Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της επίσκεψης Γερλίκαγια

Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της επίσκεψης Γερλίκαγια

Η Αθήνα αποδίδει την εξέλιξη στην ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί λόγω του Κυπριακού και της αντιπαράθεσης στα νότια της Κάσου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Η ρητορική έξαρση και η ένταση στο πεδίο των προηγούμενων ημερών αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες ακύρωσης της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί με τρεις υπουργούς, τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστο Στυλιανίδη και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Από την κατάσταση που επικράτησε περί το Κυπριακό, αλλά και την αντιπαράθεση στα νότια της Κάσου, η ατμόσφαιρα είχε επιβαρυνθεί πολύ, οπότε κρίθηκε απαραίτητη η ακύρωση της επίσκεψης.

Εκείνο που απασχολεί την ελληνική πλευρά περισσότερο είναι να μη διαταραχθεί η καλή συνεργασία που υπάρχει με την Αγκυρα στην παρούσα φάση στον τομέα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Ως εκ τούτου κρίνεται σημαντικό να μην έχουν την ίδια τύχη οι επαφές που έχουν προγραμματιστεί σε επίπεδο Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος.

«Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για την επιτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την πάταξη των δικτύων των διακινητών είναι κρίσιμης σημασίας», ανέφεραν ενδεικτικά πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εν τω μεταξύ, χθες το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε και στο τυπικό βήμα της παράστασης διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για το περιστατικό της Κάσου, καθώς ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα επέδωσε ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την εν λόγω υπόθεση.

Στη ρηματική διακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα καταγγέλλεται για μονομερείς ενέργειες, που ωστόσο δεν έχουν κανενός είδους επίπτωση στην ουσία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα η παρεμπόδιση ερευνών του πλοίου «Ievoli Relume» από πλοία του τουρκικού ναυτικού, τα οποία δεν τηρούσαν καν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, ήτοι να κρατούν απόσταση μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου.

Την ίδια στιγμή, στη γείτονα η ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν έχει κοπάσει αλλά εντείνεται, όπως προκύπτει και από ομιλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους επικεφαλής και εκπροσώπους των κομματικών οργανώσεων του ΑΚΡ στις πόλεις της Τουρκίας. «Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας” μας. Ας το γνωρίζουν έτσι. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους», ανέφερε ο κ. Ερντογάν. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP τις τελευταίες ημέρες έχουν αποδυθεί σε έναν ανταγωνισμό ρητορικής με επίκεντρο το Αιγαίο, το Κυπριακό και, βεβαίως, το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT