Δεξιά στροφή και μέσω Αγίου Ορους

Η επιλογή του Αλκιβιάδη Στεφανή ως νέου διοικητή του Αγίου Ορους είναι ακόμη μια ψηφίδα στην καταγραφή της δεξιάς στροφής της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώνεται σε μια σειρά από επιλογές το τελευταίο διάστημα και έγινε αισθητή και στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του Αλκιβιάδη Στεφανή ως νέου διοικητή του Αγίου Ορους είναι ακόμη μια ψηφίδα στην καταγραφή της δεξιάς στροφής της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώνεται σε μια σειρά από επιλογές το τελευταίο διάστημα και έγινε αισθητή και στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων. Η δεξιά στροφή, για τους γνωρίζοντες τους συσχετισμούς στο Μαξίμου, είναι αισθητή και στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στελέχη στα οποία είχε αποδοθεί ένα περισσότερο προοδευτικό πρόσημο φαίνεται ότι βιώνουν περίοδο μειωμένης επιρροής έναντι στελεχών της λεγόμενης «παραδοσιακής Δεξιάς», που διάγουν περίοδο ανεβασμένων μετοχών. Οι σοβαρές απώλειες στις ευρωεκλογές καλλιέργησαν το έδαφος γι’ αυτή τη μετατόπιση συσχετισμών, αφού φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη πως η Ν.Δ. θα πρέπει να φροντίσει να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά της, με δεδομένο ότι από την πλευρά του πολιτικού Κέντρου, για την ώρα τουλάχιστον, δεν διαμορφώνεται πειστική εναλλακτική πρόταση.

Περιμένοντας τα γκάλοπ

Οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος θα δείξουν κατά πόσον η νέα τάξη πραγμάτων ήρθε για να μείνει. Αν η Ν.Δ. αρχίσει να «τσιμπάει» σε ποσοστά σε σχέση με τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα εάν καταφέρει να παγιωθεί σε ποσοστά άνω του 30%, θα πρέπει να θεωρείται παγιωμένος ο νέος συσχετισμός δυνάμεων.

Ξεκαθάρισμα τον Οκτώβριο

Και αν στο Μαξίμου η μετατόπιση ισχύος εξελίχθηκε αθόρυβα, δεν συμβαίνει το ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι προεξοφλούν ένα ηχηρό ξεκαθάρισμα το φθινόπωρο και σχεδόν βέβαιη θεωρείται μια νέα διάσπαση. Ο άγνωστος Χ στην εξίσωση είναι πόσο ενιαία θα κινηθούν οι λεγόμενοι «87», η εσωκομματική αντιπολίτευση που αμφισβητεί καίριες επιλογές της ηγεσίας. Ισχυρό κομματικό στέλεχος, ένας από τους «87», αναφέρει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης ταύτιση απόψεων, αλλά διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθούν. «Κάποιοι θέλουν να μείνουν στο κόμμα, άλλοι υποστηρίζουν ότι μια νέα διάσπαση είναι η καλύτερη στρατηγική για να κλονιστεί ο Κασσελάκης, ορισμένοι προεξοφλούν περαιτέρω δημοσκοπική κάμψη, που θα πριονίσει ακόμη περισσότερο την ηγεσία, υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι δεν πρόκειται να του χαρίσουμε το κόμμα και όσα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Γενικά, “87” ως μια ενιαία ομάδα δεν υπάρχουν», καταλήγει.

Τι θα κάνει ο Πολάκης

Ενόψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, από πολλούς το ενδιαφέρον στρέφεται στις επιλογές του Παύλου Πολάκη. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον διαγράψει μεν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά να τον κρατήσει στο κόμμα ερμηνεύθηκε ως πρόθεση να τον επαναφέρει και στην Κ.Ο. στο συνέδριο ή λίγο πριν από αυτό. Ωστόσο, αυτή η «μισή διαγραφή», σε συνδυασμό με την απροθυμία της Κουμουνδούρου να αποδοκιμάσει ευθέως την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Πολάκης εναντίον της Αθηνάς Λινού, εκλαμβάνεται και ως φοβική στάση απέναντι σε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να στοιχίσει πίσω του σημαντικό τμήμα του κομματικού «στρατού», και μάλιστα το πιο τοξικό. «Ο Πολάκης, αντί να τιμωρηθεί, βγήκε σημαντικά ενισχυμένος από τη διαγραφή του», εκτιμά κομματικό στέλεχος, που σπεύδει να παραπέμψει στις διαδικτυακές παροτρύνσεις κάτω από κάθε ανάρτηση του διαγραφέντος βουλευτή, να κινηθεί για να αναλάβει εκείνος την ηγεσία του κόμματος.

Σκιαμαχίες για τη διαδικασία

Στο ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι για την ηγεσία περιοδεύουν και σκιαμαχούν για τα διαδικαστικά. Αναμένεται, πάντως, αυτή την εβδομάδα να αφήσουν ήσυχους τους παραθεριστές, βάζοντας άνω τελεία στην προεκλογική κινητικότητα για να ξεκουραστούν λίγο και οι ίδιοι. Από τις περιοδείες τους έχουν να αφηγηθούν ενδιαφέρουσες ιστορίες. Ενας εκ των υποψηφίων, για παράδειγμα, έλεγε ότι κανείς δεν έχει αντιληφθεί αυτό που συντελείται στη βάση και δείχνει ότι το κόμμα είναι έτοιμο για πλήρη επαναφορά στις παλιές, ένδοξες εποχές. Πέρα από την ενθουσιώδη υποδοχή που εισπράττει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο συγκεκριμένος έχει να λέει για στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ όταν θεώρησαν ότι το κόμμα δεν έχει πια να τους δώσει κάτι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και τώρα ψάχνονται να επιστρέψουν. «Κάποιος που είχε φύγει για τον Βελόπουλο μου είπε ότι θέλει να γυρίσει και κάποιος άλλος, που είχε πάει στον Λεβέντη», αναφέρει. Τους θέλει πίσω όλους αυτούς το ΠΑΣΟΚ, άραγε;

«Πιεσόμετρα» για τον Αύγουστο

Οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου δείχνουν ότι η τράπουλα έχει ανακατευτεί για τα καλά. Στο επιτελείο ενός εκ των επικρατέστερων για την ηγεσία υποψηφίων επικαλούνται την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας και δηλώνουν ότι δεν έχει νόημα να ασχολείται κάποιος με τις δημοσκοπήσεις όταν όλος ο κόσμος σκέφτεται μόνο τις διακοπές. Αυτό το λένε έχοντας κατά νουν την πιο πρόσφατη μέτρηση που πήραν στα χέρια τους και δείχνει συνωστισμό τεσσάρων υποψηφίων σε ποσοστά από 17% έως 22%. Οσον αφορά την αντιπαράθεση για το μητρώο στελεχών και τα στοιχεία που δόθηκαν στους υποψηφίους και προκάλεσαν την αντίδρασή τους, ορισμένοι κάνουν λόγο για «μαγείρεμα» της νυν ηγεσίας ώστε να διατηρήσει πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. «Επικαλούνται μια γραφειοκρατία, που εφαρμόζεται a la carte», σημειώνει κομματικό στέλεχος και προσθέτει ότι «πριν καλά καλά ανακοινωθούν οι υποψήφιοι στις εκλογές, παίρνουν όλες τις λίστες και βομβαρδίζουν τον κόσμο με μηνύματα. Τώρα μας πήρε ο πόνος για διαρροή προσωπικών δεδομένων;».

Τα πεντηκοστά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Σε κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες, το ΠΑΣΟΚ πενηνταρίζει. Δεδομένων όσων πέρασε το κόμμα, που απειλήθηκε ακόμη και με εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη, αυτά τα πρώτα -ήντα αξίζει να γιορταστούν. Και από τη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν γιορτή για την 3η Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρει κομματικό στέλεχος, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί κατά τον φετινό εορτασμό στη συναισθηματική πτυχή, στην ιστορία και στη διαχρονική πορεία του κόμματος. Κάπου στο βάθος ακούγονται οι πρώτες νότες του Carmina Burana και ξεπροβάλλει το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο. Το γραφείο προέδρου, που έχει αναλάβει τις προετοιμασίες, επιδιώκει στην εκδήλωση να παραστούν όλοι οι εν ζωή ηγέτες του κόμματος, ώστε να τιμηθεί η διαδρομή τους, αλλά και στελέχη από αδελφά κόμματα και από τους ευρωσοσιαλιστές. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT