«Γαλάζιος» ανασχηματισμός στους γραμματείς – Ποια είναι τα νέα πρόσωπα

«Γαλάζιος» ανασχηματισμός στους γραμματείς – Ποια είναι τα νέα πρόσωπα

Η χαρτογράφηση των νέων γενικών γραμματέων – Το 40% είναι γυναίκες

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το 1/3 των γενικών γραμματέων αντικαταστάθηκε χθες, καθώς υπήρξαν αλλαγές σε συνολικά 25 γενικές γραμματείες, με τις έξι από αυτές να είναι μετακινήσεις. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως με το νέο σχήμα «ισχυροποιείται η οργανωτική δομή στον πυρήνα της κυβέρνησης», ενώ σημειώνεται με έμφαση πως το 40% των προσώπων στο νέο σχήμα είναι γυναίκες. Αυτό που δεν λέγεται επισήμως αλλά εκπορεύεται από τα ονόματα των γενικών, είναι πως υπάρχει μια κομματική στροφή, με την πλειονότητα των νέων γενικών να έχει «γαλάζια» κομματική προέλευση, χωρίς πάντως αυτό να είναι το βασικό κριτήριο. Η νοοτροπία που διαπερνά τις αλλαγές, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά παρακάτω, είναι η «επιβράβευση» όσων είχαν κριθεί θετικά στην προηγούμενη θέση τους, αλλά και οι ευκαιρίες «σε νέα πρόσωπα», με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως ο στόχος των αλλαγών είναι «ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2027» και σε αυτό το πλαίσιο οι «τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Τα πρόσωπα

Στο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι επιλογές έχουν τη σφραγίδα του Νίκου Παπαθανάση. Τη γενική γραμματεία ΕΣΠΑ αναλαμβάνει η Βασιλική Παντελοπούλου, στενή συνεργάτις του υπουργού, ενώ τη γενική γραμματεία Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης η Κατερίνα Οικονόμου, επίσης επιλογή και συνεργάτις του κ. Παπαθανάση. Τη γενική γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Τ.Σ. και ΕΚΤ αναλαμβάνει ο Γιώργος Ζερβός, που ήταν ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων έως χθες, με θετικά αποτελέσματα, κερδίζοντας την αναβάθμισή του. Στο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Σκάλκος, που μετακινήθηκε από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων, στη λογική που υπήρχε στην κυβέρνηση να μη μείνουν στην ίδια θέση όσοι βρίσκονταν πολλά χρόνια σε ένα πόστο. Τη θέση αυτή κατείχε η Μάιρα Μυρογιάννη, η οποία μετακινείται στη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Στο Εσωτερικών τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Φουστανάκης, επιλογή του Θοδωρή Λιβάνιου, τον οποίο όμως γνωρίζει προσωπικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ τη θέση του γραμματέα Ιθαγένειας παίρνει ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, που είχε ακουστεί και για τη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης, την οποία καταλαμβάνει τελικά ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης και βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης. Αρμόδιες πηγές μάλιστα κάνουν λόγο για μια «εξαιρετική επιλογή», καθώς ο πρώην βουλευτής γνωρίζει άριστα την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ισχυροποιείται η οργανωτική δομή στον πυρήνα της κυβέρνησης», αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου.

Στη γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς πάει ο Νίκος Χρυσάκης. Στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τη γενική γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης αναλαμβάνει η Ολγα Καφετζοπούλου, η οποία αναβαθμίζεται –με την ανάλογη στήριξη από τον κ. Πιερρακάκη– από διευθύντρια Στρατηγικής, ανήκοντας στην κατηγορία της επιβράβευσης λόγω καλής δουλειάς. Τη γενική γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης αναλαμβάνει ο πρώην πρύτανης και υποψήφιος στο Επικρατείας της Ν.Δ. Νίκος Παπαϊωάννου. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη γενική γραμματεία Μεταφορών αναλαμβάνει η Δέσποινα Παλιαρούτα, προσωπική επιλογή του Χρήστου Σταϊκούρα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης τη γενική γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων αναλαμβάνει η Στελίνα Σιαράπη, προσωπική επιλογή του Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς πρόκειται για την πρώην διευθύντριά του. Γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας αναλαμβάνει ο Τάσος Γαϊτάνης, πρώην εκπρόσωπος της Ν.Δ., από τα στελέχη που είναι πάντα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας και το ανάλογο βιογραφικό για να υποστηρίξει τη θέση αυτή, ενώ στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας πάει η Βίκυ Λοΐζου, επιλογή του Μαξίμου.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τη γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων αναλαμβάνει ο Νίκος Μηλαπίδης, που αναβαθμίζεται από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς οι εργασιακές θέσεις είναι τεράστιο αντικείμενο. Ο κ. Μηλαπίδης παίρνει τη θέση της Αννας Στρατινάκη, που θα προταθεί για τη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Στη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων πηγαίνει ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, πρώην διοικητής του ΝΑΤ, που επίσης ανήκει στην κατηγορία εκείνων που η κυβέρνηση ήθελε να επιβραβεύσει για όσα πέτυχαν. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη γενική γραμματεία Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο απόστρατος αξιωματικός Παναγιώτης Στάθης, ένα «πολύ αξιόλογο στέλεχος της αστυνομίας», όπως λένε αρμόδιες πηγές και την Αντεγκληματική Πολιτική αναλαμβάνει ο Αρίστος Περρής, προσωπική επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στο Δικαιοσύνης, γενικός γραμματέας αναλαμβάνει ο Πελοπίδας Λάσκος, επιλογή Μαξίμου, ενώ στο Μετανάστευσης και Ασύλου επιστρέφει στη γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Μάνος Λογοθέτης, «που είχε πάει εξαιρετικά σε αυτό το πόστο», ενώ νέα γενική γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο είναι η Δήμητρα Λυγούρα, που μετακινείται από το Προστασίας του Πολίτη.

Στο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τη γενική γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Γλούμης και τη γενική γραμματεία Ισότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κατερίνα Πατσογιάννη, αμφότεροι επιλογές της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη. Στο Τουρισμού, νέα γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης είναι η Βάσια Κουτσούκου, πρώην διευθύντρια της Ολγας Κεφαλογιάννη.

Τέλος, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, από την οποία παραιτήθηκε προσφάτως ο Δημήτρης Φραγκάκης, θα προταθεί ο Ανδρέας Φιορεντίνος, πρώην τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και άλλοτε πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT