Εντονη ανησυχία στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Εντονη ανησυχία στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση με επηρεασμό των τιμών – Σε εγρήγορση το Μαξίμου για τις μεταναστευτικές ροές.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η απειλή για γενικευμένη σύρραξη προκαλούν έντονη ανησυχία στην Αθήνα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σε ανοιχτή γραμμή με εταίρους και συμμάχους. Μια νέα γενικευμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί εύλογη ανησυχία για νέες αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, γενικότερα στην οικονομία. Το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει, άλλωστε, ότι οι κρίσεις εύκολα επηρεάζουν ευρύτερους τομείς.

Οσον αφορά την ενέργεια, εύλογα υπάρχει προβληματισμός για μια νέα ενεργειακή κρίση με επηρεασμό των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και κίνδυνο να διαταραχθούν οι οδοί μεταφοράς ενέργειας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επάρκεια διεθνώς, που αναμφίβολα θα προκαλέσει ένα ράλι ανόδου των τιμών.

Η πρόσφατη εμπειρία από τον πόλεμο στην Ουκρανία έδειξε ότι μια ενεργειακή κρίση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές κρίσεις, με αύξηση τιμών σε υπηρεσίες και αγαθά, με αύξηση του κόστους μεταφοράς και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για σειρά από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ολα αυτά μεταφράζονται σε αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, στα οποία ήδη υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση χωρίς να έχει γίνει η πλήρης διόρθωση από τις προηγούμενες αυξήσεις.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν τα δεδομένα, που μεταβάλλονται διαρκώς. Οπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, οι μεγάλες αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια την περασμένη Δευτέρα δείχνουν τη μεγάλη ευαισθησία που υπάρχει στις αγορές και τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσει η γενίκευση της κρίσης. «Οταν μόνο η φήμη για πιθανή έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων προκαλεί τέτοια αναταραχή, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί την επίπτωση που θα έχει μια πραγματική γενίκευση της σύρραξης», σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος.

Πέραν των επιπτώσεων στην οικονομία, για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια, υπάρχει εγρήγορση και για άλλα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Είναι δεδομένη η ανησυχία για ένα νέο μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα, που θα μπορούσε να λάβει μαζικά χαρακτηριστικά σε περίπτωση γενίκευσης των συγκρούσεων. Ακόμη και η σχετική φημολογία και η συνακόλουθη ανησυχία τροφοδοτούν την αύξηση των ροών. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Εβρο, και οι διαβεβαιώσεις του ότι η περιοχή «είναι ασφαλής και η ασφάλεια αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, την ώρα που όλο και περισσότερο οι πιέσεις εντείνονται από το περιβάλλον μας».

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, υπογράμμισε σε δηλώσεις του (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε αυτή την πολύ εύφλεκτη περιοχή, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι σε τεράστια κρίση και αναστάτωση, και το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένας νέος πόλεμος και κατάρρευση του Λιβάνου, ο οποίος φιλοξενεί ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρους και Παλαιστίνιους και λοιπούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί από προηγούμενους πολέμους».

Ενα άλλο σημείο που προσελκύει την προσοχή της κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν επιπτώσεις στον τουρισμό από μια γενικευμένη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή και τη συνακόλουθη ανησυχία που μπορεί να δημιουργηθεί εξαιτίας της γειτνίασης της χώρας μας με τη Μέση Ανατολή. Πάντως, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την πεποίθηση πως η χώρα μας έχει αποδείξει και σε πρόσφατες κρίσεις στο παρελθόν ότι μπορεί να διασφαλίσει ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες και αυτή η εμπιστοσύνη δεν είναι εύκολο να διαταραχθεί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην Αθήνα θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό ότι η χώρα μας διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που μπορεί και στην παρούσα συγκυρία να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT