Το μεγάλο πρόβλημα να βουλιάζουν τα νησιά από τον υπερτουρισμό και να μην μπορούν κάτοικοι –αλλά και τουρίστες– να πάρουν ανάσα προβληματίζει σφόδρα και την κυβέρνηση. Την Πέμπτη έγινε σύσκεψη παρουσία του Ακη Σκέρτσου, της Ολγας Κεφαλογιάννη, του Χρήστου Στυλιανίδη και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, με επίκεντρο την κρουαζιέρα, ώστε να διευθετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση και το σημερινό καθεστώς ασυδοσίας. Εξ ου και αποφασίστηκαν τρία μέτρα: η αύξηση των λιμενικών τελών, η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης με μετακύλιση της διαχείρισης από τα δημοτικά λιμενικά ταμεία σε φορέα με εμπειρία στη διαχείριση κρουαζιέρας και μια ανοιχτή πλατφόρμα την οποία θα χειρίζεται ο φορέας και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει καλύτερη κατανομή, ακόμα και ακυρώσεις κρουαζιέρας. Ετσι η κρουαζιέρα θα γίνει πιο ελεγχόμενη, πιο διαχειρίσιμη και θα επωφεληθούν και άλλοι προορισμοί.
Αδιέξοδα
Η Ζέφη Δημαδάμα ήταν από τα πρόσωπα που ήταν βέβαιο ότι θα φύγουν από γενικοί γραμματείς, «προσωποποιώντας» σε μεγάλο βαθμό το «υπερβολικό άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ». Η αντίδρασή της έχει ενδιαφέρον, καθώς φάνηκε να κρατάει αποστάσεις από την κυβέρνηση. Στην τοποθέτησή της δεν ανέφερε ούτε το σύνηθες «ευχαριστώ τον πρωθυπουργό», δεν έκανε καμία αναφορά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ούτε φυσικά στη Ν.Δ. Αντιθέτως, επέλεξε να αφήσει πολλές αιχμές για «σοβαρά γραφειοκρατικά, θεσμικά και πολιτικά εμπόδια που αντιμετώπισα» και για την «υλοποίηση ενός εξαγγελθέντος εκσυγχρονιστικού και μεταρρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο όπως φαίνεται εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο», καταλήγοντας πως θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Από ποιο μετερίζι, το αφήνει τελείως… φλου.
Σωστή επιμονή
Το τελευταίο διάστημα, είχε ξεσπάσει μεγάλη σύγκρουση στο λιμάνι του Πειραιά ανάμεσα σε ιδιοκτήτες παλιών και νέων ρυμουλκών. Ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης πήρε θέση υποστηρίζοντας πως πρέπει να αποσυρθούν τα παλιά. Οι δύο μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν μέσα σε μία εβδομάδα σε Ζέα και Κερατσίνι έσβησαν σε πολύ ικανοποιητικό χρόνο με τη χρήση των νέων ρυμουλκών, κάνοντας τον υπουργό να αισθάνεται ικανοποίηση για την επιμονή του.
Στο Μαξίμου
Την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε την Τετάρτη ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Χρήστος Ταραντίλης, χωρίς να είναι γνωστό ποιος ήταν ο βασικός λόγος της επίσκεψης και πόση ώρα έμεινε στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού. Το βέβαιο είναι ότι πήγε σε πολλά γραφεία και χαιρέτισε πολλούς φίλους του.
Αποστάσεις
Η έμπνευση του Χάρη Δούκα να επιτεθεί στο Μαξίμου με αφορμή την τοποθέτηση Τζιτζικώστα ως επιτρόπου είχε προφανώς ως βασικό κίνητρο την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι θα του δώσει πόντους, αλλά παράλληλα είχε και ένα χτυπητό κενό: ο Τζιτζικώστας δεν θα ασκήσει παράλληλα καθήκοντα, καθώς πριν αναλάβει στις Βρυξέλλες θα παραιτηθεί, ενώ ο δήμαρχος της Αθήνας έχει πει πως, ακόμα και να εκλεγεί πρόεδρος, θα ασκεί παράλληλα καθήκοντα. Η βασική αυτή αντίφαση έγινε αντιληπτή ακόμα και από τους ανθυποψηφίους του για την ηγεσία του κόμματος, που αντιμετώπισαν μάλλον με ειρωνεία την έμπνευση αντιπολίτευσης που είχε ο δήμαρχος.