Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συνθήκες γίνονται συνεχώς δυσκολότερες – Δεκαπέντε μέτρα για τη στήριξη των πυροπλήκτων

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συνθήκες γίνονται συνεχώς δυσκολότερες – Δεκαπέντε μέτρα για τη στήριξη των πυροπλήκτων

Διυπουργική για τις πυρκαγιές

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα του απολογισμού διαδέχθηκε χθες το καταστροφικό για την Αττική διήμερο της μεγάλης πυρκαγιάς. Η επισήμανση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», δίνει το στίγμα της προτεραιότητας της κυβέρνησης να μην απαξιωθεί η προσπάθεια που μέχρι τώρα έχει καταβληθεί για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και ταυτόχρονα να εντοπιστούν εκείνα τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί επιπλέον βαρύτητα, συνεκτιμώντας τον παράγοντα της ραγδαίας μεταβολής προς το δυσμενέστερο των συνθηκών με τις οποίες καλείται να αναμετρηθεί ο μηχανισμός αυτός. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη «σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων», υπογραμμίζοντας ότι η κατανομή τους γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς, με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας παρουσιάστηκε ένας πρώτος απολογισμός και από τους αρμόδιους παράγοντες έγινε εκτίμηση ότι από τις εκτάσεις που κάηκαν, κάτω από 10% είναι δασικές. Οσον αφορά τα κτίρια, λιγότερα από 100 έχουν υποστεί καταστροφές, με τα περισσότερα να μην είναι οικίες.

Στην κατεύθυνση υπεράσπισης της δουλειάς που έχει γίνει και της προσπάθειας που καταβλήθηκε στο πεδίο από τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κωδικοποίησε χθες μέσα από έξι ερωταπαντήσεις την κινητοποίηση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και του συνόλου των δυνάμεων που συνέδραμαν στη μάχη με τις φωτιές. Παράλληλα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια για την πυροπροστασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές, όπως η χρήση του 112 για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα μέτρα πρόληψης όπως οι καθαρισμοί οικοπέδων, η επιτήρηση των ορεινών όγκων της Αττικής με 25 drones και το πρόγραμμα Antinero για τον καθαρισμό δασικών οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές.

Η προτεραιοποίηση της αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές και η άμεση χορήγηση αποζημιώσεων σε όσους έχουν πληγεί ήταν οι αναμενόμενες κατευθυντήριες που δόθηκαν προς τους υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την επαύριο της κρίσης, η οποία διαμορφώνει νέα δεδομένα και επιφέρει ανατροπές στους όποιους σχεδιασμούς είχαν γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου για τη δρομολόγηση πολιτικών πρωτοβουλιών αμέσως μετά την ανάπαυλα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου. Στο επίπεδο της αποκατάστασης των ζημιών, ο χρόνος απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι κρίσιμος για να μη συσσωρευθεί μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από τους πληγέντες.

Η κυβέρνηση κινείται, επίσης, σε περιβάλλον αυξημένης πίεσης από την αντιπολίτευση, που προφανώς θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα νέα δεδομένα και, όπως έχει ήδη καταστεί εμφανές, θα ανεβάσει τους τόνους της κριτικής και της αντιπαράθεσης.

Η πυρκαγιά της Αττικής πολιτικά αποτελεί ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη διαβρωτική εσωστρέφεια και να λειτουργήσει ακριβώς ως αντιπολίτευση. Ενώ και για το ΠΑΣΟΚ δίνει τη δυνατότητα να γίνει με άλλους όρους η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θεσμικά έχει τον ρόλο του αντιπολιτευόμενου, να επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα στο έπακρον.

Σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στην εύλογη δυσαρέσκεια των πολιτών και να οικοδομήσει ένα νέο αφήγημα. Μία από τις βασικές επιδιώξεις που είχαν τεθεί για την αρχή του φθινοπώρου ήταν να καταφέρει η κυβέρνηση να δείξει ότι μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα που οδήγησε στο 28% στις ευρωεκλογές. Να καταστεί, δηλαδή, εκ νέου δυναμική η σχέση με την εκλογική βάση, μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα έδειχναν ότι υπάρχει και σχέδιο και πολιτικό όραμα για τη δεύτερη τετραετία. Ο στόχος παραμένει, αλλά τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά.

Ανακοινώθηκαν δεκαπέντε μέτρα για τη στήριξη των πυροπλήκτων

Δεκαπέντε μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων της Αττικής ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς, προβλέπεται η πρώτη αρωγή για πυρόπληκτα κτίρια, ύψους 10.000 ή 5.000 ευρώ εάν το κτίριο έχει χαρακτηριστεί κόκκινο (δηλαδή, ακατάλληλο για χρήση) ή κίτρινο (προσωρινά ακατάλληλο) αντίστοιχα. Οι αιτήσεις από ιδιοκτήτες θα μπορούν να γίνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, που ήδη ενεργοποιήθηκε.

Σε συνεργασία με τους δήμους, θα δοθούν άμεσα αποζημιώσεις προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν: α) Ποσό 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για τις πρώτες ανάγκες του, προσαυξημένο για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, β) ποσό μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την οικοσκευή της κύριας πληγείσας κατοικίας (50% για δευτερεύουσα κατοικία), γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Επίσης, θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, 300-500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων. Πρόκειται για δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με μέγιστο ανώτατο όριο όμως τα 150 τ.μ. κατοικίας.

Χορηγείται επίσης πρώτη αρωγή και στις επιχειρήσεις από 2.000 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με το εύρος της ζημιάς. Σε συνέχεια θα δοθεί και προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης. Θα υπάρχει και δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος προς τους εργαζομένους για ένα τρίμηνο. Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ενεργοποιηθεί ο κανονισμός των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στις πυρόπληκτες περιοχές θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες. Αντίστοιχη αναστολή προβλέπεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Επιπλέον, παρατείνεται η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης, ενώ αναστέλλονται πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες. Πυρόπληκτα κτίρια απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία.

Τέλος, θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους –όπου κριθεί η ανάγκη– για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

Σε συνέχεια των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την παροχή αρωγής σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα ή πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στην περιοχή Αττικής, τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών καλούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους και να υποβάλουν αίτημα για την παροχή στεγαστικής συνδρομής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT