Εντός και Εκτός: Επίδομα νυχτερινής εργασίας στους μηχανικούς των Canadair

Εντός και Εκτός: Επίδομα νυχτερινής εργασίας στους μηχανικούς των Canadair

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οπως η «Κ» είχε προαναγγείλει ήδη μετά το σχετικό ΚΥΣΕΑ, χθες υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια (ακριβέστερα εξουσιοδοτήθηκε ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών) η επιστολή προσφοράς και αποδοχής (LOA) για τα 20 F-35 τα οποία θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) από τις ΗΠΑ. Αυτή η υπογραφή μετατρέπει αυτομάτως τη LOA σε συμβατικό κείμενο. Οι λεπτομέρειες της σύμβασης θα συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, δίχως πάντως αποκλίσεις από τα βασικά σημεία. Το κόστος των 20 F-35 θα αγγίξει, με βάση τη συμφωνία, τα 3,54 δισ. δολάρια, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και οι κρατήσεις (περίπου 170-200 εκατ. επιπλέον). Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά F-35 θα πάρουν το όνομα του βασιλιά των θεών, Δία (Zeus F-35).

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι χειριστές της Π.Α. μπορεί να αναμένουν σε 6-7 χρόνια τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που καθημερινά παλεύουν με τις φλόγες για να διασώσουν σπίτια και δασικό πλούτο, πολλές φορές με απαρχαιωμένα μέσα. Αναγνωρίζοντας αυτή τη σύγκρουση των ιπταμένων με τις φλόγες, που βεβαίως στηρίζεται και στη συντήρηση των πτητικών τους μέσων, ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΑ Δημοσθένη Γρηγοριάδη, επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Ελευσίνας, όπου σταθμεύουν και συντηρούνται τα Canadair. Εκεί ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, «θα υπάρξει υλοποίηση της δεδηλωμένης θέλησης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την παροχή επιδόματος νυχτερινής εργασίας στους τεχνικούς που μάχονται σε δυσχερέστατες συνθήκες, κάθε βράδυ, για να κρατάνε αυτά τα αεροσκάφη αξιόμαχα, ιδίως τα αεροσκάφη CL-215, τα οποία η πατρίδα μας έχει αποκτήσει εδώ και περίπου μισό αιώνα». Η ημερομηνία επίσκεψης του κ. Δένδια δεν ήταν τυχαία. Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο εν ώρα καθήκοντος του σμηναγού Χρήστου Μουλά και του υποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, κατά τη διάρκεια δασοπυρόσβεσης με CL-215 στον Αετό Καρύστου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μειώθηκαν μετά την απόσυρση της Μιλένας Αποστολάκη, ωστόσο οι εναπομείναντες ανεβάζουν τους τόνους. Ο Παύλος Γερουλάνος (φωτογραφία) εμφανίστηκε χθες αιχμηρός τόσο κατά του Χάρη Δούκα, αναφέροντας ότι «ένας δήμαρχος Αθηναίων οφείλει να κάτσει στον δήμο του και να δουλέψει», όσο και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, στον οποίο επέρριψε ευθύνες για τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Αττική και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι δεδομένο ότι οι τόνοι θα ανεβούν κι άλλο. Πρόκειται για προεκλογική περίοδο και οι ενδοκομματικές συγκρούσεις είναι πάντα πολυαίμακτες. Η απόσυρση της κ. Αποστολάκη μειώνει τους υποψηφίους, ωστόσο αφήνει –προς το παρόν– «ορφανά» τα κομματικά στελέχη που την υποστήριξαν. Η ίδια η κ. Αποστολάκη κατέστησε σαφές ότι δεν θα δώσει «γραμμή» υπέρ κάποιου. Ομως, όσοι είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά της κάπου θα κατευθυνθούν και ήδη έχουν αρχίσει οι κρούσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Το κεντρικό ερώτημα είναι πόσο επηρεάζει τους υπολοίπους και τη δυναμική τους η επιλογή της κ. Αποστολάκη να αποχωρήσει. Σίγουρα διαμορφώνονται νέα δεδομένα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πόσο δραστικά επηρεάζουν τη μεγάλη εικόνα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Από την εικόνα δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η κ. Αποστολάκη εμφανιζόταν με ποσοστό από 5% έως 8%. Είναι μάλλον δύσκολο το ποσοστό της να μετακινηθεί «μονοκούκι» σε έναν υποψήφιο. Ωστόσο υπάρχει μια βάση ισχύος για την κ. Αποστολάκη στην Αττική και δη στον Βόρειο Τομέα, όπου και κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές. Η ίδια επέμεινε και χθες στην εκτίμηση ότι αναπτύσσονται υπογείως μηχανισμοί με συγκρουσιακή διάθεση, κάτι που θα απειλήσει τη συνοχή της παράταξης. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι αυτό το κλίμα το πιθανότερο είναι να ενισχυθεί παρά να υποχωρήσει, αντί στην προεκλογική διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας να επικρατεί πολιτική συζήτηση για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σας καλούμε ξανά, και από αυτό το βήμα, να ακούσετε την κραυγή αγωνίας των λογιστών – φοροτεχνικών, των φορολογουμένων και επιχειρήσεων που –εξαιτίας σας– κινδυνεύουν με πρόστιμα χωρίς να ευθύνονται. Είναι πρακτικά αδύνατον μέσα σε λίγες ώρες να υποβληθούν χιλιάδες εκκρεμείς δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και να διορθωθούν / τροποποιηθούν τα σφάλματα στις προσυμπληρωμένες που υποβλήθηκαν αυτόματα. Η παράταση είναι απολύτως επιβεβλημένη, αποτελεί μονόδρομο, όπως ήδη θεσμικά σάς έχουμε επισημάνει. Οφείλετε άμεσα, τώρα, να ανακοινώσετε την παράταση». Αυτά δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, για ένα πρόβλημα που όσο περνούν οι μέρες λαμβάνει αρκετά μεγάλες διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT