Εντός και Εκτός: Σε αργία οι επίορκοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού

Εντός και Εκτός: Σε αργία οι επίορκοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τέθηκαν σε αργία μόλις χθες οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που φαίνεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από συνεδρίαση των πειθαρχικών οργάνων του υπουργείου. Οπως ίσως θυμάστε, το κύκλωμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, που υπόσχονταν «διευκολύνσεις» με το αζημίωτο σε εκδόσεις οικοδομικών αδειών που περνούσαν μέσα από την αρχαιολογική υπηρεσία, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στις αρχές Ιουλίου. Στο κύκλωμα εμφανίζονταν να συμμετέχουν και υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων που τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε αργία, ενώ το ΥΠΠΟ έθεσε τους δικούς του υπαλλήλους σε αναστολή καθηκόντων στις 9 Ιουλίου. Μάλιστα, ένας εκ των κατηγορούμενων υπαλλήλων πρόλαβε και συμμετείχε σε μία συνεδρίαση ενός εκ των τοπικών συμβουλίων μνημείων του υπουργείου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Είτε για λόγους ουσιαστικούς, δηλαδή προώθησης του αναθεωρητικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», είτε για εσωτερική κατανάλωση, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του κυβερνώντος ΑΚΡ με την αντιπολίτευση του CHP, οι Τούρκοι επιμένουν με ένταση. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ επανήλθε λέγοντας ότι «η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν είναι ένα παραμύθι, σε αντίθεση με ό,τι λένε κάποιοι, αλλά η ίδια η πραγματικότητα». Και πρόσθεσε ότι «η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει ότι δεν θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Αλλά η Τουρκία πάντα προστάτευε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και είναι μια χώρα που πάντα έχει χρησιμοποιήσει και τη διπλωματία». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ζεκί Ακτούρκ επανήλθε ισχυριζόμενος ότι στις 24 Ιουλίου σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος μετέφερε παράτυπους μετανάστες έξω από το Κουσάντασι, ενώ είπε, και αυτός, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν τα συμφέροντα της Αγκυρας «με πυγμή και αποφασιστικότητα».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έγινε χθες το πρόσωπο της ημέρας στο υπουργείο Εξωτερικών, όχι λόγω της θεσμικής υπουργικής θέσης του, αλλά διότι κατόρθωσε να λύσει ένα παλιό πρόβλημα των διπλωματών που μετακινούνται εκτός Ελλάδος στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και μέχρι πρότινος έπρεπε να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μεταφέρουν την οικοσκευή τους. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το κόστος αυτό έχει ανέλθει περαιτέρω, λόγω των διαδοχικών κρίσεων μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Με κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφουν πάντως οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Οικονομικών Θανάσης Πετραλιάς, ουσιαστικά καθόρισαν ότι διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός της δαπάνης για τη μεταφορά οικοσκευής με την εισαγωγή κριτηρίου χιλιομετρικής απόστασης. Η νέα απόφαση άρχισε ήδη να εφαρμόζεται από την 31η Ιουλίου, ημερομηνία δημοσίευσης της κοινής υπουργικής απόφασης, οπότε οι διπλωμάτες που μετατίθενται τους επόμενους μήνες στάθηκαν τυχεροί. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι την απόφαση χαιρετίζει και η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), η οποία είθισται να αναδεικνύει αυτά τα προβλήματα, που συνήθως έμεναν δίχως λύση. Η ΕΔΥ εξαίρει ως «καθοριστική» την προσωπική εμπλοκή του κ. Γεραπετρίτη και ζητάει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Ο δρόμος παραμένει, βέβαια, μακρύς και ξεκινάει από το βασικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος παραμένει ντροπιαστικά χαμηλός.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μάλιστα, βγήκαν και οι μεταθέσεις των πρώτων που, προφανώς κατά τύχη, θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο. Στο γενικό προξενείο στη Νέα Υόρκη μετατίθεται η Ιφιγένεια Καναρά, από το Λονδίνο που υπηρετεί. Επίσης, μετατίθεται από το γενικό προξενείο της Μελβούρνης στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό, ένα πόστο με ιδιαίτερη κρισιμότητα υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Μανώλης Κακαβελάκης. Στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο μετατίθεται ο Αλέξανδρος Βιδούρης, γενικός πρόξενος στο Μοναστήρι. Αποφασίστηκε, επίσης, να τοποθετηθεί στη θέση του πρέσβη της Ελλάδας στο Μοντεβιδέο ο Σταύρος Σπυριδάκης, ο οποίος σήμερα υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο. Οι κατασκευαστικές εργασίες σε ποσοστό 99% έχουν ολοκληρωθεί, οι σταθμοί είναι έτοιμοι. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες μόνο σε ό,τι αφορά τον τερματικό σταθμό στη Νέα Ελβετία, αλλά ήδη χθες βγήκαν οι δικαστικές αποφάσεις για τις τελευταίες απαλλοτριώσεις που έπρεπε να γίνουν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν αμέσως οι εργασίες στα επίπεδα οδού που υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Βενιζέλου, εκεί ο σταθμός θα είναι έτοιμος το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι δοκιμές των συστημάτων και οι δοκιμές των τρένων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα μπει με ασφάλεια σε ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Αυτά είπε (ρ/σ Παραπολιτικά) ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο οποίος –υπενθυμίζω– είναι πέρα απ’ όλα τα άλλα και αρειανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT