«Καλώς τη Μάντσεστερ»

Με ποδοσφαιρικές αλληγορίες και «ψείρισμα» των δημοσκοπήσεων αρχίζει η «κούρσα μέσα στην κούρσα» μεταξύ Δούκα και Διαμαντοπούλου

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο του 2023, λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραφε στην «Κ» άρθρο με τίτλο «Γιατί ψηφίζω Χάρη Δούκα». Σε αυτό, αφού παρέθετε τις προκλήσεις με τις οποίες καλούνται να αναμετρηθούν οι σύγχρονες πόλεις στη νέα εποχή, υπογράμμιζε ότι «ο Χάρης Δούκας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είναι ο πρώτος και μάλλον ο μόνος υποψήφιος δήμαρχος που σήκωσε τη σημαία αυτής της νέας εποχής».

Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας δεν συναντήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ. Η πρώην επίτροπος και νυν υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος απομακρύνθηκε από την κομματική ζωή το 2012, όταν απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής.

Ο Χάρης Δούκας ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 2016, όταν η Φώφη Γεννηματά απηύθυνε προσκλητήριο και άνοιξε τις πόρτες σε μια νέα γενιά στελεχών, προκειμένου να στελεχωθούν οι τομείς του κόμματος. Οσοι θυμούνται εκείνες τις μέρες λένε ότι ο Χάρης Δούκας υπήρξε προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, που τον πρότεινε και τον στήριξε ώστε να αναλάβει τον τομέα Ενέργειας.

Οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων σήμερα, οι άνθρωποι που στελεχώνουν το επιτελείο του και είναι δίπλα του στην προεκλογική εκστρατεία για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, ανάμεσα σε διάφορες εκδηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του υπήρξε και κάποια κίνηση από την πλευρά της κ. Διαμαντοπούλου, που συνέδραμε τη στελέχωση του ψηφοδελτίου προτείνοντας με δική της πρωτοβουλία έναν υποψήφιο για τον συνδυασμό. «Δεν τα πήγε και πολύ καλά, δεν κατάφερε να εκλεγεί», λένε από το επιτελείο του κ. Δούκα. Εκείνη η κίνηση και η δημόσια τοποθέτηση με το άρθρο υπέρ της υποψηφιότητάς του ήταν τα μοναδικά σημεία τομής σε δύο ασύμπτωτες πορείες.

Η απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου να είναι υποψήφια στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ προφανώς σημαίνει ότι την καταλληλότητα που είδε στον Χάρη Δούκα για τον δήμο της Αθήνας δεν τη βλέπει στην τωρινή υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα, από την άλλη, έκαναν μια ανάγνωση με όρους ποδοσφαιρικούς όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου να είναι υποψήφια. «Οπως είπε κάποιος, μέχρι εκείνη τη στιγμή η προεκλογική κούρσα για το ΠΑΣΟΚ ήταν σε επίπεδο Α΄ Εθνικής. Και ξαφνικά εμφανίστηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ομως μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παλαιμάχων, που δεν μπορεί να τρέξει πολύ», αναφέρει πρόσωπο από το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων. Ο κ. Δούκας και το επιτελείο του αναγνωρίζουν ότι την κ. Διαμαντοπούλου συνοδεύει μια φήμη που κάνει την υποψηφιότητά της ιδιαίτερα ανταγωνιστική και θέτει νέα δεδομένα στην κούρσα ανάδειξης ηγεσίας. Αυτό που πιστεύουν για την ώρα είναι ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί η όποια κινητικότητα προκαλέσει η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου να αποβεί επωφελής για τον Χάρη Δούκα.

Από τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους προκύπτει, όπως λένε, ότι η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου έφερε μια ανακατανομή ψηφοφόρων. Από τον Χάρη Δούκα η πρώην επίτροπος φαίνεται να παίρνει ένα μικρό ποσοστό, της τάξεως του 1%-1,5%, ενώ παίρνει αρκετά πιο σημαντικά ποσοστά από άλλους υποψηφίους.

Η εκτίμηση για το πώς διαμορφώνεται η δυναμική των υποψηφίων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά: όσο πιο στενός μείνει ο κύκλος των ψηφοφόρων, τόσο ευνοείται η σημερινή ηγεσία. Οσο περισσότερο ανοίγει και μεγαλώνει ο αριθμός, τόσο ευνοούνται υποψηφιότητες όπως αυτή της Αννας Διαμαντοπούλου και του Χάρη Δούκα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Διαμαντοπούλου έθεσε τον πήχυ στους 400.000 ψηφοφόρους, αριθμό αρκετά υψηλό. Είναι ένα ερώτημα πόσο η δική της υποψηφιότητα θα καταφέρει να προσελκύσει κόσμο εκτός από το στενό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες από δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτή την εποχή δείχνουν ότι για την κ. Διαμαντοπούλου υπάρχει θετική εικόνα σε ένα ευρύτερο κοινό, που όμως δεν εκδηλώνει πρόθεση να φτάσει μέχρι τις κάλπες. Στη βάση του ΠΑΣΟΚ η απήχησή της δείχνει να υποχωρεί, έναντι αυξημένης επιρροής των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα. Ισχυρός παράγων στην προεκλογική κούρσα παραμένει ο Παύλος Γερουλάνος. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τα ισχύοντα δεδομένα θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσει κάποιος ότι έχει κριθεί η σειρά των υποψηφίων ή ότι μπορεί να θεωρηθεί πως κάποιος από αυτούς έχει τεθεί εκτός των πρώτων τριών θέσεων.

Φαίνεται πως όλοι συμφωνούν ότι η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οταν και τυπικά θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι, καθώς η προθεσμία να συγκεντρώσουν τις 5.000 υπογραφές στήριξης υποψηφιότητας λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT