Σκηνικό νέας ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενταση μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου ώστε να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για μια δίχως αύριο σύγκρουση Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα, και –ενδεχομένως– ακόμη και για μια νέα διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πιθανώς θα απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση και τα συνεπακόλουθα προνόμια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται πως εισέρχεται η Κουμουνδούρου με την από 5 Αυγούστου έγγραφη παραίτηση του κ. Οθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Ηλιόπουλος επικαλείται ως αιτία παραίτησης τις αυξημένες επιστημονικές-επαγγελματικές υποχρεώσεις του στις ΗΠΑ και αναφέρει ευθέως ότι με την πράξη του επιθυμεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε να γίνει βουλευτής ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος. Για να συμβεί αυτό όμως, σύμφωνα με τα θεσμικά προβλεπόμενα, θα πρέπει να παραιτηθούν του δικαιώματος να τον διαδεχθούν –βάσει της θέσης που έχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας– κατά σειράν πέντε πρόσωπα, καθώς ο κ. Κασσελάκης είχε τοποθετηθεί στην τελευταία και τιμητική θέση της λίστας. Είναι οι Πόπη Τσαπανίδου, πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Μιχ. Καλογήρου, πρώην υπουργός, Τζένη Λιβαδάρου, πολιτικός μηχανικός, Αθ. Τσακρής, καθηγητής ΕΚΠΑ και η Ζωρζέτα Λάλη, νομικός.

Ως προς τα διαδικαστικά, το «επόμενο βήμα» θα γίνει μόλις αρχίσουν ξανά οι εργασίες της εθνικής αντιπροσωπείας, στα τέλη Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι περίπου την ίδια περίοδο, το «πειθαρχικό» θα κληθεί να λάβει απόφαση για το αν θα παραπέμψει ή όχι στην Κεντρική Επιτροπή προς διαγραφή τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, όπως ζητούν δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με το ενδεχόμενο μιας παραπομπής του να θεωρείται από τμήμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης «αιτία πολέμου» με την ηγεσία. Μικρό χρονικό διάστημα μετά δε, είναι δρομολογημένη ακόμα μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (7-8/9), ενώ στη συνέχεια θα συγκληθεί και το επίσης κρισιμότατο Καταστατικό Συνέδριο (4-6/10).

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Οι επιλαχόντες

Στην πρώτη μετά τις θερινές διακοπές συνεδρίαση της Ολομέλειας, λοιπόν, θα ανακοινωθεί η παραίτηση Ηλιόπουλου. Παράλληλα, θα κληθεί η πρώτη επιλαχούσα, δηλαδή η κ. Τσαπανίδου, να παραλάβει τη βουλευτική έδρα, με τις συζητήσεις στο παρασκήνιο τις πρώτες αυτές στιγμές να μη δείχνουν αρνητική εκ μέρους της διάθεση. Ακόμα, όμως, και αν έπειτα από παρότρυνση του κ. Τσίπρα οι προσκείμενοι στον πρώην πρόεδρο Τσαπανίδου και Καλόγηρου δεν αποδεχθούν, υπάρχει «στο τέλος» το εμπόδιο της κ. Λάλη, η οποία μετά την πρόσφατη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολιτικά στους κόλπους της Νέας Αριστεράς, καθώς είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν προτίθεται να αφήσει την έδρα. Τούτων δοθέντων, με τα σημερινά δεδομένα δεν μοιάζει ως πιθανό σενάριο, ο κ. Κασσελάκης που πραγματοποιεί συχνές επισκέψεις στο μέγαρο της Βουλής με διάφορες αφορμές, να εισέρχεται στον χώρο διαθέτοντας και τη βουλευτική ιδιότητα.

«Ο Οθων Ηλιόπουλος παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Ελληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, ενώ σε ανάλογου περιεχομένου σχόλια προέβησαν και στελέχη προσκείμενα στον κ. Κασσελάκη, καθιστώντας σαφές ότι βούληση του νυν προέδρου είναι να ηγηθεί και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν μια τέτοια προοπτική σταματήσει από ανθρώπους του προκατόχου του, τότε το μέτωπο μεταξύ των Τσίπρα – Κασσελάκη, που παραμένει ενεργό δημοσίως από τον σημερινό πρόεδρο, θα προσλάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Το γιατί έχει διαρραγεί η σχέση μου με τον Αλέξη πρόσφατα θα το παρουσιάσω σε επόμενο άρθρο. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να ξέρει τους λόγους», γράφει ο ίδιος σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε προχθές στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο». Δύο ημέρες νωρίτερα σε συνέντευξή του (ΕΡΑ) σημείωνε: «Οποιες διαφωνίες έχω με τον προκάτοχό μου είναι όσον αφορά τη διαχείριση του κόμματος τον τελευταίο καιρό».

Πέραν του προσωπικού στοιχείου μιας τέτοιας σύγκρουσης αναμένεται να προκληθούν και νέες σοβαρές αναταράξεις στους κόλπους της ήδη τραυματισμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ένα από τα ερωτήματα να αφορά τη δυνατότητα ειρηνικής «συνύπαρξης» της κ. Τσαπανίδου με τους «προεδρικούς». Την ίδια στιγμή επικρατεί δυσαρέσκεια για την κατάσταση που επικρατεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ και άλλων βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου σύμφωνα με πληροφορίες του σημερινού προέδρου της Κ.Ο. Σωκ. Φάμελλου, που είναι ήδη αποδυναμωμένος. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 35μελή Κ.Ο., δηλαδή μόλις τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ.

Μια προαναγγελθείσα αποχώρηση από τη Βουλή

Η υποβολή παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα εκ μέρους του κ. Οθωνα Ηλιόπουλου ήρθε ως ο επίλογος σε μία σχεδόν προαναγγελθείσα υπόθεση.

Στην «Κ» (7/3/2024, Αντ. Αντζολέτος) διαβάζουμε: «Τις τελευταίες ημέρες, η σεναριολογία φούντωσε σε σχέση με το αν ο καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Οθωνας Ηλιόπουλος, θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ή τα βουλευτικά του καθήκοντα. Στις πληροφορίες πως το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χάρβαρντ φέρεται να ζητεί “αυστηρή στεγανοποίηση” ανάμεσα στους δύο ρόλους που κατέχει, του καθηγητή και του εκπροσώπου ενός κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε μιλώντας στο Attica TV: “Τρέχω μια κλινική, τρέχω ένα εργαστήριο. Υπάρχει ένας φόρτος εργασίας, που νομίζω κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα δημιουργήσει το ερώτημα τι κρατάω, τι αφήνω”». Ελάχιστα 24ωρα αργότερα επαναλάμβανε: «Παραμένω μάχιμος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ». Στην τωρινή επιστολή του, ο κ. Ηλιόπουλος επανέρχεται στα περί «φόρτου εργασίας» και παραιτείται.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι όταν προ ενός έτους είχε και πάλι συζητηθεί ένα τέτοιο, μέσω διαδοχικών παραιτήσεων, σενάριο, ο νυν πρόεδρος είχε πει κατηγορηματικά πως δεν επιθυμεί παραίτηση βουλευτών υπέρ του.

Την ίδια περίοδο και πέραν του κ. Ηλιόπουλου, και η κ. Ελενα Ακρίτα είχε δηλώσει πως δεν ήταν στις προθέσεις της να παραιτηθεί ώστε δι’ αυτής της διαδικασίας να εισέλθει ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος στο Κοινοβούλιο, ενώ ο κ. Αποστολάκης –επίσης βουλευτής μέσω του Επικρατείας και εκ των στελεχών που βρίσκεται στο πλευρό του κ. Κασσελάκη– δεν είχε λάβει θέση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT