Εντός και Εκτός: Παπανδρέου – Δούκας παρέα στο Παρίσι

Εντός και Εκτός: Παπανδρέου – Δούκας παρέα στο Παρίσι

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων του “Ιανού” που έπληξαν την Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή τον Σεπτέμβρη του 2020, πλημμύρισαν και τα υπόγεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας όπου, δυστυχώς, ήταν αποθηκευμένα χιλιάδες έργα σημαντικών Καρδιτσιωτών ζωγράφων, όπως ο Γιολδάσης, ο Βαλταδώρος, ο Γ. Γούλας και άλλοι, τα οποία σκεπάστηκαν με λάσπες (αφού το υπόγειο καλύφθηκε με λασπόνερα μέχρι την οροφή του!). Λέμε δυστυχώς γιατί τα έργα τέχνης δεν επιτρέπεται να αποθηκεύονται (στοιβάζονται), αλλά να φυλάσσονται σε κατάλληλους χώρους και φυσικά όχι σε υπόγεια». Αυτά καταγγέλλει το ΚΚΕ και μοιάζουν αρκετά σοβαρά. Μάλιστα στη σχετική ερώτηση, που υπογράφεται από τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ (Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης, Σεμίνα Διγενή και Λιάνα Κανέλλη), οι συναρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται για την κατάσταση των έργων τέχνης, αλλά και τα μέτρα που σχεδιάζουν να λάβουν ώστε η πινακοθήκη και άλλοι χώροι να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά με ασφάλεια.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για οποιαδήποτε κυβέρνηση, η προσπάθεια για ενίσχυση των δεσμών με τους Ελληνες της διασποράς δεν κρύβει και πολλά διλήμματα. Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας περιέγραψε (Political) ως στόχους του νομοσχεδίου «την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, την αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, την ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς φορείς της Ορθοδοξίας, την προσέγγιση των νεότερων γενιών ομογενών και την ανάσχεση του brain drain». Μπορεί να υποστηρίξει κάποιος, και θα έχει κατά πάσα πιθανότητα απόλυτο δίκιο, ότι ένα νομοσχέδιο δεν λέει και πολλά πράγματα, ειδικά για τόσο πολυσύνθετες διαδικασίες. Ωστόσο, ο κ. Κώτσηρας το παλεύει διαρκώς, στον βαθμό του εφικτού, και μάλιστα αθόρυβα. Δείχνει, δηλαδή, να έχει αντιληφθεί την περιπλοκότητα του πράγματος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο δήμαρχος Αθηναίων, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και –σε πιθανή εκλογή του σε αυτό το πόστο– υποψήφιος πρωθυπουργός Χάρης Δούκας συναντήθηκε με κάποιον που έχει διατελέσει στα δύο από τα τρία αξιώματα. Ο κ. Δούκας συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο εστιατόριο Le Parthenon επί της Rue de Courcelles στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου, υποθέτω, δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση για τη γαλλική κουζίνα. Ο κ. Δούκας βρέθηκε στο Παρίσι ως προσκεκλημένος της δημάρχου της Πόλης του Φωτός Αν Ινταλγκό, ενώ ο κ. Παπανδρέου είναι αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Προφανώς και οι δύο ταξίδεψαν έως το Παρίσι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Γαλλία. Οι κ. Παπανδρέου και Δούκας συναντήθηκαν με αθλητές, μοίρασαν και αναμνηστικά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, δεν φοβήθηκαν να φωτογραφηθούν και δημόσια, και εν συνεχεία συνέφαγαν. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ρεστοράν, παρά την παραπλανητική ονομασία, προσφέρει κυρίως εδέσματα της γαλλικής κουζίνας, το ερώτημα είναι ποιο ήταν το πραγματικό μενού των κ. Παπανδρέου και Δούκα και αν αυτό περιλάμβανε κάποιον συνυποψήφιο του δημάρχου Αθηναίων στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές. Δεδομένου, πάντως, ότι και οι δύο άνδρες προσέχουν τη σιλουέτα τους (όπως είναι οφθαλμοφανές), μπορούμε να εικάσουμε ότι δεν θα έκαναν υπερβολές στην κατανάλωση τυριού.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τη σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης που έχει ως σκοπό τον προσδιορισμό του τρόπου παρέμβασης και αποκατάστασης των προβλημάτων που παρουσιάζουν όψεις του κτιρίου της Βουλής υπέγραψε χθες ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας με εκπροσώπους του αρχιτεκτονικού γραφείου «Μαγνήσαλη – Μπίλης». Η σύμβαση έχει ύψος 136.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) και αφορά τέσσερις τεχνικές μελέτες: τοπογραφική, αρχιτεκτονική, στατική και μελέτη συντήρησης υλικών. Μικροπροβλήματα υπάρχουν πολλά, ωστόσο τον περασμένο Ιανουάριο σημειώθηκαν αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων του επιχρίσματος της δυτικής όψης. Σε ορισμένα σημεία το αυθεντικό επίχρισμα είναι εκεί για σχεδόν 170 χρόνια, οπότε η παρέμβαση είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για το αισθητικό σκέλος του πράγματος, αλλά και για την ασφάλεια όλων όσοι μπαινοβγαίνουν στο ιστορικής αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας κτίριο της Βουλής.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η κυβέρνηση, που με την πολιτική της έχει ολοκληρώσει την καταστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θέτει σε εφαρμογή το τελικό μέρος του σχεδίου πλήρους ιδιωτικοποίησης. Οι εκβιαστικές εξαγγελίες που μετά από λίγες ημέρες ανακαλούνται, όπως η επίταξη ιδιωτών γιατρών και η “εργαλειοποίηση” της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεν αποτελούν προϊόν “ανοησίας”, αλλά δόλου. Η Ν.Δ. προσπαθεί να οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο ώστε να αιτιολογήσει την είσοδο ιδιωτών επιχειρηματιών υγείας στο ΕΣΥ». Οχι, δεν είναι ανακοίνωση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ ή της Πλεύσης Ελευθερίας. Είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT