύριο την Κουμουνδούρου θα την “τρέχει” ο Παύλος Πολάκης». Με αυτή τη φράση περιέγραφε πρώην έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ» την επόμενη μέρα της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2023. Φράση ενδεικτική της επίδρασης του Χανιώτη βουλευτή στην εκλογή του τότε νέου προέδρου του κόμματος. Δέκα μήνες μετά, ο Παύλος Πολάκης διαγράφεται από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με εισήγηση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη έπειτα από φραστική επίθεσή του σε βάρος συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πράγματι, ο Παύλος Πολάκης υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην πορεία «διασύνδεσης» του ομογενούς επιχειρηματία –τότε ολότελα ξένου με την κομματική ζωή και την Αριστερά– με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία διεκδίκησης της ηγεσίας. Οπως αναφέρει σήμερα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ», ο Πολάκης τότε διέβλεψε τη συμμαχία της «ομάδας» Αχτσιόγλου με την «Ομπρέλα» και θεώρησε ότι η άλλοτε προεδρική «φρουρά» θα μπορούσε να βρει το πρόσωπο που θα «έσπαγε» την κυριαρχία αυτής της «συμμαχίας» στον Στέφανο Κασσελάκη. 

Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιλογή του Αλέξη Τσίπρα σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος στην κάλπη του Μαΐου του 2023, αν και υφολογικά έδειχνε «κόντρα ρόλος» με τον «αψύ Σφακιανό» βουλευτή –όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν– «συναντήθηκε» μαζί του. Εστω και σιωπηλά, ταυτίστηκε με την υιοθέτηση του αφηγήματος των «υπονομευτών»: των «αριστερών βαριδιών», δηλαδή, που «κόνταιναν» τον Αλέξη Τσίπρα και έθεταν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός κυβερνητικής τροχιάς. Συνδετικός κρίκος των δύο ανδρών, ο έτερος Κρητικός, μετέπειτα διευθυντής του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης. 

Ο Πολάκης, πριν ακόμη συντελεστεί η διπλή διάσπαση του κόμματος, διορίστηκε από τον Κασσελάκη «υπερσυντονιστής» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γεγονός που ενόχλησε τους υπό αποχώρηση τότε βουλευτές που βρίσκονταν στο περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου. Η ομιλία Κασσελάκη, μάλιστα, στην κομβικής σημασίας Κεντρική Επιτροπή στην οποία αποχώρησαν «Ομπρέλα», ομάδα Αχτσιόγλου, αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας συνδέθηκε από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ με το «δόγμα Πολάκη». Σύμφωνα μ’ αυτό η «αριστερή αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπεύθυνη για την καθίζηση του κόμματος· για την «κομματίλα» και τα «κείμενα-πουμαρό», όπως είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Εκτότε, η σχέση των δύο ανδρών πέρασε από πολλά «κύματα». Η πρώτη ρήξη ήρθε στο πλαίσιο της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, από την οποία ο Παύλος Πολάκης απείχε. Λίγες ημέρες μετά, ο Στέφανος Κασσελάκης τον «καρατόμησε» από υπερσυντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου. Στο επεισοδιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε λίγες ημέρες μετά, ο Παύλος Πολάκης, παρ’ ότι όπως λένε στελέχη του κόμματος εμφανίστηκε ασυνήθιστα χαμηλότονος, υποστήριξε επί της ουσίας τη «γραμμή» της ηγεσίας εκφράζοντας την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται νέες εκλογές προέδρου και ότι η τότε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν «άκαιρη». 

Στελέχη προερχόμενα από τη λεγόμενη «φρουρά» Τσίπρα εκτιμούν σήμερα ότι πολλές από τις παρεμβάσεις Πολάκη και Κασσελάκη συνέπιπταν ως προς την κριτική διάθεση κατά των πεπραγμένων του πρώην πρωθυπουργού. Αμφότεροι επέκριναν –σε διαφορετικό τόνο– το «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης εκφράστηκε αρνητικά για την «πρεμιέρα» του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης λίγες ημέρες μετά, άνοιξε το θέμα των «μαύρων ταμείων» του κόμματος. Και οι δύο έμοιαζε να συναντιούνται σε μια «αντισυστημική ρητορική», όπως λέει στην «Κ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε στο στόχαστρο της «ελίτ», το «μιντιακό κατεστημένο», αλλά και τα «κομματικά τοτέμ» τα οποία δεν επιτρέπουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί «πραγματικά σκληρή αντιπολίτευση». 

Εσχάτως, Κασσελάκης και Πολάκης «ξανασυναντήθηκαν» όταν αποχώρησε από το κόμμα ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο πρώτος μέσω της επίσημης κομματικής ανακοίνωσης που απέδιδε στο ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου» και ο δεύτερος μέσω μιας δηκτικής ανάρτησης στα προσφιλή σε αυτόν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια στιγμή, η «ομάδα Πολάκη» στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνέχιζε να στηρίζει την ηγεσία, όπως και το αναμφίβολα μαζικότερο διαδικτυακό κοινό του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Αλλωστε παρά την κριτική Πολάκη μετά τις ευρωεκλογές περί υπερπροβολής της προσωπικής ζωής του κ. Κασσελάκη, ο πυρήνας των «οπαδών» του Χανιώτη βουλευτή παρέμενε «κασσελακικός». 

Το περιστατικό της φραστικής επίθεσης του Παύλου Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα τις προηγούμενες ημέρες, παρά την ομόθυμη καταδίκη από την Π.Γ. του κόμματος, δεν ήταν αρκετό ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να προχωρήσει στη διαγραφή του. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ότι η «καταδίκη» της ηγεσίας στη ρητορική Πολάκη ήταν, μάλλον, χλιαρή. Αλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν ότι στην ουσία της αντιπαράθεσης ο Παύλος Πολάκης είχε δίκιο. 

Η διαγραφή από την Κ.Ο. του κόμματος έμελλε να ερχόταν μια εβδομάδα μετά. Πηγές από την εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι το κλίμα ανάμεσα στην ηγεσία και το περιβάλλον Πολάκη είχε έτσι κι αλλιώς διαταραχθεί. Αλλοι θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης φιλοδοξεί στην πορεία προς το Συνέδριο του κόμματος να μην εξαρτάται από «τρίτους» εσωκομματικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην «Κ» ότι ο Κασσελάκης αυτομάτως «ανοίγεται σε ένα νέο ακροατήριο που μέχρι σήμερα θεωρούσε απαγορευτικό τον Πολάκη».

Ο ίδιος ο βουλευτής Χανίων πήρε την ευθύνη των λεγομένων που ξεστόμισε στη σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση και απάντησε –με το γνωστό ύφος– του διαμηνύοντας ότι «δεν πρόκειται να σταματήσει» και ότι «μόνο ο λαός διαγράφει». «Κοιτάνε το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι που τους δείχνουμε», ήταν το σχόλιό του με απεύθυνση και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην Κ.Ο. δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Παύλο Πολάκη αλλά έκανε λόγο για «τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες», «φωτογραφίζοντάς» τον εμμέσως. Σημειώνεται σε κάθε περίπτωση πως ο βουλευτής Χανίων διατηρεί ακόμη την κομματική του ιδιότητα και μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα αφενός πώς ο ίδιος θα χαράξει τα επόμενα βήματά του, αφετέρου πώς θα διαχειριστεί το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ στα όργανά του. Χωρίς αμφιβολία, το δεύτερο συνεχόμενο «καυτό» καλοκαίρι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Ορίζοντας, το καθοριστικό συνέδριο «επανίδρυσης» του φθινοπώρου ή κάποια νέα πιθανή εστία έντασης; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT