Εντός και Εκτός: Ούτε τα βασικά…

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σας μετέφερα χθες την επίσημη αντίδραση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για το «Εμβατήριο της Σμύρνης» που ακούστηκε στην Κομοτηνή, σε ελληνικό έδαφος, σε ένα σύλλογο ο οποίος μάλιστα χρηματοδοτείται από το επίσημο κράτος. Η περιφέρεια ουσιαστικά προανήγγειλε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει το 2025 τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, όπως ονομάζεται. Βέβαια, όπως παρατηρεί φίλος της στήλης και έμπειρος σε αυτά τα θέματα, ήδη ο όρος «Δυτική Θράκη» είναι πολιτικά μη αποδεκτός, καθώς υποκρύπτει χωριστική πρόθεση, δηλαδή έναν υφέρποντα αλυτρωτισμό. Αν μη τι άλλο, οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έπρεπε να το σκεφτούν, ειδικά καθώς έχουν την ευθύνη για μια περιοχή όπου η δράση του γνωστού προξενείου είναι γνωστή και εντατική. Διαφορετικά, γιατί να μη ζητήσει του χρόνου κάποιος χρηματοδότηση για εκδηλώσεις συλλόγου με το όνομα «Καρά Αλή Πασάς» ή «Κεμάλ Ατατούρκ». Ούτε τα βασικά…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η «ενέδρα» του Κάρπαλακ ή, όπως προτιμούν να τη θυμούνται οι Σλαβομακεδόνες, «η σφαγή του Κάρπαλακ», ήταν ίσως το πιο πολύνεκρο περιστατικό στις εθνοτικές εντάσεις του 2001 ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εθνότητες της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανήρτησε τη φωτογραφία των δέκα στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην ενέδρα των Αλβανών αυτονομιστών στις 8 Αυγούστου 2001 λέγοντας ότι «δεν θα ξεχαστούν». Οι συγκρούσεις του 2001 κατέληξαν εκείνη τη χρονιά στη γνωστή Συμφωνία Πλαισίου της Οχρίδας, που είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή δημιουργία μεγάλων αλβανικών κομμάτων, με σημαντικότερο το DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός κυβέρνησης. Οι αντιαλβανικές κορώνες των Σλαβομακεδόνων εθνικιστών ακούγονται κάπως παράταιρα στους εξωτερικούς παρατηρητές, ωστόσο το VMRO-DPMNE δεν κρύβει την αντιπάθειά του προς το αλβανικό στοιχείο μέσα και έξω από τη χώρα. Και αυτή η στάση απλώς προμηνύει περισσότερα προβλήματα για την ιδεολογικά αντιδυτική (παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα) κυβέρνηση των Σκοπίων.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης (φωτογραφία) ανέλαβε χθες να διαψεύσει –εγγράφως– ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει κάποιο προεδρικό διάταγμα για την αγορά νέου συστήματος παρακολούθησης τύπου Predator για τις ανάγκες της ΕΥΠ. Η αλήθεια είναι ότι, μέσα σε αυτόν τον πολιτικό ορυμαγδό μετά τις ανακοινώσεις του Αρείου Πάγου, θα ήταν κάπως περίεργο κάτι τέτοιο. Το θέμα έφτασε στη Βουλή από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση κάποια δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου είχε ήδη διαβουλευθεί με τα συναρμόδια υπουργεία για την προμήθεια κάποιου λογισμικού παρακολούθησης, ζητώντας μάλιστα τη γνώμη για το αν τηρούνται τα εχέγγυα που ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, στην έγγραφη απάντηση του κ. Φλωρίδη σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με τα αναφερόμενα στην εν θέματι Κοινοβουλευτική Ερώτηση, καθώς δεν του έχει τεθεί προς διεργασία οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Λευκωσία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εγρήγορσης λόγω των πιθανών κινδύνων που κρύβει η διάχυση του πολέμου στον Λίβανο. Τις τελευταίες ημέρες η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διπλωματική εγρήγορση, όπως προκύπτει από τις πολύ εντατικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών κ. Κόμπου. Χθες μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν αλ Σαφάντι, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι. Ενώ υπήρξε και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ε.Ε. ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο για να συναντηθεί με τον Μπαντρ Αμπντελάτι, που πριν από περίπου ένα μήνα αντικατέστησε στην κορυφή της αιγυπτιακής διπλωματίας τον Σάμεχ Σούκρι. Εκτοτε έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο ακόμα μία φορά. Και, βεβαίως, αυτές είναι οι γνωστές κινήσεις της κυπριακής διπλωματίας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τόσο έντονη ρευστότητα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η κατάρρευση του ΕΣΥ δεν είναι αποτέλεσμα “αστοχίας” ή “λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων”, αλλά οργανωμένο σχέδιο για την είσοδο ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων στη δημόσια υγεία, ώστε να κάνουν “ρεσάλτο” στο δημόσιο χρήμα. Η Ελληνική Λύση έχει καταγγείλει ονομαστικά τους αυτουργούς και τους ωφελημένους από την απάνθρωπη συμπεριφορά της κυβέρνησης στους ήρωες υγειονομικούς που κρατούν με τεράστιες προσωπικές θυσίες όρθιο ό,τι έχει απομείνει από το ΕΣΥ. Η υποτονική και “θεωρητικού τύπου” αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι και στη διάλυση της δημόσιας υγείας, Κασσελάκης και Ανδρουλά-κης λειτουργούν ως πολιτικά “δεκανίκια” της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Αυτά λέει η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου με τη γνωστή διάθεση «τσουβαλιά-σματος» όλων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT