Επανεκκίνηση από το Μαξίμου

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις ενόψει και ΔΕΘ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών προετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο οι σχετικές δράσεις να μπορούν να παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, και παράλληλα να ενεργοποιηθούν άμεσα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης μετριούνται από τους πολίτες με βάση το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η καθημερινή διαβίωση. Καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο επανεκκίνηση με στόχο στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου να έχει βελτιώσει τα ποσοστά της σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχουν δοθεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες στους υπουργούς, ώστε να εστιάσουν σε δράσεις που θα σηματοδοτήσουν τη φυγή προς τα εμπρός.

Το επίμονο πρόβλημα της ακρίβειας αναγνωρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό και υπάρχει η παραδοχή ότι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση πάταξης της αισχροκέρδειας, οι πολίτες αναμένουν περισσότερα. Στην κατεύθυνση αυτή, ως πρώτο μέτρο αναμένεται η αναβάθμιση και επέκταση της πλατφόρμας e-Καταναλωτής. Παράλληλα, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών.

Ψηλά στην ατζέντα η ακρίβεια, η υγεία, το δημογραφικό, η απονομή δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη λειψυδρία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον τομέα της υγείας, όπου η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης αφορά 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να γίνουν περισσότερο ελκυστικές οι προκηρύξεις θέσεων ιδιαίτερα για γιατρούς, όπου παρατηρείται απροθυμία για στελέχωση θέσεων, κυρίως σε νησιά και ακριτικές περιοχές. Παράλληλα, αναμένονται επιπλέον μέτρα για τον εξορθολογισμό του προγραμματισμού χειρουργείων, αλλά και μέριμνα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων.

Το ζήτημα του δημογραφικού αναβαθμίζεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και για την αντιμετώπισή του υλοποιούνται μια σειρά από προγράμματα, που αφορούν την επιδότηση της απόκτησης στέγης ώστε να βοηθηθούν νέα ζευγάρια και να ενθαρρυνθούν στη δημιουργία οικογένειας, ενώ ενισχύεται και το πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών. Στην κοινωνική πολιτική αναμένονται παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη χορήγηση των επιδομάτων, ενώ προωθείται η αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας με ψηφιοποίηση λειτουργιών τους. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Ο νέος δικαστικός χάρτης θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνουν καθήκοντα οι πρώτοι 500 δικαστικοί αστυνομικοί, που θα αναλάβουν εργασίες όπως η επίδοση δικογράφων και η φύλαξη χώρων δικαστηρίων, το οποίο σήμερα γίνεται από την αστυνομία. Υπολογίζεται ότι σταδιακά θα αποδεσμευθούν περίπου 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα διατεθούν για τις υπηρεσίες αστυνόμευσης προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να δρομολογηθεί η υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα ως ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόβλημα εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής καθιστά επιτακτική την ανάγκη πλήρους αναμόρφωσης της πολιτικής διαχείρισης υδάτων και στην κατεύθυνση αυτή στοχεύουν οι παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα θα κινηθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, και στη ΔΕΘ αναμένεται να παρουσιαστούν λεπτομερώς οι δράσεις και ο σχεδιασμός των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Μαζί με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων στο πλαίσιο του εφικτού, με βάση και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT