Τα επιτελικά στελέχη αναλαμβάνουν θέσεις στο Δημόσιο

Τα επιτελικά στελέχη αναλαμβάνουν θέσεις στο Δημόσιο

Οι 276 πρώτες τοποθετήσεις – Θα δραστηριοποιηθούν σε τομείς διυπουργικής συνεργασίας και στην υλοποίηση του ετήσιου προγραμματισμού των υπουργείων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε περίπου ένα μήνα πάνω από 250 στελέχη υψηλής εκπαίδευσης έχουν πιάσει ή να αναμένεται να πιάσουν δουλειά σε κρίσιμες επιτελικές – επιχειρησιακές θέσεις υπουργείων, υλοποιώντας το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους, που εσφαλμένα νομίζουν πολλοί πως πρόκειται για ένα είδος διακυβέρνησης που τα πάντα εκπορεύονται από το Μαξίμου. Βασικός στόχος του επιτελικού κράτους είναι η δύσκολη και διαρκής προσπάθεια να στελεχωθεί η δημόσια διοίκηση με άτομα υψηλής εκπαίδευσης, με στόχο το «κράτος» να εκσυγχρονιστεί και κυρίως να έχει στρατηγικά σχέδια δράσης ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Στις 2 Αυγούστου αναμένεται να πιάσουν δουλειά στα υπουργεία 138 στελέχη μετά από εκπαίδευση δύο ετών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το οποίο μάλιστα μετασχηματίζεται σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Expertise France, ένα πρότζεκτ που υλοποιείται από τη Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Κιρμικίρογλου, υπό την επίβλεψη της υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη και σε ανώτερο επίπεδο του υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στελέχωσης του επιτελικού κράτους, καθώς οι 138 απόφοιτοι πέρασαν από μια αυστηρή διαδικασία, με τον διαγωνισμό που αναβαθμίστηκε πριν από δύο έτη να περιλαμβάνει συνολικά επτά δοκιμασίες και να διεξάγεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία αντικείμενα και στο δεύτερο στάδιο προκρίνονται όσοι πέτυχαν τη βαθμολογική βάση του 60% και στα τρία αντικείμενα του πρώτου σταδίου και εξετάζονται σε ακόμη οκτώ αντικείμενα. Εν συνεχεία οι επιτυχόντες εισήλθαν ως σπουδαστές στη σχολή, όπου για δεκαοκτώ μήνες πέρασαν επτά κύκλους εξειδίκευσης. Τα νέα αυτά στελέχη θα βρεθούν σε επιτελικές θέσεις, όπως η διυπουργική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων ώστε να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ο στρατηγικός σχεδιασμός των υπουργείων τους και η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Πριν από έναν μήνα οι υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων στελεχώθηκαν με 125 στελέχη του Κλάδου Επιτελικών Στελεχών, τα οποία πιστοποιήθηκαν μέσα από ειδικό, αυστηρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή καθηγητών και εμπειρογνωμώνων από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, πάλι του ΕΚΔΑΑ, προσφέροντας υπηρεσίες όπως η υλοποίηση του ετήσιου σχεδιασμού δράσης ανά υπουργείο, που εκπορεύεται από την προεδρία της κυβέρνησης υπό τον Ακη Σκέρτσο και τη γενική γραμματέα Εύη Δραμαλιώτη, οι νομοπαρασκευαστικές υπηρεσίες και η ψηφιακή διακυβέρνηση και η χάραξη δημοσίων πολιτικών. Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκαν οι 13 νέοι υπηρεσιακοί γραμματείς, επίσης προσοντούχα στελέχη που διαγωνίστηκαν σε ειδικό ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων που εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά. Θα αναλάβουν επικεφαλής τομέων, όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, και των οικονομικών υπηρεσιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT