«Δεν χαρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν»

«Δεν χαρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν»

Ο Κασσελάκης απειλεί. Αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση οργανώνεται και περιμένει το συνέδριο. Εστία διχασμού και η διαχείριση της διαγραφής Πολάκη

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επεισοδιακές ημέρες στην Κουμουνδούρου δείχνουν να μην τελειώνουν ποτέ. Τη χώρα μπορεί να τη φύσηξε ένα ελαφρύ αεράκι, στον ΣΥΡΙΖΑ όμως ο εσωκομματικός «καύσωνας» είναι διαρκείας και δεν αναμένεται η θερμοκρασία να πέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να πηγαίνει στα τυφλά, χωρίς στρατηγική, και ως άλλος Ιανός τη μια εμφανίζεται ενωτικός και την άλλη απειλεί πως σε όποιον δεν του αρέσει πώς λειτουργεί το κόμμα μπορεί να σηκωθεί να φύγει…

Η εικόνα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στην 50ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήταν ενδεικτική. Από τη μια πλευρά στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη με τον Μιχάλη Καλογήρου και στην άλλη άκρη του κήπου ο Μανώλης Καπνισάκης με τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Πέτρο Παππά.

Από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης «κατάπιε» τα «μαύρα ταμεία» επί εποχής Τσίπρα και ο Παύλος Πολάκης είχε αγνοήσει επιδεικτικά τη συγγνώμη που είχε ζητήσει εκ μέρους του στη Μαρία Συρεγγέλα, η επίδειξη πυγμής μετά τα όσα προσβλητικά είπε για τη συνεργάτιδα του Αδ. Γεωργιάδη ήταν μονόδρομος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα μήνυμα πως «κόκκινες κάρτες» βγάζει σε όλους ανεξαιρέτως, ακόμα και στον «στρατηγό» της νίκης του. Αποκτά με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποίηση» να δείξει την πόρτα της εξόδου όπου χρειάζεται.

Οι 87 έγιναν 100+

Πλέον μπορεί να λέει πως έκανε πράξη αυτό που δεν τόλμησε να κάνει τον Φεβρουάριο του 2023, λίγο πριν από τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί είναι σημαντικό να εκπέμψει ένα τέτοιο μήνυμα; Γνωρίζει πως έχει απέναντί του μια νέα εσωκομματική αντιπολίτευση που οργανώνεται συνεχώς. Η ταυτότητά της διαμορφώνεται. Οι «87» είναι πλέον περισσότεροι (πάνω από 100 υπολογίζεται η δύναμή τους στην Κ.Ε.) και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν μια ακόμα διαδικτυακή συνάντηση.

Υπάρχει συντονισμός, ανταλλαγές απόψεων, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος της ομάδας, «η συσπείρωσή μας είναι έργο Κασσελάκη. Πριν από ένα μήνα κανείς δεν φανταζόταν κάτι τέτοιο». Αναφέρονται κυρίως στο γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκονται πρόσωπα που είχαν στηρίξει αρχικά τον Στέφανο Κασσελάκη (Γιώργος Τσίπρας, Ζανέτ Τσίπρα, Γιάννης Μουζάλας κ.ά.), αλλά και στο γεγονός ότι έχουν διαφορετικές οπτικές ως προς το πώς βλέπουν το μέλλον τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν μέλη των «87» που είναι στη σκληρή πλευρά και δηλώνουν ότι με το ζόρι κάθονται στο κόμμα και άλλοι που επιμένουν στην παραμονή και στην αντιπολίτευση εκ των έσω.

Το γενικό μότο τους είναι «πως δεν θα χαρίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν και δεν έχουν σκοπό να σιωπούν». Αντιδρούν στο να ονομάζονται «φρουρά Τσίπρα», παρά το γεγονός ότι έχουν προνομιακή σχέση μαζί του, θέλοντας να τονίσουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά. Από τη στιγμή, πάντως, που ανάμεσά τους βρίσκονται η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, δύσκολα ο ρόλος τους μπορεί να αποσυνδεθεί από τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αφού πρόκειται για πρόσωπα ταυτισμένα μαζί του.

Οι «87» είναι πλέον περισσότεροι (πάνω από 100 υπολογίζεται η δύναμή τους στην Κ.Ε.) και την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν μία ακόμα διαδικτυακή συνάντηση.

Μέτωπο με τον Φάμελλο

Είχε ενδιαφέρον το ραντεβού που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με την αντιπρόεδρο της Βουλής στο γραφείο του την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να της εξήγησε πως η προτροπή για έξοδο από το κόμμα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, δεν πήγαινε σε αυτήν. Σε ποιον φέρεται να απευθυνόταν; Στον Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο δεν συμπεριέλαβε ποτέ στο Εκτελεστικό Γραφείο, αν και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τα ραντάρ της «Κ» είχαν εντοπίσει και δημοσιεύσει την απορία αρκετών βουλευτών για αυτό το γεγονός και τη δυσθυμία του ίδιου του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τις 24 Μαρτίου. Από τότε περίπου υπολογίζεται πως το κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν ήταν καλό, με τον κ. Φάμελλο αρκετά συχνά να ασκεί κριτική και μέσα στα όργανα.

Ολα δείχνουν πως είναι σε εξέλιξη και ένας άλλος «πόλεμος» που έχει να κάνει με τις έδρες στη Βόρεια Ελλάδα. Οσο το ποσοστό του κόμματος συρρικνώνεται, η Θεσσαλονίκη θα αποτελεί πόλο έλξης για περισσότερα στελέχη, καθώς προσφέρει περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Αν ο πρόεδρος της Κ.Ο. αποφασίσει να μεταπηδήσει από τη Β΄ στην Α΄ περιφέρεια, τότε ο συνωστισμός θα είναι μεγάλος. Και υπάρχει πάντα περίπτωση και άλλοι νυν Βορειοελλαδίτες βουλευτές, του στενού περιβάλλοντος Κασσελάκη, να καλοβλέπουν τη νύμφη του Θερμαϊκού.

Ακόμα και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο μυαλό του να κάνει αλλαγές στην «κεφαλή» της Κ.Ο., δεν φαίνεται πως έχει έρθει ακόμα η ώρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη, έγινε σαφές προς την ηγεσία ότι ανασχηματισμοί αυθαίρετοι που θα συνοδεύονται από ηγεμονική διάθεση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί. Το συνέδριο θα είναι κομβικό και σε αυτό το πεδίο.

Mετασεισμοί

Η «κινούμενη άμμος» της Κουμουνδούρου δεν επιτρέπει στον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει σχέδια. Η αποπομπή Πολάκη διαιρεί ακόμα περισσότερο τη νεοπροεδρική πλειοψηφία. Ηδη στη συνεδρίαση της Κ.Ο. βουλευτές, μεταξύ αυτών η Ραλλία Χρηστίδου, η Γιώτα Πούλου κ.ά., φέρονται να εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την απόφαση του προέδρου. Και ο Νίκος Παππάς διαφοροποιήθηκε μαζί του μέσα στην εβδομάδα ζητώντας να ανακαλέσει την προτροπή του για αποχωρήσεις από το κόμμα. Η πλευρά Κασσελάκη εξηγεί πως το ξέσπασμα του προέδρου ήταν απολύτως δικαιολογημένο, καθώς η αμφισβήτηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής.

Σε σχέση με τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη, πιο προχωρημένες σκέψεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος από τον Χανιώτη βουλευτή, εκτός και αν κάποια στιγμή τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίσει να διεκδικήσει ο ίδιος τα σκήπτρα. Βουλευτής ανέφερε στην «Κ» πως από εδώ και πέρα περιμένει κάποιες απαντήσεις.

Ηδη η εσωκομματική αντιπολίτευση είπε ξεκάθαρα πως δεν μπορεί από τη μια να διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα και ταυτόχρονα να συμμετέχει στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ χαράσσοντας με τους υπόλοιπους τη γραμμή. Οι υπαινιγμοί για «στήσιμο» με πρωτεργάτη την Αθηνά Λινού, σύμφωνα με τους «8», θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ υπάρχουν και στελέχη που διερωτώνται αν η διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα σημαίνει και παράδοση της έδρας. Την ίδια αξίωση εγείρει, άλλωστε, η Κουμουνδούρου επιτακτικά έναντι των «11» που αποσκίρτησαν για να συγκροτήσουν τη Νέα Αριστερά.

Οσοι ξέρουν καλά τις ισορροπίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν τη δύναμη που έχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βλέπουν τον χαμό που γίνεται στα social media δεν αποκλείουν έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα –και με την εικόνα της πλήρους μεταμέλειας– ο Παύλος Πολάκης να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα. Εξ ου και τα μηνύματα αγάπης που ακολούθησαν με τις κάμερες κλειστές στη δευτερολογία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ο. Σε αυτή την περίπτωση, ένα νέο κύμα εσωστρέφειας θα χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως πάντως προειδοποίησε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, αναμονή μέχρι το συνέδριο. Ενα είναι σίγουρο: περιθώρια για πολλά «ατυχήματα» δεν υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 35 βουλευτές, νιώθοντας την ανάσα του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στους 31.

«Δεν χαρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν»-1
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη Πέμπτη. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ / ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Νέες αιχμές για Τσίπρα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης στη δευτερολογία του στην Κ.Ο. «συντήρησε» το μέτωπο και με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκανε παράπονα σε βουλευτές πως στον προκάτοχό του δεν είχαν γκρινιάξει για τα οικονομικά και πως δεν είχε ενημερωθεί για την κατάσταση του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT