ΣΥΡΙΖΑ: «Αγκάθι» διαρκείας o Πολάκης – Αντιδράσεις για τη μισή διαγραφή

ΣΥΡΙΖΑ: «Αγκάθι» διαρκείας o Πολάκης – Αντιδράσεις για τη μισή διαγραφή

Σε «αγκάθι» διαρκείας εξελίσσεται ο Παύλος Πολάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν δύο μήνες πριν από το συνέδριο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετή για την εσωκομματική αντιπολίτευση των «οκτώ» (Αλέκος Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου), οι οποίοι μέσω παρεμβάσεων και κειμένων στην Πολιτική Γραμματεία έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στις επιλογές του προέδρου.

Οι αναταράξεις δύσκολα θα σταματήσουν, καθώς τα μέλη του οργάνου μετά την απαράδεκτη φραστική επίθεση του Χανιώτη βουλευτή στη συνεργάτιδα του Αδώνιδος Γεωργιάδη ζητούν την απομάκρυνσή του και από τα όργανα του κόμματος. «Αν η διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα δεν συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνσή του από τα ηγετικά όργανα και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, θα μας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στην κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά πρέπει να αποφασίσει. Οποιος πατάει σε δύο βάρκες συνήθως πέφτει στο νερό», αναφέρουν. Οι «οκτώ» επιθυμούν να εμπλακεί το Πειθαρχικό για όλα όσα καταγγέλλει κατά της Αθηνάς Λινού περί σχεδίου εξόντωσής του. Χθες στο περιστύλιο ο Χανιώτης βουλευτής επέμεινε δηλώνοντας: «Πολύ υποκριτικό και ψεύτικο το κλάμα. Κλάμα κατά παραγγελία, μετά από δύο ομιλητές, αφού έχω φύγει εγώ από την αίθουσα και έχει περάσει ώρα… Και μετά τους έπιασε ευαισθησία; Εντάξει, αυτό είναι στήσιμο».

Τι κινητοποίησε τα συγκεκριμένα στελέχη; Το βήμα πίσω που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του στην κοινοβουλευτική ομάδα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν κάμερες δεν υπήρχαν. «Αισθάνομαι άσχημα για την απόφαση που αναγκάστηκα να πάρω. Ηταν πολύ δύσκολη απόφαση γιατί πραγματικά τον αγαπώ κι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας», φέρεται να είπε. Ο Παύλος Πολάκης του απάντησε λέγοντας «δεν φτάνουν οι αγάπες» και ότι έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στην αποκάλυψη του σκανδάλου για το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, στο οποίο αναφερόταν στην επιτροπή.

Κατά πολλούς ο Στέφανος Κασσελάκης με τη συγκεκριμένη αποστροφή στην Κ.Ο. άφησε ανοιχτή την πόρτα της επιστροφής του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βουλευτής που μίλησε στην «Κ» εκτιμούσε πως αυτό είναι ένα από τα βασικά σενάρια, με δεδομένη τη δύναμη και τη διείσδυση που έχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με φόντο το συνέδριο, αν για κάποιον λόγο δεν «υποτροπιάσει».

Είναι σαφές πως ενδεχόμενη αποπομπή του από τα κομματικά όργανα θα έκοβε αυτόματα τον «ομφάλιο λώρο» μαζί του. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας στο Zarpa Radio ο Παύλος Πολάκης έβαλε ως χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο: «Ο λαός είναι αυτός που σε βάζει ή σε βγάζει από τη θέση του βουλευτή και τα μέλη του κόμματος είναι αυτά που σε γράφουν ή σε διαγράφουν από μέλος του κόμματος. Εγώ συνεχίζω να δρω όπως δρω και η λύση θα δοθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».

Την απομάκρυνση του βουλευτή Χανίων και από τα κομματικά όργανα ζητούν οι «οκτώ» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το πιο καταστροφικό σενάριο για την Κουμουνδούρου θα ήταν η ρήξη να είναι ολική και ο Παύλος Πολάκης να τραβήξει τον δικό του δρόμο φτιάχνοντας ακόμη και νέο κόμμα. Δεν είναι κάτι που θεωρείται πιθανό με βάση τις συνεχείς δηλώσεις του από την Πέμπτη πως η ψυχή του παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή που θα μπορούσε να κόψει σημαντικά ποσοστά από την Κουμουνδούρου και να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ένα τρίτο ενδεχόμενο που θα έφερνε τον Στέφανο Κασσελάκη απέναντι στον πρώην «στρατηγό» του, αν στο συνέδριο έμπαινε θέμα ανάδειξης νέας ηγεσίας και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής έμπαινε στο παιχνίδι.

Από την κυβέρνηση σχολίαζαν για τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Οι φράσεις “αισθάνομαι άσχημα για την απόφαση”, “πραγματικά τον αγαπώ” και “ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ”, που χρησιμοποίησε ο κ. Κασσελάκης για τον Πολάκη, αποδεικνύουν ότι η διαγραφή του από την Κ.Ο. ήταν για τα μάτια του κόσμου και πως μέσα στο περιβάλλον πολιτικής αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ ο ένας κρατάει τον άλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT