Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις – Η απάντηση Βορίδη

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις – Η απάντηση Βορίδη

Τα πυρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με κατηγορίες και περί προσωπικών ευθυνών του ίδιου του πρωθυπουργού, δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος, απαντώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για συκοφαντίες

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πυρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με κατηγορίες και περί προσωπικών ευθυνών του ίδιου του πρωθυπουργού, δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, απαντώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για συκοφαντίες, ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος υποστήριξε ότι «στην υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών εμπλέκεται προσωπικά ο ίδιος πρωθυπουργός», και κατηγόρησε τον κ. Βορίδη ότι «άφησε αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα». Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές, «γιατί η δικαιοσύνη δεν έκανε διευρυμένη έρευνα σε όλους τους παρόχους», ενώ κάλεσε τον κ. Βορίδη να απαντήσει αν συμφωνεί να δοθούν στη βουλή – και να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα – όλα τα πορίσματα και τα υπομνήματα από την προκαταρκτική έρευνα που έγινε από τον Αρειο Πάγο, ώστε τα κόμματα να λάβουν γνώση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο «για σοφιστικές ακροβασίες» του κ. Βορίδη.

«Μας είπε σήμερα ότι τελικά υπεύθυνος για τις υποκλοπές είναι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου (…) Το σημερινό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι η κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι επίθεση εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εμείς λέμε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Μαθήματα σεβασμού των θεσμών δεν μπορείτε εσείς να δώσετε σε κανέναν, γιατί όλα αυτά που μας κατηγορείτε, τα έχετε κάνει εσείς και μάλιστα κωμικά και με απίστευτες σοφιστίες. Να είστε σίγουροι όμως ότι σε αυτή την σκοτεινή σελίδα της ιστορίας θα είναι γραμμένα όλα τα ονόματα για την προσβολή του κράτους δικαίου. Και αυτών που εμπλέκονται οι ίδιοι, και αυτοί που χειροκροτούν», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για συγκάλυψη έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ηρθατε σήμερα εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, να συγκαλύψετε σε συνεργασία με τον Αρειο Πάγο το τεράστιο αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών και να μας πείτε ότι για το για μείζον αυτό ποινικό αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα φταίει η νομοθεσία του 1994 που δεν άλλαξαν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;» αναρωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε δεδομένες, τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών. «Εμείς στην ιστορία μας δεν έχουμε ζητήσει ποτέ γραπτή άδεια για να κάνουμε κρίσεις στις δικαστικές αποφάσεις. Λέμε λοιπόν ότι το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση – είναι καθαρό αυτό και φαίνεται – για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες, πολιτικές, για να μην συνεχίσω και παρά πέρα, που έχει», τόνισε ο κ. Παφίλης. Παράλληλα, επέκρινε εκείνους που «σήμερα αντιδρούν και φωνάζουν για τις υποκλοπές, ενώ στηρίζουν την Ε.Ε. η οποία έχει φτιάξει ένα νομοθέτημα-τέρας».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, υποστήριξε ότι «πέφτει στην δημοκρατική αντιπολίτευση η ευθύνη για να βγει από αυτό το εγκεφαλικό η δημοκρατία, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καθεστώς». «Είστε πια καθεστώς και χρησιμοποιείτε όλα εκείνα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα καθεστώτα. Ομως, σας ξαναλέμε ότι τα καθεστώτα πέφτουν. Και θα πέσετε με πάταγο και όταν θα πέσετε, το πρόβλημα δεν θα το έχουν μόνο όσοι έχουν κεντρική εμπλοκή σε αυτόν τον εγκληματικό μηχανισμό. Θα τον έχετε και οι υπόλοιποι που σιωπούσατε, ανεχόσασταν και δείξατε στα 50χρονα της δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει άλλο πιο ακραίο παράδειγμα πολιτικής αναξιοπρέπειας από εσάς, από ανθρώπους που τους παρακολουθούσαν το μισό υπουργικό συμβούλιο και δεν είχατε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να υπερασπιστείτε έστω και τον εαυτό σας και την ιδιωτικότητα σας», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Βορίδης: «Μυθολογία» της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη ανάλογα με τις επιθυμίες τους, κι όταν «δεν συνάδουν οι αποφάσεις της με τις πολιτικές τους στοχεύσεις τη μέμφονται».

Μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, «όλη αυτή η μυθολογία που εξύφαινε η αντιπολίτευση και η ανεπιφύλακτη επιλογή της να καταδικάσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση, την οδήγησε σε απόλυτο αδιέξοδο. “Γιατί δεν λέτε ότι δεν θέλετε Δικαιοσύνη και θέλετε Δικαιοσύνη που να σας αρέσει;. Καλή είναι η Δικαιοσύνη που εξυπηρετεί τις πολιτικές σας στοχεύσεις», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

«Δεν ξέρω για συγγνώμη, αλλά τουλάχιστον θα περιμέναμε μια αναγνώριση, ότι συνεχώς εκείνο που κάνετε είναι ότι ψάχνετε για σκευωρίες και για εγκλήματα τα οποία παραπέμπετε στη Δικαιοσύνη και συστηματικά η Δικαιοσύνη σας λέει όχι, ενώ αντιθέτως αν υπάρχουν καταδικασμένοι κυβερνητικοί σε αυτή την Βουλή, δεν βρίσκονται στην πλευρά της ΝΔ. Αλλοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και άλλοι έχουν καταδικαστεί από αυτούς που βρέθηκαν στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τους κ. Φάμελλο, Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι προηγήθηκαν στο βήμα.

Ο υπουργός Επικρατείας, απάντησε για την κριτική που άσκησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της, περιγράφοντας λεπτομερώς τα βήματα της έρευνας που προηγήθηκαν, κι όπως αυτά αποτυπώνονται από την Δικαιοσύνη, τους κατηγόρησε ότι κρίνουν την εισαγγελική διάταξη 300 σελίδων χωρίς καν να την διαβάσουν και επικρίνουν μια εισαγγελέα που επέλεξε η ίδια η Βουλή με πλειοψηφία.

«Κάνετε κριτική για μια διάταξη της αξιοτίμου κυρίας εισαγγελέως, μιας εισαγγελέως την οποία επέλεξε αυτή η Βουλή στο αξίωμα με τα τέσσερα πέμπτα των ψήφων της Διάσκεψης των Προέδρων, με πρόταση η οποία – με απόφαση των βουλευτών – είναι δεσμευτική για το υπουργικό συμβούλιο. Εσείς επιλέξατε αυτή την εισαγγελέα, που τώρα τόσο ευχερώς αμφισβητείτε την ακεραιότητά της» ανέφερε. 

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έχουν γίνει ώστε η Δικαιοσύνη να καταλήξει στο πόρισμά της. Οπως είπε, μεταξύ άλλων:

  • στο κοινοβουλευτικό επίπεδο συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή, η οποία κατέληξε σε πόρισμα
  • έγινε έλεγχος σε διοικητικό επίπεδο σε τρεις ανεξάρτητες Αρχές (στην ΑΔΑΕ, στην Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας) οι οποίες εξέδωσαν πορίσματα 
  • έγινε έλεγχος σε δικαστικό επίπεδο, ο οποίος λέει ότι εξετάστηκαν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες, αναφερόμενοι μάρτυρες, 40 συνολικά και δη: πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, διοικητές και υποδιοικητές και λοιπά μέλη της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, της διεύθυνσης Διαχείρισης και ανάλυσης Πληροφοριών, της διεύθυνσης του Οικονομικού Αρχηγείου τα τελευταία χρόνια, καθώς και της διεύθυνσης της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT