Εντός και Εκτός: Δημοσκοπική κατάρρευση Ερντογάν

Εντός και Εκτός: Δημοσκοπική κατάρρευση Ερντογάν

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής και οι δυνάμεις στα δεξιά του πολιτικού φάσματος επιχειρούν να καρπωθούν τα πολιτικά οφέλη. «Οι χορηγοί είχαν το θάρρος να αποχωρήσουν από την ξεφτίλα της τελετής της ολυμπιακής φλόγας, όταν ο πρωθυπουργός ατάραχος απολάμβανε τον εξευτελισμό του ολυμπιακού ιδεώδους και τον διασυρμό της Ορθοδοξίας», ανέφερε χθες έξω από τη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος λίγο αργότερα από βήματος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κανονικά έπρεπε να αποχωρήσει και όχι να παρακολουθεί ως νέος Νέρωνας τη βεβήλωση του Μυστικού Δείπνου».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τελικά αν η ΕΑΒ θέλει, μπορεί να παραδώσει έργο ακόμα και πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Ιουλίου, ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) προσέκρουσε σε στύλο μέσα στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Μέσα στη μέρα, προσωπικό της ΕΑΒ πήγε στην Κεφαλονιά και επισκεύασε προσωρινά την πληγείσα πτέρυγα του C-130 προκειμένου το αεροσκάφος να μπορέσει να πετάξει έως τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα. Στις 24 Ιουλίου το αεροσκάφος έφθασε στην Τανάγρα και χθες η ΕΑΒ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες στο C-130 και είναι έτοιμο για παράδοση στην Π.Α. Φυσικά, για να επιτευχθεί η ταχύτατη επισκευή στο μεταγωγικό αεροσκάφος έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες πέραν του ωραρίου εργασίες, τις οποίες, υποθέτω, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η είδηση είναι ξεκάθαρα θετική. Ωστόσο, ο σκοπός είναι η εύρυθμη λειτουργία της ΕΑΒ, του σημαντικού βραχίονα υποστήριξης της Π.Α., να μην αποτελεί είδηση, αλλά να είναι η βαρετή καθημερινότητα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η τελευταία δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Metropoll ίσως εξηγεί κάπως τον εκνευρισμό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η δημοσκόπηση δείχνει κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έναντι της αντιπολίτευσης και μάλιστα ραγδαία. Το ΑΚΡ συγκεντρώνει 26,1% έναντι των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που έχουν πια αγγίξει το 33,8% και ανεβαίνουν σταθερά. Μόλις τον προηγούμενο μήνα το CHP προηγούνταν βραχεία κεφαλή του ΑΚΡ (32,8% έναντι 32,4%). Αν και υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις, ουσιαστικά τους τελευταίους έξι μήνες το CHP διατηρεί σταθερό προβάδισμα από το ΑΚΡ. Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν όσο θα πιέζεται πολιτικά τόσο θα υποκύπτει στην –ούτως ή άλλως εύκολη– τάση του για αντιδυτικισμό. Πέρα από τις πρόσφατες ακραίες κορώνες για το Ισραήλ, ο κ. Ερντογάν σχολίασε και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι αποκαλύπτοντας ότι δεν παρευρέθηκε καθώς τον απέτρεψε η εγγονή του. «Ο Μακρόν με κάλεσε και του είπα ότι θα μπορέσω να πάω. Η 13χρονη εγγονή μου είπε “παππού, μην πας”. Είπα “Γιατί;”. Απάντησε ότι εκεί θα πραγματοποιήσουν μια διαδήλωση ΛΟΑΤΚΙ. Μου έφερε αυτές τις εικόνες από το Instagram. Είπα “εντάξει κορίτσι μου, δεν θα πάω”», ήταν, για την ακρίβεια, η στιχομυθία που μετέφερε ο κ. Ερντογάν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται θλίψη για όλα όσα προβλήθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Με πολλή θλίψη παρακολουθήσαμε να προβάλλονται, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Παρίσι, προσβλητικές παραστάσεις για τον Χριστιανισμό και το ιερό Ευαγγέλιο, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ο οποίος αναγνωρίζει το δικαίωμα της πίστης και του σεβασμού στα θρησκευτικά σύμβολα. Οι εικόνες αυτές όχι μόνο δεν ελάμπρυναν την τελετή αλλά την αμαύρωσαν. Δεν είναι πρόοδος η βλασφημία προς τον Θεό, ούτε δικαίωμα η προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των συνανθρώπων μας. Η αυθόρμητη έκφραση αποστροφής και αποδοκιμασίας από πλευράς του κόσμου ευελπιστούμε ότι έστειλε ένα αρκούντως ηχηρό μήνυμα στους ιθύνοντες και αποτελεί πηγή ελπίδας για αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σήμερα, ο δήμαρχος Αθηναίων αναγκάστηκε να παραδεχθεί και επίσημα ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών είναι κλειστός. Αλλά για τον ίδιο είναι απλά μια Τρίτη απόγευμα. Οχι, κ. Δούκα, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών δεν πάει διακοπές. Λέτε στις γυναίκες της Αθήνας: “Αν κακοποιηθείτε τον Αύγουστο, αλλάξτε πόλη. Εμείς είμαστε κλειστά”. Οχι, κ. Δούκα, το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Εμφυλης Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων δεν μετεξελίσσεται, όπως ψευδώς υποστηρίζετε. Κλείνει. Και η δημοτική σας αρχή απολύει εξειδικευμένο προσωπικό». Αυτά είπε χθες, μεταξύ πολλών άλλων, ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος κατηγορεί πια ανοιχτά τον κ. Δούκα για εγκατάλειψη του δήμου. Πολλά τα μέτωπα για τον κ. Δούκα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT