Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Με ψήφους 159 «υπέρ» και 138 «κατά» έγινε δεκτό επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψήφους 159 «υπέρ» και 138 «κατά» έγινε δεκτό επί της Αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Το άρθρο 65 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία – Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022», ψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 138 βουλευτές.

Παράλληλα, το άρθρο 20 «Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψηφίστηκε από 159 βουλευτές, ενώ 75 βουλευτές δήλωσαν «κατά» και 63 «παρών».

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής εν μέσω αντιδράσεων από εκπροσώπους των γιατρών του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε ψυχική υγεία και τις μονάδες απεξάρτησης. Ο νέος νόμος αλλάζει το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο οποίο εντάσσονται και διασυνδέονται το σύνολο των σχετικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα (ΨΝΑ, ΨΝΘ, ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων ΕΣΥ, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.ά.).

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ως ΝΠΙΔ, στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των σχετικών δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων(ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, νοσοκομείων κ.ά.).

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατά τη διάρκεια «αντιμαχίας» του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, με τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παύλο Πολάκη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT