Ελληνοτουρκικά: Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα

Απορρίπτεται ο ισχυρισμός ότι ζητήθηκε άδεια για τις έρευνες στην Κάσο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα ότι η Αθήνα δεν δέχεται να αμφισβητηθούν από την Τουρκία όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020 εστάλη χθες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί υποτιθέμενης αναγνώρισης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στα νότια της Κάσου, έπειτα από την ολοκλήρωση των ερευνών του «Ievoli Relume».

Ο ισχυρισμός αυτός απορρίπτεται συλλήβδην από την Αθήνα, μάλιστα χθες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχολίασαν τις τουρκικές διαρροές με τρόπο έντονο. «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει», ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχαν, μεταξύ άλλων, εκφράσει ευχαριστίες στις ελληνικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία».

Χθες στον τουρκικό Τύπο οι συγκεκριμένοι, απορριφθέντες από την Ελλάδα, ισχυρισμοί βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα, σε μια προφανή προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η «Türkiye Gazetesi» είχε πρωτοσέλιδο ότι η Ελλάδα «αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας», ενώ και η «Χουριγιέτ» κυκλοφόρησε με τίτλο «Βήμα από την Αθήνα “Εδώ είναι δικό σας”. Ιστορική χορήγηση άδειας από την Αγκυρα στην Αθήνα κατά την κρίση στο Αιγαίο». Πέρα, ωστόσο, από αυτά τα θέματα, τουρκικές διπλωματικές πηγές κατηγορούσαν την Ελλάδα για παρενοχλήσεις Τούρκων ψαράδων και επαναπροωθήσεις μεταναστών γύρω από τα Ιμια, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική εικόνα».

«Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην οριο-θετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου».

Απειλές για έρευνες

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sabah», σημείωσε ότι για την Αγκυρα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν προτεραιότητα. «Το προσεχές διάστημα, με μια νέα οπτική γωνία όσον αφορά τη Μεσόγειο θάλασσα, θεού θέλοντος, θα προχωρήσουμε στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης και στη συνέχεια θα εισέλθουμε στις δραστηριότητες», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Μπαϊρακτάρ, ο οποίος σε ερώτηση για το Αιγαίο επέμεινε ότι «η προοπτική της Μεσογείου φαίνεται να είναι υψηλότερη». Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν έκρυψε τη βούληση της Αγκυρας να συνεργαστεί και με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για έρευνες. «Ενδιαφερόμαστε για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο σε υπεράκτιες όσο και σε χερσαίες περιοχές της Λιβύης. Υπάρχουν πεδία για τα οποία είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πεδίο που να μπορώ να πω ότι έχουμε υπογράψει συμφωνία, όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με αυτούς τους τομείς», ανέφερε ο κ. Μπαϊρακτάρ.

«Βεντέτα» με Γεωργιάδη

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τη βεντέτα σε καθαρά ειρωνικούς τόνους με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τις γνωστές δηλώσεις του με τα F-35. Μετά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, χθες παρενέβη και ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Κεμάλ Μεμίσογλου, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε έτοιμος να φιλοξενήσει τον Ελληνα ομόλογό του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, «προκειμένου να παρακολουθήσετε επί τόπου τα επιτεύγματα της χώρας μας στον τομέα της υγείας και να σας παράσχουμε υπηρεσίες για την προσωπική σας υγεία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT