Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση – Αντιδράσεις από γιατρούς και αντιπολίτευση

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση – Αντιδράσεις από γιατρούς και αντιπολίτευση

Ο νέος νόμος αλλάζει το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο οποίο εντάσσονται και διασυνδέονται το σύνολο των σχετικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής εν μέσω κινητοποιήσεων εκπροσώπων γιατρών του ΕΣΥ και εργαζομένων σε ψυχική υγεία και μονάδες απεξάρτησης που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Ο νέος νόμος ο οποίος στηρίχθηκε από τις ψήφους της Κυβέρνησης, αλλάζει το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο οποίο εντάσσονται και διασυνδέονται το σύνολο των σχετικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα (ΨΝΑ, ΨΝΘ, ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων ΕΣΥ, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.ά.). Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ως ΝΠΙΔ, στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των σχετικών δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων(ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, νοσοκομείων κ.ά.).

Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ και σε εμπλεκόμενους φορείς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι ο νόμος ανοίγει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής Υγείας και απεξάρτησης», «πριμοδότηση της δράσης των ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων» και ειδικά για τον τομέα της απεξάρτησης για ενίσχυση της πολιτικής της μείωσης της βλάβης εις βάρος των στεγνών προγραμμάτων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ -που υλοποιεί τα στεγνά προγράμματα-, εκτιμά ότι ο νόμος σαρώνει και διαλύει ένα ακμαίο δίκτυο υπηρεσιών, ριζωμένο στις τοπικές κοινωνίες, εφαρμόζει ένα καθόλα αναχρονιστικό οργανωτικό σχήμα υπερσυγκέντρωσης εξουσιών, και συρρικνώνει τις σημερινές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, δημιουργώντας τον απαιτούμενο χώρο για την είσοδο ιδιωτών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς και η αντιπολίτευση εκφράζουν αγωνία και για το μέλλον των 75 Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027, όταν και λήγει η προγραμματική σύμβαση των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας για τη λειτουργία τους, καθώς στον νόμο δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τα εναπομείναντα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία και ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας δεν καταργούνται αλλά μετασχηματίζονται αποκτώντας νέα νομική μορφή, ενισχύονται επιπλέον και μετεξελίσσονται σε Ολοκληρωμένα Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Διευκρινίζει ότι τα στεγνά προγράμματα και τα Κέντρα Πρόληψης θα συνεχίσουν τη  λειτουργία τους και θα ενδυναμωθούν, ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του και ότι η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων θα παρέχεται δωρεάν.

Ο ίδιος νόμος περιλαμβάνει και εξουσιοδοτικές διατάξεις για την ενίσχυση των κινήτρων στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό άγονων και προβληματικών περιοχών αλλά και το επίμαχο άρθρο 65 για την υποχρεωτική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ με κυρώσεις για όποιος αρνηθούν τη διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τον αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Χθες κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του συγκεκριμένου άρθρου. Την ένσταση, η οποία τελικά απορρίφθηκε, στήριξε και η Νέα Αριστερά. Ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε ότι η διάταξη αυτή, πάσχει ως πολιτικώς άστοχη, νομικώς εσφαλμένη και αντιβαίνουσα στο πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την εισήγηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που, μεταξύ άλλων, εκφράζει προβληματισμό σημειώνοντας ότι η διάταξη εγείρει ζητήματα ως προς την προσβολή της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων και συνδέει κατά τρόπο που δεν φαίνεται να συνάδει προς το πλέγμα των σχετικών συνταγματικών ρυθμίσεων, την προστασία της δημόσιας Υγείας με το δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν τον γιατρό τους. Επισημαίνει δε ότι ο αποκλεισμός των γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει συνάφεια με την παράβαση από τον γιατρό της υποχρέωσής του να παρέχει υπηρεσίες προς τις δομές του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, έχει δηλώσει από την περασμένη Παρασκευή, ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο καθώς έχει βρεθεί επαρκής αριθμός ιδιωτών γιατρών που θα βοηθήσουν για τους επόμενους 3-4 μήνες το εφημεριακό έργο υποστελεχωμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT