Η μάχη της Χειμάρρας μετά τον Μπελέρη

Η μάχη της Χειμάρρας μετά τον Μπελέρη

Οι ενδοομογενειακοί ανταγωνισμοί για τις εκλογές της 4ης Αυγούστου στη Χειμάρρα και το παιχνίδι του Ράμα. Μιλούν στην «Κ» οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι

8' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ίσκιο του Φρέντη Μπελέρη να πλανάται πάνω από την κάλπη, η Χειμάρρα οδεύει προς την 4η Αυγούστου για την εκλογή νέου δημάρχου εν μέσω σκηνικού έντονης πόλωσης, που προκάλεσε η όλη επιχείρηση πολιτικού εξοβελισμού του εκλεγμένου μειονοτικού δημάρχου από τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα με όχημα τη δικαιοσύνη.

O ίδιος ο Μπελέρης, αν και ευρωβουλευτής πλέον, όχι μόνον έχει τεθεί εκτός διεκδίκησης της δημαρχίας, αλλά δεν θα μπορέσει να βοηθήσει ενεργά ούτε στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του διαδόχου του, Πέτρου Γκικουρία. Η συζήτηση του αιτήματός του για αποφυλάκιση, δεδομένου ότι έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του, αναβλήθηκε από το δικαστήριο για μετά τις εκλογές και ειδικότερα για τις 29 Αυγούστου, με το αιτιολογικό ότι ο διευθυντής των φυλακών ξέχασε να φέρει μαζί του το ποινικό μητρώο του Μπελέρη!

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς πολιτικό μυαλό για να αντιληφθεί ότι ο Ράμα δεν θα έδινε στον Μπελέρη την ευκαιρία να περιοδεύσει στα χωριά της Χειμάρρας στο πλευρό του «αντ’ αυτού», αυξάνοντας τις πιθανότητες εκλογής του, κάτι που θα σήμαινε μια δεύτερη, συντριπτική αυτή τη φορά, ήττα του Ράμα στον «πόλεμο της Χειμάρρας».

Ο Ράμα πάει στις επαναληπτικές εκλογές έχοντας λάβει τα «μέτρα» του ώστε να μην την πατήσει, όπως στις προηγούμενες, που αρχικά είχε υποτιμήσει τον Μπελέρη και όταν είδε τις δημοσκοπήσεις, αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει απροκάλυπτα τη δικαιοσύνη για τον αποκλεισμό του.

Το όνομα του Μπελέρη, πάντως, αποτελεί σημείο αναφοράς και για τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους, Πέτρο Γκικουρία της Ομόνοιας και των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης και Βαγγέλη Τάβου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως προκύπτει και από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην «Κ» λίγες μέρες πριν από το στήσιμο της κάλπης.

Η μάχη της Χειμάρρας μετά τον Μπελέρη-1

«Το πρόγραμμά μου είναι το πρόγραμμα του Φρέντη Μπελέρη, το οποίο ψηφίστηκε τον Μάιο του 2023 από τους πολίτες της Χειμάρρας», λέει ο Πέτρος Γκικουρία.

Ο δε Τάβος δηλώνει πως θεωρεί «απαραίτητη τη συνεργασία με τον Φρέντη Μπελέρη, όπως και με κάθε άλλο παράγοντα προς όφελος της Χειμάρρας, των Ελλήνων στην Αλβανία και των ελληνοαλβανικών σχέσεων».

Στον απόηχο της οξύτατης σύγκρουσης για τη δημαρχία, κάθε πρόβλεψη ως προς την έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται από τους εκεί παρατηρητές παρακινδυνευμένη.

Οι όροι της αναμέτρησης έχουν μεταβληθεί με όσα μεσολάβησαν. Το ρήγμα στους κόλπους της ομογένειας έχει βαθύνει. Οι σχέσεις της τοπικής μειονότητας με την κυβέρνηση στα Τίρανα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ως προς τις δύο υποψηφιότητες, η μειονοτική οργάνωση Ομόνοια, το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), αλλά και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, επέλεξαν τελικά, αφού εξετάστηκαν πολλά ονόματα, ως κοινό «αντί Μπελέρη», τον ελληνικής καταγωγής από τους Δρυμάδες και δραστηριοποιούμενο επιχειρηματικά στις ΗΠΑ Γκικουρία, προσδοκώντας και στην υποστήριξη των Χειμαρριωτών αποδήμων στην Αμερική.

Το γεγονός ότι ο Γκικουρία εμφανίζει ενεργό δράση στην Ενωση Χειμαρριωτών ΗΠΑ και στην εκεί Πανηπειρωτική Ομοσπονδία άρχισε να χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον του από την πλευρά του Ράμα, κατατάσσοντάς τον στο «αντιαλβανικό λόμπι» και ταυτίζοντάς τον με ακραίους ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους.

Ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» ο κ. Γκικουρία, τα διέψευσε ως ισχυρισμούς ενός στενού κύκλου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τα έλεγαν για τον Φρέντη Μπελέρη, τα λένε τώρα και για μένα. Εγώ δεν είμαι σε κανένα αντιαλβανικό λόμπι, συμμετέχω στην Eνωση Χειμαρριωτών, την οποία εκπροσωπώ στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία που έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στην Αλβανία. Πέτρος Γκικουρία Υποψήφιος της Ομόνοιας και των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης

«Τα έλεγαν για τον Φρέντη Μπελέρη, τα λένε τώρα και για μένα. Εγώ δεν είμαι σε κανένα αντιαλβανικό λόμπι, συμμετέχω στην Ενωση Χειμαρριωτών, την οποία εκπροσωπώ στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία που έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο στην Αλβανία. Στις 4 Αυγούστου δεν ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, αλλά για δήμαρχο, για το μέλλον της Χειμάρρας. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας και φυσικά έχουν λόγο και ρόλο οι απόδημοι Χειμαρριώτες, τους οποίους καλώ να συμμετάσχουν μαζικά».

Η μάχη της Χειμάρρας μετά τον Μπελέρη-2

Ο Τάβος, πρώην βουλευτής και υπουργός, αντικρούει τις κατηγορίες των αντιπάλων, ότι δεν είναι κάτοικος Χειμάρρας (σ.σ. κατάγεται από τη μειονοτική Δρόπολη) και, κυρίως, την εναντίον του μομφή ότι θα λειτουργεί ως ενεργούμενο του Ράμα και αντιπαραβάλλει τους μακροχρόνιους αγώνες του για τα δίκαια του ελληνισμού στην Αλβανία.

«Προσωπικά δεν παίρνω και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν άλλον πέρα από τους πολίτες της Χειμάρρας. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα του τόπου μας και μόνο. Δεν κρύφτηκα ποτέ στα δύσκολα και όταν μου ζητήθηκε να προσφέρω στον τόπο και στη χώρα, πάντα με αίσθημα ευθύνης δήλωσα παρών. Αυτό έκανα πάντα, αυτό κάνω και τώρα στη Χειμάρρα, συνθέτοντας κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ενώνοντας τους πολίτες ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκεύματος και πολιτικών πεποιθήσεων. Την Κυριακή 4 Αυγούστου δεν έχουμε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, αλλά εκλογές για την ανάπτυξη του τόπου μας. Οσοι θέλουν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση μπορούν να το κάνουν στις εθνικές εκλογές, όταν θα γίνουν.

Τώρα οφείλουν να καταθέσουν πρόγραμμα και θέσεις για την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου μας», μας είπε.

Το περιουσιακό

Σχετικά με τα προγράμματα η «Κ» έθεσε στους δύο υποψηφίους το ερώτημα εάν διαθέτουν σχέδιο για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» με την αναγνώριση των περιουσιών των ομογενών.

«Το σχέδιό μας εστιάζεται στην απόδοση της ιδιοκτησίας και στην αξιοποίηση των περιουσιών όλων των συμπολιτών μας. Βασίζεται στην εφαρμογή της αρχής ότι στον δήμο υπάρχουν τρεις ιδιοκτήτες: οι πολίτες, η κοινότητα και η Εκκλησία. Με βάση αυτή την αρχή προχωράμε στην άμεση ίδρυση υποθηκοφυλακείου, αλλά και γραφείου εξυπηρέτησης μέσα στον δήμο. Επίσης προχωράμε στην άμεση αδειοδότηση για περίφραξη σε όσους έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στην άμεση αδειοδότηση όλων των αιτήσεων για κτίσματα κάτω των 250 τ.μ. εντός 45 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος», λέει ο Γκικουρία.

Ο Τάβος από την πλευρά του υπόσχεται «εξασφάλιση τίτλων ιδιοκτησίας για τις κατοικίες, τα οικόπεδα και τη γη γενικώς που, από κοινού με την παροχή και άλλων κινήτρων, θα επιτρέψει και στους Ελληνες της Χειμάρρας να ενταχθούν νόμιμα και ισχυρά στις διαδικασίες ανάπτυξης του δήμου», καθώς και «λήψη μέτρων για την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων λόγω της ανυπολόγιστης προσφοράς σε χρήμα για την αγορά των ακινήτων από τρίτους, διευκόλυνση των διαδικασιών για εξασφάλιση αδειών δόμησης».

Ομως δεν είναι βέβαιο ότι με όσα έχουν προηγηθεί, τα προγράμματα των υποψηφίων είναι αυτά που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών.

Η επιμονή του Ράμα και η δίωξη Μπελέρη προκάλεσαν ήδη πολιτική βεντέτα με τον σκληρό πυρήνα της εκεί ελληνικής ομογένειας, γεγονός που δεν προμηνύει εύκολη την επόμενη ημέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Στις πληγές αυτής της σύγκρουσης θα πρέπει να προσμετρηθεί, ίσως ως πιο επώδυνη, αυτή της διατάραξης ελληνοαλβανικών σχέσεων για τη σταδιακή επούλωση των οποίων η Αθήνα είχε, προ της υπόθεσης Μπελέρη, δίαυλο με τον Ράμα. Τα μηνύματα, ωστόσο, που συνεχίζει να εκπέμπει ο Ράμα κάθε άλλο παρά ως ενθαρρυντικά στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι πρέπει να εκληφθούν.

Προτού καν διαλυθούν «οι καπνοί της Χειμάρρας» και πέσουν οι τόνοι, ο Ράμα πάει να ανοίξει νέο μέτωπο με την Αθήνα, φορτώνοντας την ατζέντα των διμερών σχέσεων με το γνωστό «θέμα Τσάμηδων». Μια πρώτη νύξη είχε κάνει επ’ αυτού ο ίδιος στην ομιλία-φιέστα στην Αθήνα, θίγοντας ζητήματα περιουσιών. Τώρα, και ενώ πολλοί ήλπιζαν ότι η ατμόσφαιρα πάει προς εκτόνωση, στη Βουλή τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα υιοθέτησαν θέση του κόμματος των Τσάμηδων, που αξιώνει την κατάργηση από την Ελλάδα του ούτως ή άλλως «νεκρού» καθεστώτος του εμπολέμου που επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για διεκδικήσεις περιουσιών στην Ελλάδα. Και σε συνέχεια αυτού ήρθε η παρουσία, την προπερασμένη Κυριακή, για πρώτη φορά, προέδρου της Δημοκρατίας, του Μπαϊράμ Μπεγκάι, σε εκδήλωση στην περιοχή της Κονίσπολης, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα για τη «γενοκτονία των Τσάμηδων».

Ο «εμφύλιος» του Μπερίσα από το μπαλκόνι

Με το που πέφτει η νύχτα, ο Σαλί Μπερίσα εμφανίζεται στο παράθυρο του σπιτιού του στα Τίρανα και από εκεί με ένα μικρόφωνο στο χέρι εξαπολύει, απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στο πεζοδρόμιο οπαδούς του, μύδρους κατά του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και της «εγκληματικής συμμορίας» του.

Ο ηγέτης της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό, ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς. Λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού του δεν πηγαίνει στη Βουλή, αν και βουλευτής. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να ασκεί με έναν πρωτότυπο τρόπο τα καθήκοντα από το σπίτι του, αν και με βάση την απόφαση του δικαστηρίου δεν επιτρέπεται να συνομιλεί με κανέναν άλλον πλην των μελών της οικογένειάς του που ζουν μαζί του.
Μία με δύο φορές την εβδομάδα καλεί τους οπαδούς στο δρομάκι κάτω από τον όγδοο όροφο της πολυκατοικίας επί της οδού Μουσταφά Ματοχίτι, κοντά στο κυβερνητικό μέγαρο, για να τον ακούσουν να «στολίζει» τον Ράμα με χαρακτηρισμούς όπως «πρεζόνι», «μαφιόζος», «έμπορος ναρκωτικών», «διεστραμμένος» και την κυβέρνησή του ως «εγκληματική οργάνωση».
Στο στόχαστρό του βρίσκεται και η εισαγγελία εναντίον της διαφθοράς, η γνωστή Spak, υπεύθυνη για τον εγκλεισμό του στο σπίτι, τα στελέχη της οποίας αποκαλεί δημόσια «τομάρια του Ράμα» και την ίδια «εγκληματική συμμορία».

Βεντέτα

Η ανελέητη πολιτική σύγκρουση μεταξύ των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού, εξελίσσεται, συχνά βίαια, σε μόνιμη βεντέτα, με τους αντίπαλους αρχηγούς να ορκίζονται εκδίκηση ο ένας για τον άλλο, πολώνοντας στα όρια του φανατισμού τους οπαδούς τους.

Πολιτικά κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια, ο σοσιαλιστής Ράμα δεν δείχνει να θέλει να κλείσει τους πολιτικούς λογαριασμούς του με τον Μπερίσα, τον οποίο κρατάει σε καθεστώς «ομηρίας» μέσω της Δικαιοσύνης, με την κατηγορία ότι «από το 2005 έως και το 2009 χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρωθυπουργός για να βοηθήσει τον γαμπρό του σε υπόθεση ιδιωτικοποίησης κρατικής γης».
Ο εφτάψυχος πολιτικά, 80χρονος Μπερίσα ζει και αναπνέει για να πάρει την εκδίκηση από τον Ράμα και το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στα ύψη, καθώς η χώρα μπαίνει στη χοάνη βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Στην υπόθεση της Χειμάρρας ο Μπερίσα χαρακτήρισε τον Φρέντη Μπελέρη «μάρτυρα της Αλβανίας» και θύμα του Εντι Ράμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT