Εντός και Εκτός: Τι Οσλο, τι Ρόδος

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αναφερόμασταν χθες στον τουρκικό ισχυρισμό περί «ερευνών» του R/V BILIM-2 στα ανοιχτά της Μαρμαρίδας, όπως αυτός δημοσιοποιήθηκε από τον τουρκικό Τύπο. Σας ενημερώσαμε ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη. Αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί (με βάση τη NAVTEX 0735/24 του σταθμού της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην Αττάλεια) αφορά επιστημονικές έρευνες του συγκεκριμένου πλοίου σε περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου από τις 9 έως και τις 15 Αυγούστου. Οι Τούρκοι επιμένουν στον χαρτοπόλεμο με τις NAVTEX, καθώς αντιδρούν στην προαναγγελία των σημερινών δίχως πυρά ασκήσεων στα νοτιοανατολικά της Καρπάθου («Τρίαινα»), με τον ισχυρισμό ότι η περιοχή ανήκει σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας. Πρόκειται, βεβαίως, για την άσκηση που είχε αναβληθεί προσωρινά λόγω της έντασης στην Κάσο πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αν το δίλημμά σας είναι να επισκεφθείτε το Οσλο ή τη Ρόδο, την απάντηση έδωσε χθες το ΠΑΣΟΚ: προτιμήστε την πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Σχολιάζοντας απάντηση που δόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας περί υπολογισμού των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με βάση «την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών», από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «με μια πρόχειρη έρευνα, οι τιμές στα εγχώρια ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι έως και 60% υψηλότερες από τις τιμές για αντίστοιχες διαδρομές στη Βόρεια Ευρώπη. Για παράδειγμα, στη διαδρομή Οσλο – Κοπεγχάγη, που είναι οριακά μεγαλύτερη από τη διαδρομή Πειραιάς – Ρόδος και συγκεκριμένα 316 ναυτικά μίλια, έναντι 296 στη διαδρομή Πειραιάς – Ρόδος, μια τετραμελής οικογένεια με εσωτερική καμπίνα και αυτοκίνητο ταξιδεύει με 696 ευρώ, όταν στην Ελλάδα για την αντίστοιχη διαδρομή το κόστος ανέρχεται σε 1.105,50 ευρώ. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα πληρώνουμε 58,8% ακριβότερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από ό,τι οι Βορειοευρωπαίοι για μια διαδρομή μάλιστα οριακά έστω μικρότερη!». Πέρα, πάντως, από τη διαμάχη ΠΑΣΟΚ – κυβέρνησης, υπάρχει και μια πραγματικότητα την οποία δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψει κάποιος μέχρι τα στενά του Κάτεγατ για να τη διαπιστώσει.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι από χθες ο νέος διοικητής του Αγίου Ορους, μια και ο πρέσβης επί τιμή Αναστάσιος Μητσιάλης παραιτήθηκε από τη θέση έπειτα από μόλις επτά μήνες σε αυτό το πόστο. Η διοίκηση της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Ορους υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο έγινε χθες και η σχετική ανακοίνωση. Η παραίτηση του κ. Μητσιάλη εθεωρείτο από πολλούς αναπόφευκτη και προεξοφλείτο τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στεφανής θα ασχοληθεί με το Αγιον Ορος. Στις 9 Μαρτίου 2022, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Στεφανής τοποθετείτο με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους. Η επιλογή είχε γίνει, τότε, με βασικό κριτήριο την προσπάθεια να εντοπιστεί πιθανή κακόβουλη ρωσική επιρροή στην περιοχή και, βεβαίως, την… αστείρευτη ενέργεια του κ. Στεφανή, κάτι το οποίο του αποδίδουν δίχως δισταγμό εχθροί και φίλοι. Ο κ. Στεφανής είχε νωρίτερα διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Αμυνας (2019-21) ενώ στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά ορίστηκε και υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εν συνεχεία, διεκδίκησε με αξιώσεις την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, λαμβάνοντας το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. απέναντι στον Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος τελικά επικράτησε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Σκόπια. Αν και στην Ελλάδα πέρασε «στα ψιλά», είναι ιδιαίτερης σημασίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Σκοπός ήταν να μειωθούν οι εντάσεις από τον ακραίο τρόπο με τον οποίο φέρθηκαν οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας σε έλεγχο της προέδρου του Κοσόβου, Βγιόσα Οσμάνι, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Ο κ. Κούρτι δεν συναντήθηκε μόνο με τον κ. Μίτσκοσκι αλλά και τους ηγέτες του συνασπισμού VLEN, όπου περιλαμβάνονται και μέλη της αλβανικής κοινότητας της Βόρειας Μακεδονίας, που θεωρούνται, μάλιστα, επιρροής του πρωθυπουργού του Κοσόβου. Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τους ισχυρούς εκπροσώπους του αλβανικού στοιχείου στη Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή το DUI, το οποίο ο κ. Μίτσκοσκι κατηγορεί για υπονόμευση του κράτους. Ο «αντιαλβανισμός» των Σλαβομακεδόνων του VMRO είναι συστατικό στοιχείο του κόμματος και θα δούμε ακόμη πολλά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε προμηθεύσει πάνω από 20-22 αφαλατώσεις σε νησιά και έχουμε μισθώσει άλλες τόσες, και βεβαίως έχουμε παρέμβει σε πληθώρα έργων όπως είναι η αλλαγή δικτύων, η χρηματοδότηση γεωτρήσεων, συνδέσεων κ.λπ. Υπάρχει ανάγκη για πάνω από 250 παρεμβάσεις συνολικά στον νησιωτικό χώρο και αυτή τη στιγμή, σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, είμαστε σε διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης αυτών των παρεμβάσεων». Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας (ρ/σ Παραπολιτικά) Στέφανος Γκίκας και είναι ενδεικτικά του προβλήματος της λειψυδρίας…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT