Κυβέρνηση: Διπλό μείγμα παρεμβάσεων

Μεταρρυθμίσεις και καθημερινότητα των πολιτών στην ατζέντα του υπουργικού

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πού θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρίξει το βάρος των επόμενων μηνών φάνηκε για μία ακόμα φορά στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να αναδεικνύει το διπλό μείγμα των παρεμβάσεών του: από τη μία, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και από την άλλη, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες.

Κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρώτα στην ακρίβεια, όπου σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν ενθαρρυντικές ειδήσεις, όπως η βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, «ώστε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, προς όφελος των καταναλωτών».

Στη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ σε σύγκριση με πέρυσι και στη βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μοτίβο, πάντα με επίκεντρο την καθημερινότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ψηφιακό φροντιστήριο που τίθεται σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο για όλους τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και αποτελεί «σημαντική ανακούφιση για τις οικογένειες εκείνων των παιδιών που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια», αλλά «και για πολλά παιδιά τα οποία κατοικούν σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη βαρύτητα για μία ακόμα φορά στη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, «μια εκκρεμότητα αιώνων θα έλεγα, η οποία πια βαίνει αισίως προς την ολοκλήρωσή της, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας εντός του 2025». Με τις αλλαγές οι πολίτες θα πάψουν να ταλαιπωρούνται από εξαιρετικά περίπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα μείωση του διοικητικού κόστους αλλά και έξυπνες ιδέες και λύσεις για το πώς θα διορθώνονται τα έγγραφα και πώς θα επιταχύνονται οι αποφάσεις. Αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου, να λήγουν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και βέβαια να ενισχύεται συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μια σειρά παρεμβάσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ταχύτερη απονομή της, όπως είναι στους κώδικες πολιτικής και ποινικής δικονομίας, όσο και στον οργανισμό των δικαστηρίων, στο πλαίσιο του νέου δικαστικού χάρτη.

Διαχείριση απορριμμάτων

Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε και σε ένα θέμα που μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμο: τη διαχείριση των απορριμμάτων και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. «Είμαστε πίσω στην ανακύκλωση, αυτή είναι η αλήθεια, και πρέπει να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους θα αυξήσουμε τα εθνικά ποσοστά των ανακυκλωμένων υλικών, με ίδρυση σύγχρονων υποδομών σε όλη τη χώρα, αλλά και με ισχυρούς φορείς διαχείρισης αποβλήτων και φυσικά και με δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μια σειρά από απλοποιήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναν τομέα που η Ελλάδα πηγαίνει καλά, ειδικά την τελευταία πενταετία, καθώς «παραπάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται σήμερα από τον ήλιο και από τον άνεμο» και αυτό προφανώς έχει πια σημαντική προστιθέμενη αξία στη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας, θυμίζοντας πως «διαχειριζόμαστε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών» και «έχουμε μπροστά μας ακόμα έναν πολύ δύσκολο μήνα, τον Αύγουστο, και προφανώς απαιτείται απ’ όλους μας απόλυτη εγρήγορση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT