Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τη νέα και τεράστιας έκτασης καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την αποπομπή του Βασίλη Κικίλια, ενώ την παραίτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ζητεί η Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος θέτει θέμα παραίτησης του ιδίου του πρωθυπουργού.

Η καταγγελία Κασσελάκη για τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην Αττική τη Δευτέρα και η απάντηση της Πυροσβεστικής.

Πάντως, ειδικότερο «μέτωπο» άνοιξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, με αφορμή την καταγγελία του κ. Κασσελάκη ότι κατά την προχθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας είδε προσωπικά στο σύστημα μόνο τρία αεροσκάφη να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Κατόπιν τούτου ζήτησε επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούσαν τις κρίσιμες ώρες στα φλεγόμενα μέρη της Αττικής. Αμεση ήταν η απάντηση από πλευράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: «Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων τις ημέρες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα Αττικής», τονίζεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωση, «επιχείρησαν: στις 11 Αυγούστου 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Στις 12 Αυγούστου 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα). Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13.00, 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα)». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά “σε κύκλους”. Που σημαίνει ότι δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο». Ενώ, τέλος, ειδικότερα για το χρονικό διάστημα που βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Συντονιστικό και κατά δήλωσή του –όπως προαναφέρθηκε– είδε να επιχειρούν «μόνο τρία αεροσκάφη», υπογραμμίζεται: «Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, το χρονικό διάστημα από τις 19.30 έως τις 21.00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, που επιμένει στη θέση του «να υπάρξει άμεση αποπομπή του κ. Κικίλια από τον πρωθυπουργό», με νεότερη ανάρτησή του αμφισβήτησε τα στοιχεία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διασπείρει εν γνώσει του ψευδείς ειδήσεις, προκαλώντας φόβο στην κοινή γνώμη και ξεπερνώντας κάθε όριο», ανέφερε ο τελευταίος.

«Χωρίς παρωπίδες»

Στις πυρόπληκτες περιοχές στη λίμνη του Μαραθώνα βρέθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς κομματικές παρωπίδες πώς η χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή πολιτική προστασία», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την κοινότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα τόνισε ότι «δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες, οι δράσεις που θα μπορούσαν να προστατέψουν αυτό το δάσος, αυτόν τον πνεύμονα της πατρίδας μας», με τον βουλευτή και μέλος της Κ.Ε του κόμματος, Ι. Γκιόκα, να σημειώνει χθες (Talk Radio 98.9): «Η ίδια φωτιά με την ίδια πορεία, ξεκινώντας από το ίδιο σημείο, επαναλαμβάνεται στην περιοχή από το 1995, το 1998, το 2009 και παρ’ όλα αυτά καμία κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας και δεν εκπόνησε κανένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αφήνοντας τους κατοίκους στο έλεος των πυρκαγιών και των καταστροφών».

Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης υποστηρίζεται ότι «ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του», ενώ σε ανάρτησή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για «μια υπόλογη και ένοχη κυβέρνηση».

Τέλος, πυρά μέσω ανακοινώσεων αντάλλαξαν ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT