Εντός και Εκτός: Ο Ράμα στη μάχη της Χειμάρρας

Εντός και Εκτός: Ο Ράμα στη μάχη της Χειμάρρας

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σας ενημέρωσα χθες για τους τρεις υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που τέθηκαν σε αργία, καθώς φαίνεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για την υπόθεση παροχής «διευκολύνσεων» από κύκλωμα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που εξαρθρώθηκε στις αρχές του Ιουλίου, για έκδοση οικοδομικών αδειών που περνούν μέσα από την αρχαιολογική υπηρεσία. Πηγή μου από το υπουργείο Πολιτισμού διευκρίνισε ότι για τον πρώτο υπάλληλο τα καθήκοντα ανεστάλησαν την πρώτη μέρα (9/7) με την προφυλάκισή του και οι άλλοι δύο έπρεπε να κριθούν πρώτα από το πειθαρχικό συμβούλιο και εν συνεχεία να τεθούν σε αργία. Αυτοί είναι οι νόμοι και τηρήθηκαν κατά γράμμα από το υπουργείο Πολιτισμού. Πέρα πάντως από τη συγκεκριμένη υπόθεση, ίσως το νομικό πλαίσιο για την απόλυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων να πρέπει –επιτέλους– όχι απλώς να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να αρχίσει να εφαρμόζεται δίχως καθυστερήσεις.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σύγκρουση με την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής είτε θα αφήσει την κυβέρνηση τραυματισμένη αλλά ζωντανή είτε θα της προκαλέσει ανήκεστο πολιτική βλάβη. Βέβαια, αυτό λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες οι οποίοι δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα, πολύ περισσότερο να πάνε διακοπές. Ο κλήρος για την ακρίβεια έχει πέσει στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά Δημήτρη Μαθιό και τον εκτελεστικό πρόεδρο Σταύρο Θεοδωρόπουλο, με θέματα συζήτησης που αφορούν τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να βγει απ’ όλα αυτά. Είναι, ωστόσο, απολύτως σαφές ότι όταν η οικονομία σου είναι εγκλωβισμένη σε ένα σχεδόν απαρχαιωμένο μοντέλο με επίκεντρο το τρίπτυχο τουρισμός – κατασκευές – χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, ούτε το διαθέσιμο εισόδημα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ούτε βέβαια και οι παραγωγικές δυνατότητες θα φθάσουν, επιτέλους, στον 21ο αιώνα…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα έχει ρίξει όλο το βάρος προκειμένου στις αυριανές εκλογές που διεξάγονται στη Χειμάρρα να αναδειχθεί δήμαρχος –στη θέση του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος είναι πλέον ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και έχει κηρυχθεί έκπτωτος– ο εκλεκτός του, Βαγγέλης Τάβος, πρόσωπο που έχει σταδιοδρομήσει ως αιρετός ή διορισμένος σε διάφορες θέσεις, πάντα με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Απέναντι στον Τάβο κατέρχεται ο Πέτρος Γκικουρίας, τον οποίο στηρίζει ο κ. Μπελέρης. Ο κ. Ράμα έχει μεταβεί προσωπικά στη Χειμάρρα, αναδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφιβολία τη σημασία που έχει για τον ίδιο και το κόμμα του η επικράτηση στον συγκεκριμένο δήμο. Εκτός από την προφανή οικονομική σημασία του δήμου Χειμάρρας, ο οποίος συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά τουριστικά «φιλέτα» στην αλβανική Ριβιέρα, για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας η επικράτηση στη Χειμάρρα είναι ζήτημα προσωπικού γοήτρου. Το μήνυμα του κ. Ράμα απευθύνεται βεβαίως προς την Αθήνα, με την υποστήριξη της οποίας ουσιαστικά ο κ. Μπελέρης βρίσκεται σήμερα στην Ευρωβουλή. Κυρίως, όμως, το μήνυμα απευθύνεται σε εταίρους και συμμάχους, οι οποίοι παρακολουθούν αυτές τις προστριβές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Θετικά και αρνητικά για τη θέση της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη γωνία του κόσμου.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, όπου τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς η Lockheed Martin ειδοποίησε τη διοίκηση για την εκτίμηση που τρέφουν οι Αμερικανοί σχετικά με τις «εκρηκτικές» επιδόσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο των προγραμμάτων της εταιρείας, που αποτελεί βεβαίως τον κύριο πελάτη της ΕΑΒ. Στη διάρκεια του Ιουλίου ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία τρία F-16 Viper (το πρόγραμμα είναι βέβαια ακόμα πίσω, ωστόσο γίνονται σοβαρές προσπάθειες να προχωρήσει χωρίς πολλά προβλήματα), πραγματοποιήθηκε η βαφή ενός ακόμα Ρ-3 και ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των δοκιμών του κινητήρα του. Στη γραμμή παραγωγής C-130 παραδόθηκαν ακόμα οκτώ παρτίδες που ισοδυναμούν με 27 εξαρτήματα, αριθμός-ρεκόρ για την ΕΑΒ. Ανάλογα ρεκόρ σημειώθηκαν και στο σκέλος της διεθνούς γραμμής παραγωγής που αφορά τα F-16, ανάμεσα σε πολλά ακόμα που επιτεύχθηκαν σε επίπεδο ομάδας στην Τανάγρα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το θέμα της πανώλης, δυστυχώς, εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας», δήλωσε χθες (ρ/σ 9,84) ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι πρέπει «να διεξαχθεί έρευνα για το πώς εισήλθαν τα μολυσμένα ζώα στη χώρα μας, με σκοπό να μην κληθούμε και στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση». Το ζήτημα, όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, είναι ότι «το 50% της παραγόμενης φέτας στην Ελλάδα προέρχεται από τη Θεσσαλία», καλώντας την κυβέρνηση να δει το θέμα «ως εθνικό, και να διεκδικήσει στην Ε.Ε. τα κονδύλια τα οποία θα απαιτηθούν». Η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχει η κυβέρνηση –ούτε όμως και οι καταναλωτές– άλλη μια πηγή ανόδου τιμών, σε μια ήδη πολύ δύσκολη φάση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT