Το «ταμείο» της Ν.Δ. για τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Το «ταμείο» της Ν.Δ. για τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Οποιο κόμμα είναι δεύτερο στις μετρήσεις του Νοεμβρίου θα είναι και ο βασικός μας αντίπαλος έως τις προσεχείς εθνικές εκλογές, σημειώνει κυβερνητική πηγή

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το φθινόπωρο θα έχουμε ένα νέο πολιτικό σκηνικό», αναφέρει λακωνικά κυβερνητική πηγή όταν η συζήτηση πηγαίνει στα εσωκομματικά δρώμενα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή διαγραφή από την Κ.Ο. του Παύλου Πολάκη. Η κυβέρνηση πάντως επισήμως δεν σχολιάζει ποτέ για λόγους «αρχής» τα όσα λαμβάνουν χώρα στα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς, η πραγματικότητα είναι ωστόσο πως το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εσωκομματικές αναταράξεις στα δύο αντίπαλα κόμματα, καθώς αναπόφευκτα θα την επηρεάσουν άμεσα. Στο Μαξίμου άλλωστε εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα –ασχέτως αν δεν το ομολογούν– πως δεν γνωρίζουν ποιον ακριβώς έχουν… αντίπαλο. Χαρακτηριστικό είναι πως στην προεκλογική περίοδο η Ν.Δ. έπαιζε διαρκώς «άμυνα», αντιπαρατιθέμενη άλλες φορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες με το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν γνώριζε πού θα καταλήξουν τα πράγματα. «Αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση δημιουργεί πολιτική ανισορροπία και σε εμάς», ομολογεί κυβερνητική πηγή, θυμίζοντας πως η πάλαι ποτέ σκληρή αντιπαλότητα με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν κάτι που έτρεφε πολιτικά και την κυβέρνηση. Το χαμηλό ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές οφείλεται και σε αυτή την έλλειψη πολιτικού ανταγωνισμού, ομολογεί η ίδια πηγή. Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι;

Καθαρό τοπίο

Στην κυβέρνηση βλέπουν πως το φθινόπωρο το τοπίο θα έχει αποκρυσταλλωθεί όσον αφορά το ποιος είναι τελικά αξιωματική αντιπολίτευση. «Η ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και το οριστικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ» θα φέρει ένα από τα δύο κόμματα οριστικά και αμετάκλητα στη δεύτερη θέση, ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές. «Αυτός που στις μετρήσεις του Νοεμβρίου θα είναι δεύτερο κόμμα θα είναι ο βασικός μας αντίπαλος έως τις εθνικές εκλογές». Η θέση αυτή εδράζεται και στα ευρήματα των δημοσκόπων. Οι πολίτες που κινούνται αντιπολιτευτικά από ένα σημείο και μετά συσπειρώνονται στον «βασικό αντίπαλο» της κυβέρνησης. Συνεπώς, όποιος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πάρει κεφάλι τον Νοέμβριο, το πιθανότερο σενάριο είναι να μπει σε τροχιά άνω του 20% από το 2025 και μετά.

Αν πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο τον Στ. Κασσελάκη και αυτός θα παραμείνει όπως φαίνεται με κάθε κόστος –ακόμα και με νέα διάσπαση–, στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Συνεπώς το εύλογο ερώτημα είναι ποιον προτιμά η Ν.Δ. για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η επίσημη απάντηση είναι γνωστή και πάγια: «Δεν ανακατευόμαστε στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων». Υπάρχει ωστόσο και η ανεπίσημη απάντηση. Στη Ν.Δ. βλέπουν πως οι τέσσερις υποψήφιοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής –Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου– έχουν όλοι πολλά «τρωτά σημεία» που μπορεί να αναδείξει ο πρωθυπουργός από το φθινόπωρο και μετά. Ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης είναι αντίπαλος που έχει ήδη αντιμετωπιστεί, ενώ οι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου «κατάγονται από το παλιό ΠΑΣΟΚ», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική τους αντιμετώπιση. Οσον αφορά τον Χάρη Δούκα, η διαχείριση που έχει κάνει έως τώρα ο δήμαρχος της Αθήνας στην υποψηφιότητά του δίνει κατά τους επιτελείς του Μαξίμου αφορμές για κριτική. Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ως βασικό αντίπαλο είτε τον κ. Κασσελάκη είτε όποιον εκλεγεί επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Ολα τα παραπάνω βέβαια λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο, αφού επισήμως η εντολή του κ. Μητσοτάκη είναι ρητή: να μην υπάρχει καμία δημόσια αναφορά από τα στελέχη της Ν.Δ. στα εσωτερικά των άλλων και να επικεντρώνονται στα του οίκου τους. Οσον αφορά τα εσωτερικά της κυβέρνησης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν –με καθυστέρηση– οι γενικοί γραμματείς, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στο Παρίσι, όπου σήμερα Παρασκευή θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT