Εντός και Εκτός: Νέα τουρκική αεροπορική βάση στο Νταλαμάν

Εντός και Εκτός: Νέα τουρκική αεροπορική βάση στο Νταλαμάν

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μάθαμε χθες για το συνεργείο των Τούρκων που εκτελούσε εργασίες συντήρησης σε κεραία κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, εν γνώσει του παρόχου, αλλά χωρίς ειδική άδεια. Μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι τέτοιες εργασίες έχουν γίνει και σε άλλα νησιά. Τι ακριβώς σημαίνει όλο αυτό, το καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα στην Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι περισσότερο. Ωστόσο, όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει ένα κράτος ασύνδετο και ξεχαρβαλωμένο όπου οι ρητορικές κορώνες περί ετοιμότητας, αποφασιστικότητας και ισχύος περισσεύουν, αλλά όπως φαίνεται, η κανονική δουλειά δεν γίνεται. Επιπλέον, κάποιοι θα έλεγαν ότι στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ειδικά στις ακριτικές περιοχές, Θράκη και νησιά Ανατολικού Αιγαίου, ίσως η διαδικασία να πρέπει να είναι κάπως πιο αυστηρή.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία αεροπορικής βάσης στο Νταλαμάν της επαρχίας των Μούγλων, σε μια περιοχή όχι μακριά από τη Ρόδο. Στο Νταλαμάν, το οποίο είναι ένα αεροδρόμιο που «σηκώνει» αρκετή από την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού προς τουριστικά θέρετρα, λειτουργεί ήδη μια προκεχωρημένη βάση της τουρκικής αεροπορίας. Μάλιστα πολλά από τα F-16 που έχουν συχνά στο παρελθόν εμπλακεί σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά, κατέφυγαν εκεί. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκεί θα δημιουργηθεί πλέον η 16η Διοίκηση ως Βάση Αεριωθούμενων Αεροσκαφών. Αν και μένει να φανεί πώς ακριβώς θα αναπτυχθεί η συγκεκριμένη αεροπορική βάση, είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα επιθυμεί να έχει ταχύτερη πρόσβαση σε ένα βασικό σημείο τουρκικού ενδιαφέροντος που είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του έχει κυριολεκτικά γυρίσει όλη την Ελλάδα. Βρέθηκε στη Δυτική Μακεδονία (Δεσκάτη, Γρεβενά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Εδεσσα, Σκύδρα και Γιαννιτσά), στη Ζάκυνθο και την Πάτρα, και σήμερα θα συνεχίσει στην Εύβοια, όπου θα βρεθεί το πρωί στη Χαλκίδα και το βράδυ στην Κύμη για να μιλήσει με κατοίκους και φορείς. Ο κ. Γερουλάνος «τρέχει», σε γενικές γραμμές στην επαρχία, ενδεχομένως σε ασυνήθιστους ρυθμούς και για τον ίδιο, καθώς εκλέγεται στην Α΄ Αθηνών. Ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ του 2024 δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 2009, καθώς η βάση του βρίσκεται μακριά από τα αστικά κέντρα. Ο κ. Γερουλάνος έχει προσωπική εμπειρία από αυτές τις εντατικές περιοδείες, αν και τότε, το 2009, βρισκόταν σε ένα εντελώς διαφορετικό πόστο. Αναλόγως κινούνται, βεβαίως, και άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στη Χαλκιδική. Υποθέτω ότι –μέρες που είναι– οι υποψήφιοι συνδυάζουν και το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς πρόκειται για περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και… πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Βόρειο Αιγαίο και η Θεσσαλία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2024, με βάση διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και την αντικατάστασή του από ψηφιακό τέλος συναλλαγής σε συναλλαγές που θα ορίζονται ρητά. Η απαλλαγή των πληγεισών περιοχών από τον ΕΝΦΙΑ ήταν, βεβαίως, αναμενόμενη. Πολίτες των οποίων τα σπίτια, οι επιχειρήσεις ή οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται από έναν φόρο ο οποίος υπολογίστηκε με βάση περιουσιακά στοιχεία τα οποία ενδέχεται ακόμα και να μην υπάρχουν πλέον. Πιο σημαντική, βεβαίως, από αυτές τις φοροαπαλλαγές είναι οι περιοχές αυτές, κυρίως η Θεσσαλία, κρίσιμες για τον πρωτογενή τομέα, να παραμείνουν παραγωγικές.

Η ΑΤΑΚΑ

Οπως πληροφορηθήκαμε χθες από τον υφυπουργό Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου (τ/σ Mega) η κυβέρνηση στην οποία τυγχάνει να συμμετέχει και ο ίδιος είναι «η μόνη που άπλωσε το χέρι και πήρε από τα ταμεία των πολυεθνικών και μεγάλων κεφαλαιούχων, χρήμα και το έδωσε στον λαό». Πέρα από τη φυσική, ανθρώπινη αντίδραση, δηλαδή το ρίγος στη ραχοκοκαλιά που οπωσδήποτε αισθάνθηκε όποιος άκουσε τον υφυπουργό Μεταφορών, ίσως και να σκέφτηκε ότι ο κ. Οικονόμου μπορεί να ετοιμάζεται για μια ακόμα μεταγραφή (ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, μεταγράφηκε στη ΔΗΜΑΡ και από το 2015 εκλέγεται με τη Ν.Δ.), αυτή τη φορά ίσως με το ΚΚΕ, που έχει αν μη τι άλλο, την απόλυτη τεχνογνωσία στις ρητορείες εναντίον του κεφαλαίου. Κάπως έτσι μπορεί να μας διασωθεί και κανένα εγκεφαλικό κύτταρο, που ούτως ή άλλως με αυτή τη ζέστη τελούν υπό πολιορκία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT