Εντός και Εκτός: Στα όρη, στ’ άγρια βουνά

Εντός και Εκτός: Στα όρη, στ’ άγρια βουνά

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία η καλωδιωτή γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η οποία πήρε το όνομα του οραματιστή της Χαρίλαου Τρικούπη. Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα που συνόδευαν πάντα την κατασκευή της γέφυρας ήταν η απουσία σιδηροδρομικής γραμμής. Η επίσημη δικαιολογία ήταν έκτοτε ότι το κόστος θα διπλασιαζόταν και θα κατέληγε στη Δυτική Ελλάδα, όπου δεν υπήρχαν σιδηροδρομικές γραμμές, άρα τα χρήματα θα πήγαιναν στον… κουβά. Αυτή η δικαιολογία αντικρούεται, βέβαια, πολύ εύκολα, καθώς οι σιδηρόδρομοι είναι οι χερσαίες φλέβες του παγκόσμιου εμπορίου. Ας το έχουμε κατά νου μας, μια και στην Ελλάδα δημιουργούνται ξανά συνθήκες για σιδηροδρομικά δίκτυα που θα ενώνουν τη χώρα με την τεράστια ενδοχώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Εκτός εάν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι περίπου ό,τι ήταν και το 1830: πέντε λιμάνια και κάτι βουνά.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τις προηγούμενες ημέρες, προκλήθηκε σάλος από το γεγονός ότι σε συναυλία που διοργάνωσε στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης ακούστηκε από την τραγουδίστρια Ισίν Καρατζά το στρατιωτικό «Εμβατήριο της Σμύρνης», με τον γνωστό ανθελληνικό χαρακτήρα. Για το γεγονός ασκήθηκε κριτική στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία φέρεται να χρηματοδότησε τη συναυλία. Από την Περιφέρεια γίνεται προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης ενισχύθηκε με 2.000 ευρώ από την απελθούσα διοίκηση. Αναφέρεται ότι «ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης προσκόμισε καταστατικό επικυρωμένο από τις ελληνικές αρχές και όλα τα άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά και, ως εκ τούτου, έλαβε τα χρήματα της επιχορήγησης». Ενώ αναφέρεται ότι είναι αδύνατο «ως Περιφέρεια να “προκαθορίσουμε” το περιεχόμενο κάθε εκδήλωσης που χρηματοδοτούμε, ούτε να το “λογοκρίνουμε” εκ των προτέρων, ωστόσο οφείλουμε να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα». Εν ολίγοις, δεν έχει λεφτά το 2025. Ωστόσο η ζημιά έγινε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ενα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι θυμηθήκαμε πως ο ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος –και γενικά ανυπέρβλητο παλικάρι– Μίλτος Τεντόγλου είναι και σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν είναι ο μόνος, καθώς ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων, όπως και ο Στέφανος Ντούσκος του Πεζικού κ.ο.κ. Η πατρίδα τιμάει τους πρωταθλητές της, που ταυτόχρονα αποτελούν και πρότυπο ζωής για τους υπόλοιπους, με τη στολή και, βεβαίως, με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζει και ένα εισόδημα από το κράτος. Θα μπορούσε, ωστόσο, να κάνει και πράγματα για τους νέους που επιτυγχάνουν στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως, για παράδειγμα, να αλλάξει ο τρόπος προπόνησης των αθλητών οι οποίοι έχουν σημειώσει επιδόσεις και από τη στιγμή που εισέρχονται στη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ή τη Σχολή Ικάρων, υποχρεώνονται να προπονούνται –το πολύ– δύο φορές την εβδομάδα. Πρακτικά δηλαδή καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον πρωταθλητισμό και στην καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Δύσκολη η εξίσωση, αλλά αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος – μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι με ιδέες και άποψη για το θέμα. Ας τους ρωτήσουν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο ΤΟΠΟΣ

«Οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους, χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λύση. Μπορεί να πάνε στο χωριό, να πάνε στην ενδοχώρα». Στο «ενδοχώρα» που προτείνει η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη (τ/σ Οpen) μπορείτε να βάλετε ό,τι προτιμάτε, άλλωστε η Ελλάδα έχει ωραιότατους ορεινούς προορισμούς. Η κ. Βούλτεψη αντιμετώπισε, βεβαίως, το ζήτημα της ακρίβειας με έναν τρόπο συνολικά, παραθέτοντας στοιχεία, για παράδειγμα, από την πρόσφατη επίσκεψή της στο Βερολίνο, όπου ένα τόσο δα σνίτσελ κόστιζε 32 ευρώ. Βέβαια, τι να κάνει η κ. Βούλτεψη για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; Ή γενικά η κυβέρνηση; Μάγοι είναι; Ως τότε, αποφύγετε τα νησιά και πάρτε τα όρη, τ’ άγρια βουνά, που αυτή την εποχή πρέπει να έχουν και την τόσο αναγκαία δροσιά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτική της Ν.Δ. είναι πολιτική διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στη χώρα μας. Ο κ. Γεωργιάδης θα μείνει στην Ιστορία ως ο υπουργός που απλά κλείνει νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που γύρω φυτρώνουν ιδιωτικά». Αυτά είπε (ρ/σ 9,84) ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον –καρδιολόγο στο επάγγελμα– κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά τουλάχιστον ασκεί αντιπολίτευση χωρίς να πετάει πέτρες. Βέβαια, ξέχασα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν τον Πολάκη. Οχι για τομεάρχη, αλλά για πρόεδρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT