Κυπριακό: Στον αέρα η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Στον αέρα η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Θετική η Λευκωσία στην πρόταση του ΟΗΕ – «Οσο δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει η ανάγκη για συνάντηση», ανέφερε ο Τατάρ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Το ναυάγιο στην προσπάθεια επιστροφής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο τραπέζι των επαφών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι ένδειξη της αδιαλλαξίας με την οποία αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος την τρέχουσα προσπάθεια, ανέφεραν στην «Κ» πηγές με γνώση των εξελίξεων στο θέμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το παράθυρο παραμένει ανοιχτό. Πρακτικά μια συνάντηση ανάμεσα στα δύο άμεσα εμπλεκόμενα μέρη υπό τον ΟΗΕ αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη και εκτιμάται ότι, εφόσον τα πράγματα κινηθούν ομαλά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις τελούν, πάντα, υπό την αίρεση της ευρύτερης σκοπιμότητας σε Αγκυρα και ψευδοκράτος, όπου η κυριαρχική ισότητα, δηλαδή η αναγνώριση του ψευδοκράτους ως διακριτής κρατικής οντότητας, δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες. Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Κυπριακή Δημοκρατία, πριν από οποιαδήποτε διαδικασία. Αν η Αγκυρα είναι έτοιμη να υπαναχωρήσει από μια τέτοια αξίωση, που υπονομεύει εκ των πραγμάτων τον χαρακτήρα των συζητήσεων υπό τον ΟΗΕ, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο ΟΗΕ τον βολιδοσκόπησε για την πιθανότητα τριμερούς συνάντησης στις 13 Αυγούστου, στην οποία και δήλωσε θετικός. Από την τουρκοκυπριακή πλευρά διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κ. Τατάρ δεν έλαβε ουδεμία πρόσκληση, ενώ επανέλαβε τα περί κυριαρχικής ισότητας. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε, επίσης, ότι «όσο δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει και η ανάγκη για μια τριμερή συνάντηση ή συνάντηση οποιασδήποτε άλλης μορφής». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι επρόκειτο για βολιδοσκόπηση και όχι πρόσκληση. Ο ίδιος σημείωσε ότι «δυστυχώς είχαμε ακόμη ένα “όχι” του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του γ.γ. των Η.Ε. Εμείς ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί αυτή την κοινή συνάντηση. Μια κοινή συνάντηση την οποία εμείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σημειώνουμε τη μεγάλη σημασία αλλά και την υψηλή αξία που θα έχει στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας όσο και των Ελληνοκύπριων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT