Ανοίγει η συζήτηση για αυστηροποίηση ποινών στη Βουλή

Ανοίγει η συζήτηση για αυστηροποίηση ποινών στη Βουλή

Μετά τα κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς εκ μέρους μελών της εθνικής αντιπροσωπείας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Τα κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς εκ μέρους μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, που επέφεραν νέα πλήγματα στην εικόνα του πολιτικού κόσμου λίγο πριν τεθούν σε παύση για τις θερινές διακοπές οι συνεδριάσεις στον Ναό της Δημοκρατίας και τα οποία ανάγκασαν τον κ. Κ. Τασούλα να λάβει πειθαρχικά μέτρα, άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση για την ανάγκη αυστηροποίησης του Κανονισμού της Βουλής και του Κώδικα Δεοντολογίας, ως εκ των προτεραιοτήτων, μάλιστα, για τη νέα σύνοδο από τις αρχές του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουλίου ο πρόεδρος της Βουλής επέβαλε πειθαρχικά μέτρα «για ανάρμοστη συμπεριφορά εντός και εκτός του Κοινοβουλίου» στον βουλευτή της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη και στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Στον πρώτο για επιθετική συμπεριφορά κατά υπαλλήλου σε χώρο αεροδρομίου και στη δεύτερη για απρεπή έκφρασή της κατά υπουργού σε συνεδρίαση επιτροπής. Τα μέτρα αυτά ήταν «μομφή και αποκλεισμός από συνεδριάσεις» για τον κ. Αυγενάκη και «ανάκληση στην τάξη» για την κ. Φωτίου. Ο κ. Τασούλας σε δηλώσεις του αναγνώριζε ότι «όλα αυτά που προβλέπει ο Κανονισμός Δεοντολογίας μπορεί να φαντάζουν στη σημερινή εποχή του κυνισμού και της μειωμένης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς ως ουτοπικά». Το ήπιο και αναποτελεσματικό των προβλεπόμενων «ποινών» είχε επισημανθεί και στις σχετικά πρόσφατες και ταραγμένες μνημονιακές περιόδους, εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς των στελεχών του κόμματος Μιχαλολιάκου – Κασιδιάρη, για τα χρόνια που βρίσκονταν στη Βουλή.

Τα περιστατικά που, έστω και αν δεν φέρουν ακραίες χρυσαυγίτικες υπογραφές όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο, πλήττουν τον θεσμό του Κοινοβουλίου, είναι τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό και γι’ αυτό σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει δρομολογηθεί η μελέτη και ο σχεδιασμός επικαιροποίησης του Κανονισμού και αυστηροποίησης των πειθαρχικών ποινών, μέσω των οποίων θα επιχειρείται στο μέλλον η αντιμετώπιση περιπτώσεων αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς.

«Παρακαλώ να σας έχω συμμάχους από εδώ και πέρα με τη συμπεριφορά σας και με την αποδοκιμασία τέτοιων συμπεριφορών, ώστε κάτι που σήμερα φαντάζει ουτοπικό, η αυτοπροστασία του κύρους μας, κάποτε να γίνει πραγματοποιήσιμο», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Τασούλας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού για την προστασία της ομαλής λειτουργίας των συνεδριάσεων, στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση της μέσω τεχνολογίας διασφάλισης τόσο της μη υπέρβασης του χρόνου που βάσει Κανονισμού έχουν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, όσο και της παρεμπόδισης να διακόπτουν τις συζητήσεις – φαινόμενα που αμφότερα προκαλούν δυσλειτουργίες στις συνεδριάσεις. Με πρότυπο το Ευρωκοινοβούλιο, υπήρξε σκέψη να «κλείνουν» μέσω του κεντρικού συστήματος τα μικρόφωνα για τους «απείθαρχους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT