ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη στην αντεπίθεση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη στην αντεπίθεση

Αντιδράσεις για την προεδρική στήριξη στον Πολάκη παρά τη διαγραφή – Κίνημα μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του βουλευτή Χανίων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο εσωκομματικό τοπίο αναδύεται στον ΣΥΡΙΖΑ την επαύριον της διαγραφής του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να παραμένει εγκλωβισμένο σε μια διαρκή εσωτερική αναταραχή, από την οποία δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αντί να λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης, δείχνουν να προκαλούν έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αναδεικνύοντας νέα δεδομένα και ισορροπίες.

Η διαδικτυακή παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δύο ημέρες μετά τη διαγραφή Πολάκη έσπευσε να τον στηρίξει δημοσίως, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα στελέχη του κόμματος που ζήτησαν να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα, ουσιαστικά σε διαγραφή του Πολάκη και από το κόμμα, ήταν μια πρώτη σημαντική ένδειξη για το νέο εσωκομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είδαν στη διαδικτυακή τοποθέτηση Κασσελάκη όχι απλώς μια ένδειξη υποχώρησης σε σχέση με την αρχική απόφαση διαγραφής Πολάκη, αλλά και μια κίνηση τακτικής απέναντι σε αυτό που φαίνεται ότι αναδύεται ως ένα ισχυρό ρεύμα μέσα στο κόμμα, με το οποίο δεν επιθυμεί ή ακόμα και φοβάται να συγκρουστεί. Πολύ περισσότερο που η στήριξη προς τον Παύλο Πολάκη συνοδεύτηκε με προειδοποιήσεις προς άλλα στελέχη. «Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο Κοινοβούλιο. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς, όχι πολιτικής», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να προσθέσει ότι «ο Παύλος Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία που όλοι γνωρίζουν. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν άλλοι που εσκεμμένα και καθημερινά πληγώνουν το κόμμα πολιτικά (και όχι συμπεριφορικά) για να υπηρετήσουν τις μικροφιλοδοξίες τους. Οσοι κρύβονται πίσω από διαρροές, ας ασχοληθούν με εκείνους καλύτερα».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η διαδικτυακή στήριξη που εκδηλώθηκε προς το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη ήταν μια επίδειξη δύναμης από πλευράς του, η οποία θορύβησε την κομματική ηγεσία, που επιχειρεί με έναν ελιγμό να κλείσει το θέμα, αφήνοντας μισάνοιχτη την πόρτα για επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εν ευθέτω χρόνο. «Ο Πολάκης έχει “χτίσει” έναν προσωπικό στρατό, ένα δικό του ακροατήριο ακραίο και τοξικό και βασίζεται σε αυτό. Αισθάνεται πολύ ισχυρός. Πιστεύει ότι ακόμα και στο συνέδριο είναι αυτός που θα κινεί τα νήματα και θα μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που θέλει», σχολιάζει κομματικό στέλεχος, που δεν διστάζει να πάει ένα βήμα πιο πέρα τη σκέψη του, προσθέτοντας πως «ό,τι εκθρέψαμε, θα το ζήσουμε».

Προς επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων, ο Παύλος Πολάκης έδωσε χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο συνέδριο του Οκτωβρίου, καθώς χθες, απευθυνόμενος με ανάρτησή του στην Ολγα Γεροβασίλη και στον Κώστα Ζαχαριάδη, που τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του και από το κόμμα, ανέφερε: «Μια ζακετούλα να πάρετε εσείς οι δυο… θα ‘χει κρύο τον Οκτώβρη».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, προέκυψε και κίνημα μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Παύλου Πολάκη και εναντίον των υπονομευτών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Μιχάλη Γιαπιτζή, Λεωνίδα Μπεχράκη, Θανάση Οικονόμου, Μαύρα Σαραντοπούλου και Μάρκο Χατζησάββα, οι οποίοι θεωρούνται υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και με επιστολή τους δίνουν φωνή στο καλλιεργούμενο κλίμα επιστροφής του Παύλου Πολάκη στην Κ.Ο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η πρόσφατη απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μόνο κακούς οιωνούς επιφυλάσσει για την πορεία του κόμματος, ενώ πλέον παίρνει διαστάσεις πάνδημης απαίτησης η άμεση αναίρεσή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT