Φωτιά στην Αττική: Διπλή αγωνία για την κυβέρνηση

Φωτιά στην Αττική: Διπλή αγωνία για την κυβέρνηση

Στόχος η ταχύτερη δυνατή κατάσβεση της πυρκαγιάς και η διαχείριση της επόμενης ημέρας

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επόμενη ημέρα μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση καθώς, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, θα απαιτηθεί να κινηθεί άμεσα και πολυεπίπεδα ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που θα αφήσει πίσω της η πυρκαγιά στην Αττική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα την Κυριακή, όταν κατέστη σαφές ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιο δύσκολη πυρκαγιά του καλοκαιριού, με το επίκεντρο της καταστροφής να πλήττει για άλλη μια φορά την Αττική. Από τα ξημερώματα χθες ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και νωρίς το πρωί επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρήσεων, για την κατάσταση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αμέσως μετά επέστρεψε στο Μαξίμου, όπου σε ανοιχτή γραμμή με τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη ενημερωνόταν διαρκώς για τις εξελίξεις, ενώ αργά το απόγευμα βρέθηκε και πάλι στο κέντρο επιχειρήσεων.

Οπως ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα επιχειρησιακά στελέχη που διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία και λαμβάνουν αποφάσεις για την ανάπτυξη του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, την αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων, τη διάθεση των δυνάμεων, την προτεραιοποίηση των αναγκών. Από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά βρισκόταν σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση συντονισμού των διαθέσιμων δυνάμεων από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντικές ομάδες, τον στρατό. Για τη δυναμική εξέλιξη του φαινομένου υπήρχε ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης, ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων συνδρομής από τρίτες χώρες είτε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού είτε διμερώς.

Στην Αθήνα επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες το πρωί επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς ήδη από την Κυριακή ήταν σαφές ότι η πυρκαγιά θα αφήσει πίσω της μεγάλη καταστροφή, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Στόχος είναι αμέσως μετά την κατάσβεση να κινητοποιηθούν συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για τη χορήγηση των πρώτων αποζημιώσεων για την κάλυψη άμεσων αναγκών των πληγέντων. Παράλληλα, να γίνει καταγραφή των καταστροφών σε υποδομές ώστε να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν και ταυτόχρονα να αρχίσει ο καθαρισμός των περιοχών που κάηκαν και ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, που κρίνονται αναγκαία έπειτα από κάθε πυρκαγιά.

Τις εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς παρακολουθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε αργά χθες το απόγευμα το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Το μήνυμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη προς τις δυνάμεις που μάχονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και όλα τα υπόλοιπα θα τεθούν μετά. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε σε δήλωσή του την υποστήριξη στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, ενώ έθεσε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης. «Αυτή την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε χθες το πρωί την περιοχή του Βαρνάβα και συνομίλησε με κατοίκους για την κατάσταση και τα προβλήματα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ανικανότητα να προστατεύσει τη φύση και τις περιουσίες των Ελλήνων.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για «ασυγχώρητο έγκλημα» και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι εδώ και 13 μήνες το κόμμα της έχει καταθέσει στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις για τη δασοπροστασία.

Συνδρομή από την Ε.Ε.

Συνδρομή από κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού άρχισε να φθάνει από χθες το βράδυ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικώς με την Κομισιόν, αλλά και τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Κροατίας, προκειμένου να ζητήσει περαιτέρω βοήθεια (και πτητικά μέσα). Με βάση το ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν: Η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμενόταν να φθάσει χθες το βράδυ, καθώς και 180 πυροσβεστών της πολιτικής προστασίας και 55 φορτηγών. Η Ιταλία με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair. Και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα. Αναμένεται να ανταποκριθεί και η Ισπανία. Βοήθεια έχει προσφερθεί να παράσχει και η Τουρκία διά του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Στο πεδίο αναπτύσσονται δυνάμεις από τουλάχιστον 40 πυροσβέστες από τη Ρουμανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT